Hiánypótló kisokos vág rendet a gazdasági fogalmak útvesztőjében

Pénzügy2023. nov. 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az 50 legalapvetőbb gazdasági fogalmat magyarázza el röviden a most megjelent Közgazdaságról közérthetően című kötet. A gazdasági kisokosban felsoroltak megértéséhez semmilyen különösebb közgazdasági tudásra nincs szükség. A Csath Magdolna professzor által összeállított könyv célja, hogy a leggyakoribb gazdasági fogalmakat egyszerűen bemutassa, egyúttal rámutasson a „félremagyarázási” lehetőségekre.

A kisokosban elsősorban azokat a fogalmakat választotta ki a szerző, amelyek esetében gyakran fordul elő torzítás. A Magyar Közgazdasági Társaság mai könyvbemutatóján azt is megtudhattuk a szerzőtől, hogy az 50 megalapvetőbb gazdasági fogalom három csoportba lett elosztva: globális makrogazdasági-pénzügyi, ipari-vállalati és humán társadalmi-környezeti témák szerint. Mivel e témák teljes szétválasztása nem lehetséges, a három csoport kifejezései között jelentős átfedések vannak.

A legfontosabb definíciók mellé áttekinthető, egyszerű statisztikák is szerepelnek. Így például a GDP magyarázata mellett ott találjuk az egy főre jutó bruttó hazai termék alakulásának táblázatát. Eszerint hazánk 10 év alatt 10 százalékkal közelítette meg az uniós átlagos, ez évente egy százalékpontnyi felzárkózást jelent. A közép-kelet-európai térség országai közül a felzárkózás gyorsaságában Lengyelország és Romána után a harmadikok vagyunk. A gazdasági kisokos a hitelminősítőkkel, az átlagkeresettel,  a versenyképeséggel, valamint a monetáris és fiskális politikával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre is megadja a választ.

A piaci témáknál megtalálhatjuk például a termelékenység, az ipari park, a klaszter, a megtérülés és az iparpolitika jellemzőit. A társadalmi és környezeti témák többek között a nemzeti vagyonnal, a várható élettartammal, a fenntarthatósággal és az ökológiai lábnyommal ismertetnek meg minket.

A Kairosz kiadó gondozásában megjelent könyv hiánypótló, s mindazoknak ajánlható, akik – hiteles adatokkal felvértezve - szeretnének tisztán látni a gazdasági fogalmak kapcsán.