Megvan, kik kaptak pénzt a Baross Gábor Tőkeprogramból

Pénzügy2023. ápr. 11.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

169 milliárd forintot juttat a gazdaságba a Baross Gábor Tőkeprogram első pillére. Sikerrel zárult március 31-én a kormány által indított Baross Gábor Tőkeprogram Ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjaira meghirdetett pályázat.

Sikeresen zárult a Baross Gábor Tőkeprogram március 1-jén meghirdetett, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramjainak pályázata. Az alprogramokra összesen 14 alap pályázott sikeresen, ebből az ingatlanalap alprogramra 9, az értékpapíralap lábra 5 alap jelentkezett - írja a Nemzeti Tőkeholding.

A nagy érdeklődésre tekintettel a Baross Gábor Tőkeprogram alprogramjainak keretösszege az eredetileg tervezett 150 milliárd forint helyett 169 milliárd forintra növekedik.

A pályázatban nyertes 14 alap, amelyeknek az összesen kezelt vagyona 1490 milliárd forint, az elnyert forrást magyarországi ingatlanok fejlesztésére, felújítására vagy megvásárlására, illetve magyar értékpapírpiacba történő befektetésre fordítja.

Az alapkezelők meglévő alapokban hoznak létre új sorozatokat az állami forrásnak, a tőkeemelést követően a Nemzeti Tőkeholding Csoport részesedése nem haladhatja meg az egyes alapok nettó eszközértékének 30 százalékát.

A tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok lábára olyan hazai, jelentős tapasztalattal, szakmai tudással és eredményekkel rendelkező piaci befektetési alapkezelők jelentkezhettek nyilvános pályázat útján, akik az elmúlt két év alapján átlagosan legalább 50 milliárd forint vagyont kezeltek ingatlanbefektetési alapokban vagy nyilvános értékpapíralapokban.

A pályázatok elbírálása során az egyes alapkezelők által vállalt fejlesztési, energiahatékonysági felújítási arány kapott kiemelt szerepet. Az alapkezelők értékpapír ágon maximum 5 milliárd forint, ingatlanalap-kezelőként maximum 30 milliárd forint tőkejuttatást kaphatnak, a kifizetések még idén májusban megvalósulnak.

A Baross Gábor Tőkeprogram Ingatlanalap Alprogramjának pályázati eredményei

Baross Gábor Tőkeprogram Ingatlanalap Alprogramjának pályázati eredményei

Alapkezelő

Alap

Elnyert összeg HUF

Gladiátor Befektetési Alapkezelő Zrt.

Gladiátor II. Ingatlan Befektetési Alap

9 487 531 000

Gladiátor Befektetési Alapkezelő Zrt.

Gladiátor VII. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap

6 765 674 000

Finext Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

CORDIA GLOBAL Ingatlanfejlesztő Zártkörű Esernyőalap - CORDIA GLOBAL 27. Ingatlanfejlesztő Részalap

4 800 000 000

Finext Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Futureal Prime Properties Ingatlanfejlesztő Zártkörű Esernyőalap - Futureal Prime Properties Four Ingatlanfejlesztő Részalap

8 400 000 000

OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt.

OTP Ingatlanbefektetési Alap

30 000 000 000

Erste Alapkezelő Zrt.

Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap

30 000 000 000

Biggeorge Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Biggeorge 30. Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap

6 400 000 000

Equilor Alapkezelő Zrt.

Central European Ingatlanalap

28 343 000 000

Diófa Alapkezelő Zrt.

Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap

30 000 000 000


A Baross Gábor Tőkeprogram Értékpapíralap Alprogramjának pályázati eredményei

Baross Gábor Tőkeprogram Értékpapíralap Alprogramjának pályázati eredményei

Alapkezelő

Alap

Elnyert összeg

Amundi Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Amundi Magyar Indexkövető Részvény Alap

2 300 000 000

Eurizon Asset Management Hungary Zrt.

CIB Indexkövető Részvény Részalap

2 867 201 000

Erste Alapkezelő Zrt.

Erste Stock Hungary Indexkövető Részvény Befektetési Alap

2 000 000 000

Diófa Alapkezelő Zrt.

Magyar Posta Takarék Harmónia Vegyes Befektetési Alap

2 300 000 000

MKB Befektetési Alapkezelő Zrt.

MKB Egyensúly Nyíltvégű Befektetési Alap

5 000 000 000

Az ingatlanalapokra fókuszáló alprogram az építőipar, mint stratégiai fontosságú iparág recessziós kockázatainak csökkentését célozza annak megerősítésén, valamint a zöldfejlesztések előtérbe helyezésén keresztül.

A pályázó alapkezelők a tőkefinanszírozást meglévő ingatlanok energiahatékonysági célú felújítására, továbbá zöld, akár megújuló energiaforrást használó ingatlanok felújítására, építésére, illetve részben megvásárlására fordítják.

Az alprogramnak köszönhetően akár több százezer négyzetméter alapterületen újulhatnak meg portfóliójukban lévő ingatlanjaik, így az építőipari beruházások serkentésén túl hozzájárulnak Magyarország energiafüggőségének csökkentéséhez és a klímacélok teljesüléséhez.

Az értékpapíralapokra fókuszáló alprogram a tőzsdei likviditás fejlesztésére irányul. Mivel a részt vevő alapkezelők a tőkefinanszírozást magyar székhelyű kibocsátó által Magyarországon kibocsátott vállalati kötvények vagy részvények megszerzésére fordíthatják, az vonzóbbá teheti a Budapesti Értéktőzsdét a magyarországi kibocsátók számára.

Átfogó tőkefinanszírozás a gazdaság megerősítésére

A Baross Gábor Tőkeprogram a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által és a Nemzeti Tőkeholding által kidolgozott, három pillérből álló tőkeprogram, amely a gazdaságfejlesztési célokkal összhangban a jelenlegi kedvezőtlen kamatkörnyezet mellett is megfelelő finanszírozást képes biztosítani a gazdaság szereplői számára, hozzájárulva, hogy Magyarország kivédje a recessziót, megvédje a munkahelyeket, versenyképesebbé és ellenállóbbá váljon.

A Tőkeprogram keretösszege összesen 600 milliárd forint.

A program az Ingatlan- és értékpapíralapok pillér mellett további két, későbbiekre időzített pillért is magában foglal, amelyek a magyar piacon legjobban teljesítő állami hátterű tőkealapok feltőkésítését, valamint újonnan induló tőkealapok létrehozását célozzák