Jön egy új nagy magyar befektetési lehetőség: a magyar állampapírok átárazódása

Pénzügy2023. aug. 30.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Elsőre talán nem hangzik jól, hogy a magyar állampapírok hozama elkezdett csökkenni. Pedig az állampapírpiacon a hozamcsökkenés és a vele kéz a kézben járó árfolyam-emelkedés a „hossz”. Vagyis a hozamesés egy pozitív kifejezés, a kötvénypiacon ugyanaz, mint a részvénypiacon a drágulás.

Az elmúlt időszakban több olyan hír érkezett a magyar lakossági állampapírok felől, ami elsőre talán negatívnak tűnhet. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már kisebb kamatprémiummal hirdeti meg az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) újabb sorozatait.

Vagy jelentősen csökkent a diszkont kincstárjegyek hozamához kötött Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) következő kamatperiódusra szóló kamata.

A csökkenés, ami jó hír

Ha levesebb pénz jár a lakosságnak, az elsőre nehezen értelmezhető másként, mint rossz hírnek. Ugyanakkor, ha kicsit elmélyedünk abban, hogy mi is történik ilyenkor, gyorsan hozzátehetjük a hozamcsökkenés mindig az állampapírok nagy nyerési időszaka. Vagyis ami a tőzsdén a hossz, a részvények drágulása, az árfolyam emelkedése, az az állampapírpiacon éppen a hozamok esése.

Talán elég, ha arra gondolunk, hogy az elmúlt időszakban, amikor felfelé mentek a kamatok, amikor világszerte nőtt az infláció, akkor mindenféle veszteségekről hallottunk.

Például ezt nem bírta ki a Silicon Valley Bank amerikai pénzintézet, illetve ezért mínuszosak most a nagy jegybankok. Mindjárt teszünk egy kísérletet arra, hogy ezt a folyamatot elmagyarázzuk. Mindenesetre innen már logikus a feltételezés, hogy

amikor viszont esnek a hozamok, akkor a nagyobb befektetők nyernek.

Példák a nyerésre

Próbáljuk ezt a folyamatot felvázolni. Képzeljük el, hogy egy éve (2022 júliusában) egy bank megvett 5 százalékos hozamszint mellett egy olyan állampapírt, ami egy év múlva (2023 júliusában) 100 százalékot fizet. Ez a papír a vásárlás idején kerekítve nagyjából 95 százalékot ért.

Igen ám, de ha hirtelen megemelkedik a kamat, a hozamszint, például 10 százalékra, akkor egy ilyen, egy év múlva 100 százalékot fizető állampapír értéke már csak nagyjából 90 százalék lesz. Ez a kötvénypiac fő szabálya, a hozamemelkedés árfolyamcsökkenés, a hozamcsökkenés árfolyamnyereség.

Vagyis, ha valaki átértékeli a portfóliójában az állampapírjait, vagy konkrétan eladja a piacon ezt az állampapírt, akkor a hozamemelkedés (5 százalékról, 10 százalékra), az árfolyameséssel járt (95-rtől, 90 százalékra). Viszont, ha a hozamok csökkenni kezdenek, akkor az árfolyamok emelkednek.

Fordult a kocka

A kamatemelkedési perióduson már túl vagyunk. Ebben az időszakban megnőtt az infláció, de megnőtt az alapkamat is, megnőttek az állampapír-piaci hozamok is. Azonban a cikkünk bevezetőjében közölt információk arra utalnak, hogy eljött a trendforduló. A magyar infláció már lefelé tart, a jegybanki alapkamat még nem változott, de egy másik fontos kamat, az irányadó kamat már csökkent, és az említett BMÁP kamatszintje is mutatja, hogy elkezdtek lefelé menni a hozamok.

Ez pedig hatalmas nyereségpotenciállal kecsegtet. Aki például korábban megvett egy 3 éves állampapírt, ami évi 11 százalékot ígért, és azt a futamidő végéig megtartja, a változásból semmit nem észlel. Az állam tartja az ígéretét, az évi 11 százalék jár.

Nagyot nyerni ott lehet, ha valaki vett ilyen papírt, de a korábbi 10-12 százalékos hozam lemegy 7-8 százalékra. Aki ilyenkor eladja, vagy legalábbis kiértékeli a hosszabb papírjait, azt fogja észlelni, hogy ő nem az ígért kamattal jár jól, hanem azzal, hogy az alacsonyabb hozamkörnyezetben már sokkal többet ér egy magasabb kamat ígérete.

Mi a vonzó?

Igen, mindenkinek igaza van, aki azzal érvel, hogy most a Prémium Magyar Állampapírok nagyon vonzóak, magas kamatot fizetnek, miközben egyre alacsonyabb lesz az infláció. Ez tény. A Bónusz Magyar Állampapír kamata például három havonta változik, ez most apad, mert a kamat a diszkontkincstárjegyek hozamához van kötve, de az esik.

A mostani BMÁP-sorozat kamata 15,9 százalék, de a dkj-aukciók mennyiségeivel súlyozott új átlagos hozam csak évi 11,92 százalék lesz. Ez tényleg jelentős visszaesés.

A BMÁP kamata háromhavonta változik, a PMÁP évente egy alkalommal állapít meg kamatot. A 2031-ben lejáró PMÁP kamata évi 15,5 százalék, addig a BMÁP 11,92 százalékot fizet. Ha innen nézzük, akkor vonzóbb a PMÁP, mint a BMÁP, De ne felejtsük, aki hosszabb, több éves magyar államkötvényt vásárol, az a hozamcsökkenés idején „szénné” keresheti magát. Eljött-e már ez az időszak?

Nagyon úgy tűnik, hogy igen. Egy pozitív folyamat, mint a kamatszint csökkenése mindig gellert kaphat, de aki most hosszú magyar állampapírt vesz, az sokat nyerhet. Csak ezt az összefüggést érdemes ismételgetni, amikor csökkennek a hozamok, a portfóliónkban nőnek az állampapírok értékei, amikor nőnek a kamatok, akkor a meglevő papírok leértékelődnek.

Természetesen minden jó folyamat megtörhet, megbicsakolhat. De ne felejtsük el a tényt, ha valakinek van egy hosszú távú magyar állampapír-portfóliója, az immár komoly összegeket nyerhet azzal, ha a kötvénypiaci hozamok lejjebb mennek, ha a magyar papírok átárazódnak.