Digitális euró: prioritás a társadalmi hasznosság      

Pénzügy2023. dec. 18.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egyetlen innovációról sem folytak még olyan heves viták az elmúlt időszakban, mint a központi bankok által kibocsájtható digitális valuták megjelenéséről, így van ez az Európai Központi Bank digitális euró projektjével kapcsolatban is. A tervezet egyeztetése az érintettekkel folyamatban van, és már látszik, hogy a piac legfontosabb szempontjai közül kiemelkedik a fenntartható üzleti modell és az egyenlő feltételek elve.

A digitális euró szabályozási javaslatának egyeztetésével párhuzamosan a technológiai részletek kidolgozása, tesztelése és egyeztetése is folyamatban van. A technológiai és a jogszabályi keretrendszer terve alapján kirajzolódik, hogy a szabályozó lényegében egy lakossági fizetési szolgáltatás jogi keretrendszerében gondolkodik.

Az euró továbbra is Európa egységének és erejének szimbóluma.

Az euróövezetben és azon kívül is az emberek és a vállalkozások már több mint két évtizede hozzászoktak ahhoz, hogy euróérmékkel és -bankjegyekkel fizetnek.

Az Európai Bizottság kutatása szerint az emberek hatvan százaléka szeretné, ha továbbra is lehetőségük lenne készpénzzel fizetni, de egyre többen választják a digitális fizetést, beleértve a kártyát, a mobilappokat és az azonnali átutalásra épülő fizetési megoldásokat is – írja a bizottság a javaslathoz fűzött bevezetőben.

Egy másik bizottsági kutatás szerint az EU polgárainak 55 százaléka a készpénzmentes fizetést részesíti előnyben, míg 22 százalékuk a készpénzt, 23 százalékuknak pedig nincs preferenciája.

Az elmúlt években elsősorban a hullámzó népszerűségű és megkérdőjelezhető biztonságú kriptovaluták nyomán kerültek be a közbeszédbe a digitális jegybankpénzek, azonban a digitális euró teljesen más eszköz lenne: gyakorlatilag elektronikus készpénzként lehetne használni, és az Európai Központi Bank (EKB) bocsátaná ki.

Bár a szabályozási folyamat során sok vitára kerül majd sor, a szabályozás megszületése és hatályba lépése után az Európai Központi Bank döntése lesz , hogy kibocsátja-e a digitális eurót.

– A digitális euróval kapcsolatban kapcsolatban a legfontosabb, hogy üzleti értelemben is fenntartható modellre épüljön, és biztosítsa az egyenlő feltételeket a többi meglévő elektronikus fizetési eszközzel szemben – húzta alá Jesse McWaters, a Mastercard digitális eszközökkel kapcsolatos szabályozási vezetője a Mastercard CE Digital Pamyents Summit online konferenciának a digitális euróval foglalkozó szekciójában.

A digitális euró mögötti gondolat az, hogy mivel az emberek egyre gyakrabban nyúlnak digitális fizetőeszközökhöz a mindennapi tranzakcióiknál, az euróövezetben biztosítani szükséges , hogy mindenki maga választhassa meg az általa preferált fizetési módot.

A digitális euróval kapcsolatos különböző fizetési megoldások átléphetnék a nemzeti határokat, ezen felül az egységes európai piacon való jelenlét javítaná a versenyt, a hatékonyságot és a szolgáltatási szintet

– adott hangot véleményének Butt László, az Európai Bizottság digitális fizetésekkel foglalkozó szakértője.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy 2021-ben közzétett írásában pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az euróövezet

valamennyi tagjára jellemző sokszínűség kihasználására legalább kettő – vagy több – rugalmas és „testreszabott” digitális euró bevezetése biztosíthatna soha vissza nem térő alkalmat. A digitális euró egyszerre komoly lehetőség és hatalmas kihívás az EU számára, hogy visszanyerje Európa jövőjét

– írta az MNB első embere.

Hogy a kihívásként vagy lehetőségként éli meg a szakma és a társadalom, az nagyban függ attól, hogy milyen funkcionális tartalmat társít hozzá a majdani végleges szabályozás. Ebben pedig, Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója szerint a jelenleg ismert tervezet alapján még van tér a fejlődésre.

Egyelőre nem látszik, a fogyasztók számára mi biztosít valódi hozzáadott értéket. Pedig az implementáció társadalmi költsége rendkívül magas lesz, ezért szükség van arra, hogy világosan lássunk a cost-benefit kérdésben

– hozott be egy gyakorlatias szempontot a szakember a CE Digital Payments Summit konferencián.

Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis szerint a telefonon vagy más eszközön használt digitáliseuró-tárca ugyanolyan lesz, mintha érmék és bankjegyek lennének a zsebünkben, és nem lesz hozzá szükség internetkapcsolatra sem.

A fenntartható üzleti modell és a versenysemlegesség mellett azonban jelentős kérdés a hatékonyság, az adatvédelem és a kiberbiztonság is.

Mint minden fizetési rendszernek, ennek is kényelmesnek, gyorsnak és biztonságosnak kell lennie, miközben a működtetése észszerű költségekkel kell, hogy együtt járjon.

Az elmúlt évek erőltetett digitalizációja nyomán kialakult kiberbiztonsági fenyegetettség pedig arra irányítja rá a figyelmet, hogy a technológia megkérdőjelezhetetlen biztonságon kell, hogy alapuljon, beleértve az online és az offline fizetést is.

Az állampolgárok bizalma sem sérülhet, sem biztonsági, sem adatvédelmi szempontból.

Az Európai Bizottság illetékeseinek a bankok szempontjait is figyelembe kell venniük, különös tekintettel arra, hogy a bankrendszer stabilitása prioritás: a digitális euró nem ösztönözheti arra az európai polgárokat, hogy trendszerűen kivonják pénzüket a kereskedelmi bankokból, ezért a javaslat megszabni tervezi a digitális euróban tartható összeg felső határértékét.

A digitális euró bevezetéséről szóló javaslatot az EU 27 tagállamának és az Európai Parlamentnek is támogatnia kell.