Exim: A Baross Gábor Újraiparosítási program felét már folyósították

Pénzügy2023. aug. 29.MTI

Mintegy 6 hónap leforgása alatt az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 75 százalékára szerződést kötöttek a megcélzott magyar vállalkozások, és 523 milliárd forint folyósítása már megtörtént - ismertette az EXIM Magyarország.

A kormány döntésének megfelelően a hitelintézet februárban összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot azzal a céllal, hogy olcsó forráshoz juttassa a hazai vállalkozásokat.

A vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1000 milliárd forintra emelte. Indulását követően nem egészen 3 hónap leforgása alatt a szerződött hitelállomány már meghaladta az 500 milliárd forintot, mostanra pedig a 750 milliárd forintot is, vagyis a teljes hitelkeret 75 százalékára kötöttek szerződést.

A programba 6 hónap alatt 2221 darab hitelkérelem érkezett be 1277,9 milliárd forint értékben - ismertette az EXIM.

Forgóeszközhitelre 664 milliárd forint összegben nyújtottak be igénylést a vállalatok. Ezt 353,8 milliárd forint értékben a beruházási célú (beleértve a lízinget és a pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hiteleket), majd 258,8 milliárd forint értékben az ingatlancélú hitelkérelem követte.

A programon keresztül szerződött forgóeszközhitelek átlagos futamideje 30 hónap, a beruházási hiteleké - ingatlanhitelekkel együtt - 84,3 hónap.

A forgóeszközhitelek esetén a leggyakoribb futamidő 24 hónap, a beruházási hitelek esetén pedig 96 hónap. Az eddig leszerződött 750,4 milliárd forint a jóváhagyott hitelkérelmek 86,3 százalékát teszi ki, és a szerződött ügyletek 70 százalékának a folyósítása már megtörtént összesen 523 milliárd forint értékben.A tájékoztatásból kiderül: az ügyfelek 68 százaléka a kkv szektorból került ki, a szerződött hitelállomány alapján a források 43 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalatok.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram szerződött ügyfeleinek 39 százaléka a feldolgozóiparban, 30 százaléka pedig a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén tevékenykedik.

A vállalkozások 7 százaléka a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat szektorból került ki. A folyósítások összege szerint is hasonló a megoszlás: a feldolgozóiparba eddig a kifizetések 42 százaléka, a kereskedelem és gépjárműjavítás iparágba a 31 százaléka, míg a mezőgazdaság területére a 8 százaléka került.
 
A hitelkonstrukciók a futamidő végéig rendkívül kedvező, fix kamat mellett érhetők el, amely forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékot, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékot jelent.