Nemsokára akár két keréken is megkerülhetjük a tokaji Kopasz-hegyet

Utazás2021. máj. 15.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Kerékpározott már szőlőtőkék között vezető bicikliúton? Egy éven belül megteheti majd, az új Tokaj-kör kerékpáros útvonalon, melynek most, az idei második negyedévben indul a kivitelezése. A festői környezetben, a borvidék több gyönyörű települését is érintő útvonal kiépülésével, teljesen egyedülálló attrakció fog létrejönni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Térképen mutatjuk, hol fut majd az új út nyomvonala.

Tokaj vidéke hatalmas kihasználatlan potenciált tartogat magában. Adottságainak köszönhetően akár hazánk turizmusának egyik zászlóshajója is lehetne, ám jelenleg ennek közelében sem járunk.

Összehasonlításképp, a KSH adatai szerint a Siklósi Járásban, ahol a Villányi borvidék található, 1000 helyi lakosra 9 243 kereskedelmi száláshelyen eltöltött vendégéjszaka jutott egy évben 2019-ben, tehát a járvány előtt. Ezzel szemben a Tokaji járásban ez a mutató mindössze 5 151 vendégéjszaka/ezer lakos.

150 milliárd Tokaj és térségének fejlesztésére

szőlő tokaji borvidék

Szőlő ültetvény a Tokaji borvidéken; kép forrása: Hungarikum.hu

A kormányzat, látva ezt a helyzetet komoly pénzeket, számszerűen közel 150 milliárd forintot juttatott Tokaj-Hegyalja és a zempléni térség fejlesztésére, ennek részeként pedigidén, a második, azaz a mostani negyedévben megindul a Tokaj-Kör Kerékpáros Útvonal megvalósításának első üteme,ami várhatóan jövő tavasszal, április 30-án fog elkészülni.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közel 2,1 milliárd forintos beruházását a magyar állam és az Európai Unió támogatja, 100 százalékos intenzitással, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A projekthez szükséges terveket az UVATERV Zrt. készítette el, a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

A tokaji Kopasz-hegy teljesen körbetekerhető lesz

A tervek alapján egy olyan kerékpáros kört fognak kiépíteni, amely teljesen megkerüli majd a Kopasz-hegyet és végső soron összeköti Tarcal és Tokaj városát. Jelenleg Nyíregyháza és Tokaj között már kiépült egy bicikliút, ezzel természetesen összeköttetésben lesz az új kör is, így a túrázók akár a nyírségi megyeszékhelyről indulva is meglátogathatják Tokajt biciklivel, vagy fordítva eltekerhetnek a borvidékről az alföldi városba, anélkül, hogy le kéne szállniuk a kerékpárról, tehát egy egészen komplex hálózat áll majd a rendelkezésére a két keréken kirándulni vágyóknak.

Tokaj bicikliút térkép

Tokaj belterületén és a városhatártól a Fegyveresdűlőig már jelenleg is fut egy bicikliút, ebből a városi szakasz most kapacitásbővítésen fog átesni. Tarcal és Bodrogkeresztúr között pedig teljesen új nyomvonalat építenek ki, illetve fejlesztik a Tarcalhoz tartozó bel és külterületi kerékpárutat. Új biciklitámaszokat is elhelyeznek a beruházás folyamán, illetve Rakamazon és Bodrogkeresztúron egyedi pihenőhelyeket is kiépítenek majd.

A teljes Tokaj-kör mintegy 19 kilométert fog kitenni, ahhoz pedig, hogy ez létrejöhessen, most az első ütemben összesen 6,7 kilométernyi új szakasszal bővül a már meglévő hálózat.

A fejlesztés a következő projektelemekből áll össze:

- 2,81 km 3x1 sávos új kerékpárút
- 3,63 km kerékpározásra kijelölt út
- 100 m alagút felújítása
- 150 m új járda építése
- 250 m hosszú meglévő gyalog kerékpárút helyreállítása
- 2 db kerékpáros pihenőhely létesítése
- 420 m hosszú közút szakasz táblázása

A kerékpáros kör egy része TOP forrásból fog megvalósulni

A Kopasz-hegyet teljesen megkerülő kerékpáros kör egy, a Csurgóvölgy melletti szakaszát, a jelenlegi programtól függetlenül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül fogják majd fejleszteni.

A Tisza-tó esetében bevált a biciklis infrastruktúra fejlesztése

Egy ilyen beruházás egyébként nagyon jót tud tenni egy turisztikai attrakció látogatottságának, hiszen napjainkban rendkívül népszerű az aktív, biciklis turizmus. A kerékpáros túrázók pedig szívesen választanak olyan úti célt, ahol modern, jól kiépített biciklis infrastruktúra áll a rendelkezésükre.

A Tisza-tó töltésén futó biciklis kör kiváló példája annak, hogyan pörgeti fel egy kevésbé felkapott üdülőhely forgalmát egy komplex, több éves kerékpáros fejlesztés. A Magyar Közút kiadványa alapján látható, hogy mindössze négy év alatt, öt és félszeresére nőtt az oda látogató kétkerekűzni vágyók száma. Még 2016-ban mindössze csak 7259 biciklist vonzott a tó, addig 2020-ban 40 107-en látogattak oda kerékpározás céljából.

Tisza-tó biciklis turizmus diagram

Ezek a vendégek természetesen többnyire fogyasztanak is a környékbeli vendéglátóhelyeken és gyakran meg is szállnak valamelyik településen, így tehát komoly bevételi forrást jelenthetnek az ott élőknek.

Nem nehéz elképzelni, hogy a tokaji turizmusnak is nagyon jót tenne, ha hasonló mértékben élénkülne fel a kerékpáros élet a borvidék legismertebb hegye körül.

Külön előnye a műfajnak, hogy a biciklivel közlekedőknek mértékkel, de szabad alkoholt is fogyasztaniuk, így akár a kerékpártúrát pincelátogatásokkal és visszafogott kóstolókkal is egybe lehet kötni, ami a környékbeli borászoknak is előnyös lehet. Ehhez valószínűleg sokaknak meg is jön majd a kedve, ugyanis az új kerékpárút egy részét egyedülálló módon, festői környezetben, közvetlenül a szőlőtőkék közt fogják vezetni.

(A borítóképen: Tokaj-Hegyalja; kép forrása: Csodálatos Magyarország)