5,4 százalékra emelte az MNB az alapkamatot 

Elemzések2022. ápr. 26.Harsányi Péter

A piaci várakozásnak megfelelően 5,4 százalékra emelte az MNB az alapkamatot a mai kamatdöntő ülésén. Az irányadó kamat szerepét betöltő egyhetes betéti kamatláb a kereskedelmi bankok várakozásai alapján 7,0 százalék felett tetőzhet a nyári hónapok végén. A jövőbeni emelések mértékét ugyanakkor befolyásolják a geopolitikai kockázatok és a nemzetközi energiaárak alakulása, csakúgy, mint a hazai árstop intézkedések jövője.

A Magyar Nemzeti Bank a piaci konszenzussal összhangban 1 százalékponttal 5,4 százalékra emelte az alapkamatot a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamatlábat 5,4 százalékra, az egynapos fedezett hitelkamatlábat 8,4 százalékra emelte a Monetáris Tanács. Az egyhetes fedezett hitel kamata 8,4 százalékra emelkedett.

Csütörtökön pedig az irányadó kamat szerepét betöltő egyhetes betéti kamatláb további emeléséről dönthet a jegybank.

Mi várható?

A növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok várakozásai szerint az egyhetes betéti kamatláb a nyári hónapok vége felé tetőzhet 7 százalék felett.

Jelenleg 6,15 százalékon áll az irányadó kamatláb szerepét betöltő egyhetes betéti kamat.

Egyhetes betéti kamatláb alakulása

Egyhetes betéti kamatláb alakulása

Forrás: MNB, növekedés.hu

A jövőbeni emelések mértékét befolyásolják a geopolitikai kockázatok és a nemzetközi energiaárak alakulása, csakúgy, mint a hazai árstop intézkedések jövője.

Árstop

Az árstop intézkedések eddig együttesen nagyságrendileg 4 százalékponttal mérsékelték a fogyasztói áridnexet. A rögzített rezsidíjak 2 százalékponttal, az üzemanyagárstop és az élelmiszerárstop további 1-1 százalékponttal fogták vissza az inflációt.

A fenti intézkedések nélkül lényegében másfélszer magasabb lenne az árdinamika Magyarországon. Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy a könnyítő lépések meddig és milyen formában maradnak velünk.

Amennyiben fenntartja a kormány a rögzített rezsidíjakat, illetve meghosszabbítják az árstop intézkedéseket, abban az esetben az infláció és az inflációs várakozások mérsékeltebben alakulhatnak. Ez alapvetően csökkentené a jegybankon a kamatemelési kényszert.

Elméletben elképzelhető az árstop lépések fokozatos kivezetése, avagy a rögzített árak enyhe megemelése is. Erről a következő napokban, illetve hetekben dönthet a gazdaságpolitika.

Az árstopok teljes kivezetése ellenben lendületesebb kamatemeléseket tenne szükségessé az inflációs várakozások hűtése érdekében. Az élelmiszerárstop intézkedés például pont az inflációs érzetre hat erőteljesen.

Régiós kitekintő

A régióban Magyarországon a legmagasabb a jegybanki irányadó ráta, miközben hazánkban volt márciusban a legalacsonyabb az infláció. Ennek fényében az elérhető reálhozamok is idehaza a legmagasabbak, bár még így is negatív számokról beszélünk.

Alapkamat, infláció és reálkamat alakulása

Alapkamat, infláció és reálkamat alakulása

Forrás: MNB, KSH, Bloomberg
*Magyarországon az irányadó ráta szerepét az egyhetes betéti kamatláb tölti be; ** Szlovákiában az irányadó kamatszint nulla százalék, melyet az Európai Központi Bank határoz meg