Hatalmas esés a budapesti tőzsdén

Pénzügy2022. feb. 24.Sz.A.
A rovat támogatója:

Az OTP papírok történetének egyik legnagyobb esését láthattuk ma a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX index 9,76 százalékos mínuszban, 43 102 ponton zárta a kereskedést. Az OTP papírok 14,7 százalékot estek, a tőzsdei forgalom 59 milliárd forintot tett ki. A forint-euró árfolyam 371 forint fölé ment késő délutánra.

Nagyon erős eséssel reagált a Budapesti Értéktőzsde az Ukrajna elleni ma hajnali orosz támadásra.

A Budapesti Értéktőzsde 9,76 százalékot esett közel 60 milliárd forintos forgalom mellett. Az OTP volt a legnagyobb vesztes, a kereskedést 14,7 százalékos veszteséggel zárta.

A kora délutáni órákban már 10,8 százalékos csökkenést mutatott a BUX index, melyet az OTP papírok zuhanása húzott le a legnagyobb mértékben.

Az ukrán érdekeltségekkel is rendelkező bankholding papírjai 13 010 forinton zárták a mai kereskedést.

A MOL-részvények 7,2 százalékot, a Richter papírok pedig több mint 6,7 százalékot vesztettek értékükből.

Napközben több mint 10 százalékkal került lejjebb a Waberer's, az OPUS, és a CIG Pannónia. Az AKKO és AutoWallis papírok is jelentősen estek.

A nyugat-európai tőzsdéken is eladói nyomást láthattunk. A főbb nyugat-európai indexek jelentős csökkenést könyveltek el, a frankfurti DAX index közel 4 százalékot zuhant.

Oroszország importjának 36 százaléka az EU-ból származik, és az exportjának 38 százaléka irányul az Európai Unióba.

Gyengült a forint, 100 dollár felett az olaj

A forint-euró árfolyam a 371-es szint felett járt késő délután, a forint-dollár kurzus pedig 333 körül alakult.

Az észak-amerikai tőzsdéken a mai kereskedés index-eséssel indult a Nasdaq kivételével.

A nemzetközi piacokon ma a Brent nyersolaj hordónkénti ára közel 5 százalékkal nőtt, 103 dollárra emelkedett.

Korábban megírtuk, ma reggel a Magyar Nemzeti Bank az irányadó kamatlábat 0,3 százalékponttal 4,6 százalékra emelte. A lépéssel újra hazánkban a legmagasabb az irányadó kamatszint a régiós országok közül.

Varga Miháy pénzügyminiszter napközben a Facebook oldalára kitett posztban hangsúlyozta:

Felkészültünk a világgazdasági kockázatokkal szemben, az ukrajnai helyzet ellenére is erős Magyarország pénzügyi stabilitása.

Megírtuk azt is, hogy az amerikai JP Morgan befektetési bank frissített előrejelzései alapján az orosz-ukrán háború miatt jelentős emelkedés bontakozhat ki a nyersanyagárakban.

Az orosz támadás hírére több mint 6 százalékot ugrott a kőolaj világpiaci árfolyama, illetve az elmúlt három nap során 50 százalékot drágult a holland tőzsdén jegyzett földgáz.

A konfliktus a mezőgazdasági termékek estében is tartósan magas árakat eredményezhet. A hazai árstop intézkedések különösen felértékelődnek a jelenlegi környezetben.