A Mesterséges Intelligencia védheti meg az azonnali utalásainkat  

Pénzügy2023. dec. 9.Racskó Tamás
A rovat támogatója:

A pénzügyek világában is másodperces időtartamra gyorsult a világ, ami önmagában jó dolog, de veszélyeket is rejt: a másodperc alatt teljesülő tranzakciók világához alkalmazkodtak a csalók is, a hagyományos megoldások és az emberi közreműködés önmagában ma már nem elég a védekezéshez. A mesterséges intelligencia lehet az egyik megoldás.

Mai szemmel már valóban bosszantónak tűnhet visszatekinteni arra az időszakra, amikor egy átutalás akár több órán át "vándorolt" a küldő és fogadó számla között.

Az azonnali tranzakciók előnye vitathatatlan, ám a felgyorsult tempó miatt sokkal jobban érdemes odafigyelni a csalások felismerésére, a gyanús tranzakciók kiszűrésére és szükség esetén a megakadályozására.

Magyarországon 2020. március 2-án indult el az Azonnali Fizetési Rendszer, 2023 második negyedévében már csaknem ötvenmillió ilyen tranzakció történt az országban. Az átutalások végrehajtásának ideje egy óráról kevesebb mint öt másodpercre csökkent.

Viszont épp a villámgyors utalások miatt ma már nincs idő arra, hogy egy pénzügyi szolgáltató a megszokott módszerekkel észlelje az esetleges visszaéléseket, majd ezeket egyrészt jelezze az ügyfél felé, valamint megtegye a szükséges óvintézkedéseket, szükség esetén akár visszatartva az utalást.

Ha valakit sikeresen behálózott valamilyen csaló bűnbanda, és a megtévesztett ügyfél jóváhagyta az utalást, az egy szempillantás alatt a célszámlára kerül, és hiába derül ki akár percekkel később a csalás ténye, ilyenkor a legtöbb esetben nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen visszafordítani a folyamatot.

Az emberi tényező

Hiába lettek "automatizálva" a pénzügyi rendszerek, az utalásokat még mindig emberek indítják - márpedig ők még mindig átverhetőek különféle trükkökkel. A legnépszerűbbek közé számít többek között a személyiséglopás és a megszemélyesítés - ilyenkor akár egy sürgős üzenet érkezhet ismerősnek tűnő címről, a főnöktől a családtagig, gyors utalást kérve. De kiirthatatlan az adathalászat is, amikor hamis ígéretekkel, vagy az ügyfél meglévő szolgáltatásainak álcájában lopják el a banki adatokat.

Hasonló veszélyt jelentenek az adatszivárgással illetéktelenek kezébe kerülő hozzáférési adatok, vagy a gazdasági bizonytalanságokra (így a világjárványra, háborús helyzetre) építő csalások.

A becsapott emberek által indított tranzakciók egy másodperc alatt lezajlanak. Egy pénzügyi szolgáltatótól viszont az ügyfelek elvárják, hogy a lehető leghatékonyabban megóvja a pénzüket - de hogyan lehet megvalósítani mindezt egy ennyire felgyorsult környezetben?

MI a megoldás

A mesterséges intelligencia kifejezés már jó ideje közismert, és a pénzügyi világban az MI szerepe épp a fenti körülmények miatt már ma kritikus fontosságú. Az egy szempillantás alatt történő tranzakciók korában a csalások és egyéb visszaélések detektálása már nem végezhető el manuális módszerekkel.

A szabályalapú fraud menedzsment és a mesterséges intelligencia kombinációja olyan, mint a humán munkaerő esetében a megfelelő betanítás és folyamatos "utánképzés".

Az új technológiákra épülő rendszerek képesek azonnal felismerni olyan mintákat, árulkodó jeleket, amelyek jelzik a potenciális csalást, így meg lehet állítani a gyanús tranzakciókat és lehetőséget adnak az ügyfélnek és a pénzintézetnek az ellenőrzésre.

A tranzakciók ráadásul e villámgyors folyamatban több állomást is bejárnak.

Az igazán hatékony védekezés kulcsa az, ha a legmodernebb, tanítható mesterséges intelligencia-megoldások a bankok mellett az azonnali átutalási rendszerek központjaiban is működjenek: ez a redundancia mellett fokozott hatékonyságot garantál.

A Mastercard csalásmegelőzési technológiáját úgy fejlesztik, hogy az egyrészt minden eddiginél gyorsabban felismerje a pénzügyi visszaéléseket, csökkentse a fals pozitív esetek számát, viszont könnyen és gyorsan telepíthető legyen egy meglévő rendszerbe, valamint hatékonyan skálázható maradjon a növekedés függvényében.

Így kellően hatékony lehet az azonnali utalási rendszerekben.  

Az ehhez hasonló megoldások garantálhatják, hogy az ügyfeleknek nem kell lemondaniuk az egyre gyorsabb átutalásokról, de eközben biztonságban érezhetik magukat - akár saját maguktól, a hiszékenységüktől vagy épp a figyelmetlenségüktől.

Egy pénzügyi szolgáltató feladata ugyanis nem csak a fizetések és utalások végrehajtása, hanem az is, hogy ez valóban a felhasználók teljes megelégedésével történjen: a villámgyors és örökké éber gépi ellenőrzés ennek elengedhetetlen új eszköze.

A Mastercardnál ezért fejlesztjük a legmodernebb, mesterséges intelligenciára támaszkodó eszközeinket, mivel jól látható, hogy a gyorsuló pénzügyi világban ez a jövő, sőt, a jelen biztonságának kulcsa.