Az Alibaba belép a hongkongi tőzsdére is

Pénzügy2019. nov. 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az Alibaba azt tervezte, hogy ez év nyarán bevezeti részvényeit Hongkong tőzsdéjére, de a városban kitört zavargások és az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt akkor elállt a kezdeményezéstől.

A kínai online kiskereskedelmi óriás a részvényár meghatározását követően bejelentette: az évtized legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása keretében közel 13 milliárd dollár tőkét tervez bevonni – olvasható az afp.com hírportálon.

Ázsia legnagyobb vállalata a tranzakciót a Hongkong piaca melletti bizalmi szavazásnak nevezte. A város hónapok óta sínyli a politikai helyzet elleni erőszakos tiltakozások és a kínai-amerikai kereskedelmi háború következményeit; gazdasága recesszióba süllyedt.

Az Alibaba közleményt adott ki, amely szerint 500 millió részvényt ajánl fel a befektetőknek 176 hongkongi dolláros (mintegy 6774 forintos) áron. Ez elmarad attól a 188 dolláros tájékoztató ártól, amelyet a korábban jelentett be. A nyolcas szám Kínában a sikeres, szép jövő jelképe. 

Mindez 11 milliárd dolláros bevételt jelenthet, amennyiben azonban kihasználja további 75 millió részvényre terjedő túljegyzési lehetőségét, eljuthat akár a 12,9 milliárd amerikai dollárig. 

A tranzakció a legalacsonyabb változat esetén is Hongkong legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása lesz, mióta a biztosító óriás AIA-nak 2010-ben 20,5 milliárd dollárt sikerült kasszíroznia. 

Az Alibaba részvényei New York értéktőzsdéjén már forognak.

A Hong Kong-i tranzakcióval az Alibaba feltételezhető célja, hogy Peking kedvére tegyen. A kínai vezetés az olyan cégek, mint a Baidu Wall Street-i veszteségeit követően szorgalmazza, hogy nagy tech-vállalatai az ország közelében bocsássák ki részvényeiket. 

A vállalati közleményben az olvasható, hogy

a részvénykibocsátásból befolyó bevételt a felhasználók számának növelésére és a velük való kapcsolatok erősítésére, az üzleti folyamatok digitális átalakítás révén történő hatékonyabbá tételére használjuk fel és folytatjuk a hosszú távra szóló innovációs és befektetési stratégia megvalósítását. 

A kibocsátás lebonyolításában a China International Capital Corporation Hong Kong Securities Limited, a Credit Suisse (Hong Kong) Limited, a Citigroup Global Markets Asia Limited, a JP Morgan Securities (Asia Pacific) Limited és a Morgan Stanley Asia Limited működött közre.