A gyermekek már nem malacperselybe gyűjtik a zsebpénzt – akár egy 6 évesnek is lehet számlája

Pénzügy2023. márc. 21.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

A technológia fejlődésével együtt járó természetes folyamat, hogy ma már kis túlzással minden felnőttnek van bankszámlája, aki aktív a munkaerőpiacon. A számlanyitás azonban ma már a diákok, hallgatók körében is egyre elterjedtebb, sőt gyermekek részére is lehetséges. Megkérdeztük a nagyobb hazai bankokat, milyen tendenciákat tapasztalnak a fiatalok bankszámlanyitása terén és hány éves korban lesz jellemzően először bankszámlája a gyermekeknek. Mutatjuk, milyen kedvezményeket kínálnak a fiataloknak.

Március 6. és 10. között zajlott a 2023-as Pénz7 diákoknak szóló pénzügyi és vállalkozói témahét. A 2015 óta minden évben többek közt a Pénziránytű Alapítvány közreműködésével megszervezésre kerülő programok során a magyar diákok az iskolákban olyan pénzügyi és vállalkozói ismerteket szerezhetnek különböző élményalapú képzések segítségével, amelyek a későbbiekben nagy hasznukra válhatnak.

Erre szükségük is van, hiszen ma már egyre hamarabb megismerkednek a gyermekek, fiatalok a bankszámlanyitással, az e-kereskedelemmel, vagy éppen az online bankolással.

Az esemény kapcsán megkerestük a legnagyobb hazai bankokat, hogy megtudjuk, hogyan változtak meg az elmúlt években a fiatalok bankszámlanyitási szokásai, és hány éves kortól nyitnak ma bankszámlát a szülők a gyermekeiknek.

Egyre több fiatal nyit számlát

A válaszok alapján egyértelműen elmondható, hogy folyamatosan és jelentősen növekszik a fiatal korosztály által nyitott bankszámlák száma és van, hogy már egészen kicsi korban számlát nyitnak a szülők a gyermeküknek.

Az Erste Banknál Magyarországon 2021-ről 2022-re nagyságrendileg 20 százalékkal nőtt a fiatalok (6-24 éves korosztály) által nyitott számlák száma. Mi több a tavalyi év számlanyitásainak megközelítőleg 27 százalékát tették ki a fiatalok.

Az Erste esetében nem új folyamatról, hanem régebb óta tartó tendenciáról beszélhetünk. A banknál a diák számlanyitások száma folyamatosan növekszik. Az elmúlt évek során a diák számlanyitások számának növekménye évről évre 10-25% közé tehető.

A tavaly a banknál indult új Cseperedő kampány hatására a fiatalabb, 6-14 éves korosztály számában is jelentős növekedést tapasztalnak az Ersténél. Míg korábban gyermek számlák nyitása stagnált, a tavalyi évben a korábbi, 2021-es évhez képest plusz 200 százalékos növekményt tapasztaltak a 14 évnél fiatalabb korosztály körében.

A Raiffeisen Banknál szintén emelkedést tapasztalnak a fiatalok (18-25 éves korosztály) számlanyitása tekintetében. Az emelkedés különösen megugrott azóta, hogy kedvezményes számlát hoztak létre a fiatalok számára.

Az előzőekhez hasonlóan válaszaik alapján a Magyar Bankholding és az OTP esetében is növekszik a fiatalok által nyitott bankszámlák volumene.

Korán kezdik a bankolást

Fontos kiemelni, hogy a gyermekeknek, illetve fiataloknak nyitott bankszámlák számának bővülésével párhuzamosan folyamatosan lejjebb tolódik az első számla megnyitásának az időpontja.

Az OTP-banknál úgy látják, egyre fiatalabb korban fogalmazódik meg az igény mind a szülő, mind a gyermek oldaláról a számlanyitásra, a többség a középiskolai vagy a felsőoktatási tanulmányok megkezdése előtt nyit OTP Junior számlát.

A Raiffeisen Bank tapasztalatai alapján jellemzően 14 éves kortól nő meg az érdeklődés a bankszámlanyitás iránt. Ugyanakkor válaszukban kiemelik, hogy ekkor még a szülő nyit bankszámlát a gyermekének, hiszen önállóan csak 18 éves kortól lehet számlát nyitni.

