Az ukrán és orosz veszteségek húzták le az OTP eredményét

Pénzügy2022. máj. 6.Sz.A.

Egyszeri tételek miatt jelentős növekedés mellett 33 milliárd forint veszteség keletkezett az OTP Csoportnál az első negyedévben – ismertette Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank mai sajtótájékoztatóján. Az OTP idén 10 százalékos hitelezési bővüléssel számol Magyarországon, az idei GDP növekedést 4-4,5 százalékra becsülik.

Az OTP orosz és ukrán érdekeltségei nagy veszteséget jelentettek, így a bankcsoport 33 milliárd forintos mínusszal zárta az idei első negyedévet.

A korrigált adózás utáni eredmény 88,6 milliárd forint volt, ami 28 százalékos visszaesést jelent negyedéves szinten. A visszaesést elsősorban a kockázati költségek megugrása befolyásolta.

A bankcsoport az orosz és ukrán operációk nélkül 28 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el.

A bank erre az évre 4-4,5 százalékos gazdasági növekedést becsül a magyar gazdaságban, a hitelezésben pedig 10 százalék körüli bővülést érhetnek el - mondta az első negyedéves eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

A hazai gazdasági környezettel kapcsolatban elmondta: a háború lefolyása és az uniós pénzekkel kapcsolatos megállapodás befolyásolja leginkább a hazai növekedést. - Az uniós forrásokkal kapcsolatban optimisták lehetünk, ha sor kerül a megállapodásra, egy nagy bizonytalansági tétel kieshet - tette hozzá.

Orosz és ukrán leánybankok

A bank működése február 24-e után is stabil maradt Ukrajnában és Oroszországban. Mindkét leánybanknál biztonságos a likviditási helyzet, a tőkemegfelelési szintek pedig lényegesen meghaladják a szabályozói minimumot. A szavatolótőkére a friss számítások szerint 30-40 bázispont lenne az orosz és ukrán operációk teljes leírása esetén. Az orosz és ukrán leányvállalatoknál a vállalkozás folytatásának elve érvényesült az első negyedévben.

Az ukrán leányvállalat 34,4, az orosz pedig 27,2 milliárd forint veszteséget mutatott az első negyedévben.

A Sberbank csődje miatti veszteség

A Sberbank vesztesége miatt az OTP-nek 28 milliárd forint rendkívüli befizetést kellett tennie az Országos Betétbiztosítási Alapba, ez a tétel a második negyedéves számokban fog majd látszódni. Június 30-ig kapnak tájékoztatást arról, mennyi lesz a végső veszteség. A Sberbank hitelportfoliója mindenesetre jó minőségű.

Külföldi leánybankok

A külföldi leánybankok többsége kiváló teljesítményt nyújtott, és negyedéves alapon is erős volt a növekedés. Ennek hátterében az áll, hogy a járvány miatti lezárások és korlátozások véget értek.

A legjobb eredményt a bolgár DSK Csoport érte el 21 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredménnyel, a horvát leányvállalat 11 milliárd forint, a szerb 10,9 milliárd forint, a szlovén 4,9 milliárd forint nyereséget mutatott. A román, a montenegrói és a moldovai leányvállalat veszteséges lett az első negyedévben.

Csökkent a kamatmarzs

A bank eredményét jelentősen befolyásolta, hogy csökkent a kamatmarzs az első negyedévben Magyarországon, illetve kisebb részben volt befolyásoló tényező az orosz marzs szűkülése.

Ennek hátterében többek között az is áll, hogy a lakossági hitelportfolió nagy része fix kamatozású, és kamatstop van érvényben a fennmaradó 20 százalékra.Emellett az OTP magyarországi csoporttagjai az elmúlt években jelentős mennyiségű magyar állampapírt vásároltak.

Az első negyedév végén ez az állomány meghaladta a 3700 milliárd forintot. Ennek zöme forintban denominált, és fix kamatozású, a hozama kevesebb mint 2,9 százalék, ami lényegesen kisebb, mint az aktuális egyhetes jegybanki betéti kamat.

Az szja-visszatérítésből sokan előtörlesztettek

A bevezetés óta alatt több mint ezer milliárd forint bankadót fizetett a bankszektor, emellett 1800 milliárd forint tranzakciós díjat, és 350 milliárdot az Országos Betétbiztosítási Alapnak - tette hozzá Bencsik László. 

A hitelállomány 3 százalékos növekedést mutatott az első negyedében. Ezen belül a fogyasztási hitelek kissé csökkentek, amiben szerepet játszott a februári szja-visszatérítés, sok fogyasztási hitelt ugyanis ebből előtörlesztettek az ügyfelek.

A vállalati hiteldinamika és a jelzálog hitelezés is lassult, ezzel párhuzamosan a zöld lakáshitelek kereslete megugrott, itt viszont a folyósítások még nem történtek meg.

A lakossági betétek állománya 5 százalékkal emelkedett, amiben szintén szerepet játszott az szja-visszatérítés, a vállalatoknál ez a növekedés kilenc százalékos volt. Az orosz és ukrán betétek egyaránt növekedtek.

Magyarországon 10 százalékos hitelezési bővülésre számít az OTP ebben az évben.