Erős negyedévet zárt a Richter, kitartanak az orosz piacon

Pénzügy2022. máj. 10.Sz.A.
A rovat támogatója:

Továbbra is kitart az orosz piacon a Richter, 12 millió orosz beteg használja a gyógyszereit. A cég kitettsége csökkent, jelenleg 13 százalékra tehető Oroszországban és Ukrajnában. A betegek folyamatos ellátása és az ukrajnai humanitárius segítség kiemelten fontos a várakozásokon felüli negyedéves eredményt elkönyvelő vállalatnak.

A Richter Gedeon Nyrt. idén az első negyedévben 37,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

A társaság árbevétele 168 milliárd forint volt, ami közel 20 százalékos emelkedésnek felel meg, a devizahatás másfél milliárd forintos pluszt jelentett.

A gyógyszergyártás árbevétele csoportszinten 20 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 135 milliárd forintot.

Az ukrán piacon megállt a nagykereskedelmi partnerek felé a kiszállítás, új tételeket nem tudtunk bevinni, sem fuvarozó, sem biztonságos útvonal nincs. Az orosz piacra a fuvarok határideje duplájára nőtt, 10-ről 20 napra 

– mondta a negyedéves eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A gyógyszerek nem tartoznak az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankciók hatálya alá, de nagyon sokan készleteket halmoztak fel a háború kitörése után, emellett áremelések is történtek, ennek köszönhető, hogy magasabb forgalmat realizáltak az orosz piacon.

Az iparág egésze döntött úgy, hogy a humanitárius jog és a gyógyszeripar küldetése miatt a létfontosságú készítményeket nem lehet leállítani az oroszországi betegek felé – tette hozzá.

A vállalat gyógyszeripari fejlesztéseivel kapcsolatban az elmúlt negyedévről kiemelte a Richter és az AvvVie együttműködését a neuropszichiátria területén egy új, közös fejlesztésű innovatív dopamin receptor modulátor kutatására, fejlesztésére és értékesítésére.

Orbán Gábor kiemelte: az árbevételben csökkent a tradicionális termékkörök súlya, ezzel párhuzamosan nőtt a Cariprazine és a nőgyógyászati termékek aránya.

A cariprazine (Vraylan) antipszichotikum 47 országban elérhető, az elmúlt negyedében 35 százalékkal emelkedett az értékesítése. Az export tekintetében az árbevétel minden régióban növekedett az első negyedévben.

Az idei kilátásokról szólva hangsúlyozta: a háború és az ellátási zavarok komoly kockázatokat vetítenek előre. Emellett a termelői árak és a bérköltségek emelkedése is költségnövekedést jelentenek, ezért óvatosak még az első negyedéves jó eredmény ellenére is.

A tavalyi évnél nem lesz rosszabb az idei, ha nem lesz törés a világgazdasági környezetben, például a rubel árfolyamában. Az energiaársokkok kezelése különösen nehéz

– tette hozzá.

Bogsh Erik elnök úgy fogalmazott, hogy ez volt az utolsó békebeli negyedév, a következő negyedéves adatokon már jobban látszódnak a háború okozta változások.

Az orosz jelenléttel kapcsolatban elhangzott: sem a részvényesek, sem a betegek nem szeretnék, hogy otthagyják a piacot, 12 millió orosz beteg szedi a Richter gyógyszereit.

Az orosz piaccal kapcsolatban Orbán Gábor kiemelte, hogy durva, kétszámjegyű GDP-csökkenés lesz Oroszországban idén, ami példátlan, ezért nehéz megjósolni, mi történhet a gyógyszerpiacon.

A korábbi válságok idején a GDP visszaesése kevésbé látszódott meg a gyógyszerpiaci forgalmon, így akár még emelkedhet is az orosz importigény, összességében azonban nagyon bizonytalan a helyzet.