Erste: a rövid kamatokat befolyásoló irányadó kamat emelése 7-8 százalék között tetőzhet 

Pénzügy2022. ápr. 26.Növekedés.hu

A rövid kamatokat befolyásoló jegybanki irányadó kamat az infláció előreláthatólag harmadik negyedévi tetőzését követően, fokozatosan mérséklődhet majd - állapítja meg az Erste Bank elemzői közleménye az MNB mai kamatdöntése után.

A Monetáris Tanács mai kamatdöntő ülésén a jegybank 100 bázisponttal emelte az alapkamatot. A ráta új szintje így 5,40 százalék lett. A kamatfolyosó két széle is 100-100 bázisponttal került magasabbra. Az egynapos fedezett betéti kamat és az egynapos fedezett hitelkamat új szintjei így 5,40 és 8,40 százalék.

Az utóbbi hetekben a jegybank nem változtatott a jelenleg effektív, egyhetes betét kamatán. Az Erste Bank elemzői közleménye szerint a háború által okozott nyomás csökkent a magyar devizán, a jogállamisági mechanizmus elindítása okozott bizonytalanságot az uniós források esetleges visszatartása végett.

A mai kamatdöntés megfelelt a várakozásunknak, illetve a piaci konszenzusnak

- olvasható a közleményben.

Az Erste Bank szerint a jegybanki kommunikáció fókuszában az infláció megfékezésének szándéka mellett hangsúlyos szerepet kapott a gazdasági növekedés élénkítése is. Ezzel kapcsolatban érdekes lehet a kormánynak benyújtásra kerülő javaslatcsomag tartalma és későbbi sorsa.

Az elmúlt időszakban látható volt, hogy az eddigi extenzív növekedési modellnek számottevő munkaerő-korlátai vannak, így a mennyiségi bővítést követően elengedhetetlen lesz a minőségi fordulat. Az irányváltás tekintetében masszív kihívást jelenthet rövidtávon a várt és szükséges költségvetési kiigazítás

- szól az Erste Bank elemzése.

A szigorítási ciklust illetően a mai esemény és közlemény nem hozott újat,

az Erste Bank várakozása szerint az elsősorban a rövidkamatokat befolyásoló irányadó kamatláb emelése vélhetően 7-8% között tetőzhet a jelenlegi információk alapján, majd az infláció előreláthatólag harmadik negyedévi tetőzését követően, fokozatosan mérséklődhet majd.

Mindemellett a forint sérülékenysége a háború bizonytalan kimenetele, valamint a jogállamisági mechanizmus következtében rövidtávon továbbra is kockázati tényezőt jelent - állapítja meg az Erste Bank elemzése.