Egy blue chip a BÉT-en, amely kedvező osztalékot fizet

Pénzügy2021. máj. 15.Fellegi Tamás

A Richter és a Telekom negyedéves eredményét értékelte Miró József az Erste Befektetési Zrt. részvénystratégája a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként.

Richter

A Richter esetében az elemzők által vártnál gyengébb lett az eredmény, de Miró József szerint az adózott eredmény alig tér el a várt adattól, ráadásul az Erste saját várakozásához képest még jobb is az eredmény. Az orosz piac a vártnál gyengébb eredményt hozott, ami nem kis részben a rubel leértékelődéséből adódott, persze hozzá kell tenni, hogy tavaly a forint leértékelődése erősen megnövelte a Richter összeredményét.

Az Erste célára 9700 forint, ami nincs túl messze a jelenlegi ártól, az utóbbi hónapokban elért csúcs pedig alig marad el ettől a szinttől. Miró József szerint a célárat viszonylag óvatosan, konzervatívan határozták meg, figyelembe véve a versenytársak helyzetét is. Az osztalék kedvező lesz: a cég az adózott eredmény 40 százalékát fogja osztalékként kifizetni (korábban 25-40 százalékos sávot határoztak meg, így ez most ennek a teteje).

Telekom

A Magyar Telekom sem hozta az az elemzői várakozásokat, ráadásul az Erste elemzője is magasabb eredményt várt, de Miró József hangsúlyozta, hogy nem jelentős az eltérés. A jövőben ugyanakkor komoly versenytársként jelenhet meg a 4iG, ha sor kerül a Digi felvásárlására. A 4iG már eddig is nagyon komoly versenytársa volt a T-Systemsnek, ugyanakkor a Digi korábbi komoly beruházásainak eredményét a cég most learathatja. Kétségtelen, hogy a felvásárlási ügylet még bizonytalan, Miró József komoly esélyt ad rá, hogy akár meg is hiúsulhat.

Az osztalék továbbra is komoly kérdés a Telekomnál: a jelenlegi osztalékhozam 3,6 százalék körül van, ami igen szerény, ugyanakkor az osztalék mellett figyelembe kell venni a sajátrészvény-vásárlást is. Elvileg utóbbi is kedvező a részvényeseknek, növeli a részvényesi értéket, azonban a tavalyi visszavásárlás egy adott napon aukciós formájában zajlott, ami nem a legkedvezőbb forma a kisbefektetők számára. Miró József szerint ezt is osztaléknak kell tekinteni, így számolhatunk részvényenként 25 forinttal, miközben a tényleges osztalék ebből csak 15 forint.

A hozam persze így sem sokkal több 5 százaléknál, miközben sok komolyabb telekommunikációs cég 6-7, esetenként 9 százalékos osztalékhozamot biztosít. A Telekom adóssága most nem tekinthető kicsinek, ennyiből érthető, hogy nem magasabb a részvényesi juttatások összege. Ami kedvező, hogy most évekig nem lesznek frekvencia aukciók, így a szabad pénzeszközöket részben adósságtörlesztésre, részben az osztalék komolyabb növelésére fordíthatják.

A teljes műsort itt lehet meghallgatni.