Az Erste Bank gyakorlatilag a fentivel megegyező tendenciákról számolt be. Náluk szintén az a leggyakoribb, hogy 14 éves kortól nyitják meg az első bankszámlát, azonban megfigyeléseik szerint folyamatosan nő az ennél fiatalabb korban nyitott bankszámlák mennyisége.

Az OTP, az Erste és a Raiffeisen válaszaival összecsengenek a Magyar Bankholding által rendelkezésünkre bocsátott információk. Mint írják az ügyfelek nagyobb része még a középiskola előtt nyitja meg az első számlát, illetve a felsőoktatási tanulmányok megkezdését megelőzően érzékelnek még egy intenzívebb számlanyitási hullámot.

Rendkívül érdekes, hogy tapasztalataik alapján 14 éves kor alatt a szülők – érthető módon - nagyobb kontrollt szeretnének a gyermekük költése felett, így ilyenkor nem az a legfontosabb igény, hogy a gyermeknek saját számlája legyen. Olyan megoldást keresnek, ahol felügyelni tudják a gyermekük költését. Erre jó lehet a szülő saját számlájához, a gyerek részére igényelt bankkártya, ahol a limiteket a szülő állítja be, és minden költést nyomon tud követni az SMS-ek útján vagy a mobilalkalmazáson keresztül.  

Kedvezményekkel versenyeznek a fiatalokért

A bankoktól azt is megtudtuk, milyen kedvezmények érhetők el a fiatalok számára. A válaszokból jól kitűnik, hogy mind a négy általunk megkeresett bank külön egyedi számlacsomagokkal gondol a fiatalokra, ebből is látszik, hogy egyre nő a fiatal korosztály jelentősége a piacon.

A Magyar Bankholdingnál külön diákszámla csomagot lehet nyitni, amelynek a kedvező árazása és a hozzá elérhető digitális szolgáltatások a legfőbb előnyei.

Számos kedvezményt biztosít a náluk bankoló fiatalok számára az OTP is. Az OTP Junior számlacsomaggal egészen 24 éves korig nem kell számlavezetési díjjal számolni, 0 Ft a betéti kártya kibocsátási és éves díja, valamint az internet- és mobilbank is díjmentesen használható. Emellett érintéses és online vásárlás esetében sincs költsége a kártyás vásárlásnak és a törvényben foglaltak szerint az ATM készpénzfelvétel is díjmentes havi 2 alkalommal, összesen 150.000 forint értékig. További előny, hogy a Kedvezményprogram segítségével az OTP Junior kiemelt partnerinél történő bankkártyás és online vásárlások után különböző mértékű pénzvisszatérítést biztosít az OTP Bank, a jóváírás a vásárlást követő hónap elején történik meg.

Az Erste Bank úgynevezett Cseperedő, illetve Diák számlákat kínál a gyermekeik számára számlát nyitni szándékozó szülők és az önállóan számlát nyitó fiatalok részére.

A Cseperedő és Diákszámlák esetén is ingyenes számlavezetési díj. A Diák számláknál különböző kedvezmények közül is lehet választani, ilyenek a kedvezményes utalás, a kedvezményes SMS szolgáltatás, illetve a dombornyomott kártya kedvezmény.

Ezen túl Cseperedő számlát nyitó gyermekek és szüleik számára edukációs kampányt indított a bank

További érdekesség, hogy szezonális számlanyitási kedvezményeket is adnak a Cseperedő és Diák számlát nyitóknak, amelyek mindig egyedi, designerek bevonásával készülő ajándéktárgyak.

A Raiffeisen esetében a fiataloknak (18-25 éves korosztály) szánt bankszámlát Yelloo számlának hívják. A Yelloo számlát választva a legtöbb díj nulla forint, valamint számos kedvezményes ajánlatot is igénybe vehetnek a 18-25 évesek a Yelloo klubhoz történő csatlakozással – írják a növekedés.hu-nak küldött válaszukban.

Szükség van az edukációra

Összességében elmondható, hogy a megkérdezett bankok válaszai alapján egyre hamarabb nyitnak számlát a szülők a gyermekeik részére és dinamikusan nő a fiatalok által maguknak nyitott bankszámlák száma is. A bankok a keresletre reagálva különböző egyedi számlacsomagokat is kínálnak a fiatal korosztály számára. Mindez jól mutatja, hogy a gyerekek, egyre hamarabb találkoznak a pénzügyek és bankok világával, így valóban nagy szükség van a pénzügyi edukációs programokra.