Zöld vállalati hitelek indulnak az OTP-nél

Interjú2022. máj. 2.Szabó Anna

A magyar piacon elsőként kapta meg az OTP a jegybank jóváhagyását egy új vállalati zöldhitelezési keretrendszer bevezetésére. Zöld hitelt számos, a fenntarthatóbb gazdaságot szolgáló beruházásra igényelhetnek a vállalkozások, így például megújuló energiatermelésre, ingatlanfejlesztésre, közlekedési infrastruktúra fejlesztésre. A részletekről Pókos Gergelyt, a bank Zöld Program Igazgatóságának vezetőjét kérdeztük.

Milyen feltételekkel kaphatnak zöld projekthiteleket vállalkozások, és miben segít az MNB által jóváhagyott keretrendszer? Mennyiben kedvezményes ez a hitel a többi vállalkozói hitelhez képest?

Ennek a keretrendszernek az egyik legfőbb előnye, hogy az OTP Bank már rugalmasan, a sokszínű környezetvédelmi beruházásokhoz igazodva, széles körben tud elismert zöldhitelt nyújtani. Partnereink részéről egyre érezhetőbbé vált az igény erre a megoldásra az utóbbi időben.

A most elfogadott keretrendszer a klímavédelemhez kapcsolódó hitelcélokra terjed ki, de összhangban az Európai Uniós szabályozás fejlődésével mi is folyamatosan bővítjük a lehetséges hitelcélok körét, alkalmazkodva ezzel a technikai újításokhoz és az ügyfelek változó igényeihez.

Emellett a keretrendszernek szintén előnye, hogy partnereink úgy vehetik igénybe a fenntartható pénzügyek (zöldhitel) minden előnyét, hogy nekik nem kell foglalkozniuk a fejlesztés minősítésével, nem kell harmadik, független hitelesítő szervezetet bevonni a zöldhitel jogosultság megszerzéséhez.

Általános kedvezményről egyelőre nem beszélhetünk, mivel egy ilyen konstrukció feltételei a hitelcéltól, a fejlesztés tartalomtól, illetve a fejlesztéssel érintett gazdasági tevékenységtől függően nagyban változhatnak.

Az igényléskor a nemzetközi sztenderdek alapján többféle szempontból kell megvizsgálnunk és minősítenünk a beruházást, hogy a hitelcél zöld tartalma kellőképpen megalapozott-e.

Ez mindkét fél közös érdeke, és végül e minősítés határozza meg, hogy partnerünknek milyen feltételeket kell teljesítenie a hitel lehívásához, valamint a törlesztési időszakban. Most még, a zöldhitelezés kezdeti szakaszában minden egyes hitel feltételeit egyedileg kell mérlegelnünk. A későbbiekben azonban, a zöldhitelezés szélesebb körű kiterjesztésével ki fogjuk dolgozni a standard kölcsönökhöz illeszkedő lehetőségeket is.

Milyen projektekre lehet majd igényelni ezt a hitelt? Például napelemes fejlesztések vagy zöld irodaházak építésére is?

Zöld-hitelt számos, a fenntarthatóbb gazdaságot szolgáló beruházásra igényelhetnek a vállalkozások, így például megújuló energiatermelésre, ingatlanfejlesztésre, közlekedési infrastruktúra fejlesztésre – ideértve az elektro-mobilitást is, tehát akár elektromos járművek vásárlására amennyiben az a vállalkozás tevékenységéhez szükséges vagy azzal végzik.

Emellett mezőgazdasági és élelmiszeripari fenntarthatósági fejlesztésekhez is igényelhető. A teljesség igénye nélkül, például napelemparkok kialakításához, alacsony energiaszükségletű zöld irodaházak építéséhez, vagy akár az agráriumban, az aszálykárokat enyhítő öntöző-rendszerek telepítéséhez, valamint erdősítéshez is igényelhető ilyen forrás.

Milyen hitelezési aktivitással számolnak a vállalati szektorban ebben az évben a zöld projektek vonatkozásában?

A zöldminősítési rendszereken alapú zöldhitelezés új, az általános hitelezésen túlmutató feladatokat jelent a vállalatoknak és a bankoknak egyaránt. A zöldhitel azt is jelenti, hogy az OTP Banknak meg kell győződnie arról, hogy a fejlesztés környezetvédelmi hatásai összhangban vannak-e a zöldhitel feltételrendszerével. Az ilyen típusú elemzéshez szükséges szaktudást és IT támogatást fokozatosan fejlesztjük.

A zöldhitel iránt érdeklődő vállalkozásoknak a fejlesztések megtervezésénél nem csak a megtérüléshöz kapcsolódó számításokat kell elvégezniük, hanem adott beruházás fenntarthatósági céljait és műszaki tartalmát is elemezniük kell, amelyek akár túlmutatnak a hatályos, kötelezően érvényesítendő környezetvédelmi jogszabályokon.

A tanulási folyamat elején vagyunk, időre lesz szükség, hogy a piaci szereplők a mindennapi gyakorlatban is alkalmazzák a zöldhitelezés szempontrendszerét. Érdeklődők már most is akadnak, de egy ilyen becsléssel megvárnánk az első fél év tapasztalatait.