Komoly felértékelődési lehetőség az egyik BÉT-részvényben

Pénzügy2020. jún. 23.Fellegi Tamás

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője vett szemügyre három blue chipet a Trend FM Prémium kategória műsorában, az egyikben jelentős emelkedési potenciál lehet.

Telekom

A Telekom bejelentette, hogy aukció keretében vásárol sajátrészvényt, ezzel elvileg megszűnik a folyamatos vásárlásból adódó árfelhajtó tényező, ugyanakkor lehet, hogy a gyakorlatban mégis jól jönnek ki a kisbefektetők: nem feltétlenül érdemes nekik az aukción eladni. Vágó Attila szerint értéktranszfer zajlik: az eladóktól a maradó részvényesekhez kerül az érték.

Elvileg 2022-től jelentős szétosztható pénz lesz a cégben, miután a frekvenciaaukciók és az ezekhez kapcsolódó fizetések lezajlanak, és akkor jó esély van arra, hogy ebből juttatnak a befektetőknek nagyobb osztalék formájában. A Concorde célára 560 forint a cégben lévő érték miatt, így ők javasolják a részvény tartását.

Okosan játszik a főtulajdonos, könyvérték és fair érték alatt diszkonttal vásárol, a végén lehet, hogy ő is kiszáll, akár a számok által indokolt (fair) értéken is eladja. Persze akár a teljes kivásárlás is felmerülhet a főtulajdonos részéről, ebben az esetben ez akár érték alatt történhet.

Mol

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente szerint a fő kérdés a Mollal kapcsolatban, hogy mi lesz az INA sorsa? 2003-ban a Mol belevásárolt a horvát olajvállalatba, 2009-ben megmentette a csődtől, ez végül lehetővé tette, hogy megszerezze az irányítási jogokat 49 százalékos részesedéssel. Az utóbbi időben a horvát állam ezt vissza szeretné szerezni, de az értékeltséget nehéz meghatározni: a cég számai alapján ez jóval alacsonyabb, mint a zágrábi tőzsdei ár.

Vágó szerint nem valószínű, hogy a Mol eladja részesedését a horvát államnak, mivel a Mol 1,8-2 milliárd dollárt szeretne kapni, és annak nem sok az esélye, hogy a horvát állam ennyiért megvenné. A műsorvezető kérdésére, hogy nem érdemes-e akár olcsóbban is eladni, mint ellenséges közegben működni, az elemző azt válaszolta, hogy a részvényesek nehezményeznék, ha ár alatt kerülne sor az eladásra, ez hanyag vagyongazdálkodásnak minősülhetne.

A feleknek alapvetően mégiscsak az a célja, hogy az INA profitot termeljen, így nem érdemes szabotálni vagy bármilyen módon rontani a jövedelmezőséget. Vágó szerint lehet, hogy kap egy ajánlatot a Mol, amit nem fogad el, mert kevésnek tartja az ajánlott összeget.

OTP

Az OTP gyorsan zuhant, majd felpattant a hirtelen jött válságban: Vágó Attila szerint nem láttunk évtizedek alatt hasonlót sem, hogy a kormányok egy döntéssel gyorsan tönkreteszik a gazdaságokat, miután nem láttak más megoldást az új is ismeretlen járvány megjelenésekor. Volt Tequila-válság és mindenféle egyéb, de most a politikusoknak kellett dönteni a lezárásról, majd a kármentésről is. Az OTP mindazonáltal sokkal jobb állapotban van mint 2008-ban volt, és a politikai döntéshozók most megmentették a gazdaságot, így nem éri akkora sokkhatás a bankot.

A bank nyereséges marad, de a nyereség jócskán visszaesik, Vágó szerint 2022-ben elérheti a 2018-as szintet, ráadásul a tartalékolás nagyobb lesz, mint tavaly, miután maradnak bizonytalanságok a bank különböző piacain. Az elemző szerint mindezek alapján nagyjából 11 800 forint a részvény reális értéke.

A teljes műsort itt lehet meghallgatni.