Erste: Árstopok fenntartása mellett is kétszámjegyű lehet az éves infláció

Pénzügy2022. máj. 10.Növekedés.hu

Az árstopok fenntartása mellett is könnyen kétszámjegyű lehet az éves átlagos fogyasztói árindex, nélkülük 15 százalék körül lehetett az áprilisi mutató – állapítja meg az Erste Bank elemzése.

Az áprilisi inflációs adatról tett közzé elemzést az Erste Bank. Mint ismert, a fogyasztói árak átlagosan 9,5%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, jóval meghaladva az Erste Bank várakozását és a piaci konszenzust (8,9%). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,6%-kal nőttek

Az Erste Bank elemzése kiemeli: az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. Az előző hónaphoz képest minden termékcsoportban gyorsult a drágulás. Legnagyobb mértékben az élelmiszerek ára emelkedett.

Ahogy a márciusi adatok elmaradtak a várakozásoktól, a mostaniak masszívan meghaladták azokat. Emellett az alapfolyamatokat jelző maginflációs mutató 1,8%-kal emelkedett márciushoz képest, így éves alapon 10,3%-kal emelkedett az index értéke, ami az Erste Bank szerint az árdinamika tartósságát mutatja.

Mind a headline, mind a trend mutató bő 20 éves csúcsait dönti az elmúlt hónapokban

– emelte ki a bank elemzése.

Az Erste szerint a márciusi pozitív meglepetést követően az áprilisi adatok kijózanítólag hathatnak: a háború inflációs kihatásai és a forint sérülékenysége miatt jelentkező árnyomás inkább a negyedik hónapban érvényesült a boltok polcain. A belföldi, de főként az importált infláció masszív dinamikát mutat. A munkaerőpiac továbbra is szűkül. ami masszív bérnyomást eredményez. Az elmúlt hónapokban bekövetkezett expanzív fiskális expanzió (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj, stb.) is teret enged a vállalatoknak a további korrekcióra. Emellett kínálati oldalon a tavaly ősszel a jelek szerint tartósan megemelkedett energia- és nyersanyagárak mellé a korábban vártnál is magasabb olajár lépett be extra tényezővé – szól az Erste Bank elemzése.

Az árstopok fenntartása mellett is könnyen kétszámjegyű lehet az éves átlagos fogyasztói árindex, nélkülük 15% körül lehetett az áprilisi mutató, ami meghaladja a szintén ma közölt cseh adatot (14,2%) - állapítja meg az Erste elemzése.

A kilátásokat illetően továbbra is jelentős a bizonytalanság: kérdéses az árlimitek sorsa, melyek meghosszabbítása a megemelkedett inflációs periódus elnyújtását eredményezi. A várakozások nem enyhültek az elmúlt időszakban, a felmérések szerint a megkérdezett gazdasági szereplők kétharmada még tervez átárazást az elkövetkezendő hónapokban. Az árdinamika rövidtávú megfékezéséhez elengedhetetlen lenne a forint erősítése, mivel az idei év első harmadában az áremelkedés döntő többsége importáltan érkezett hozzánk és várhatóan előre tekintve is igaz lesz.

Az Erste elemzése szerint a headline mutató jövő év végén térhet vissza a tolerancia sávba és az inflációs cél elérése várhatóan csak 2024-ben következhet be.