Még soha nem volt ennyire gyenge a forint a dollárral szemben

Pénzügy2022. szept. 23.Sz.A.

Péntek este a forint-dollár kurzus a 420-es szint fölé került, ami történelmi mélypontnak számít. A dollár erősödése áll a háttérben, a forint-euró árfolyam a 406-407-es szint környékén mozgott.

Pénteken sokat gyengült a forint árfolyama a dollárral szemben, melynek elsődleges oka a dollár erősödése.

Egy dollárért pénteken késő este több mint 420 forintot kellett adni a a bankközi devizapiacon, ami úly mélypontot jelent. A forint-euró árfolyam a 406-407 közötti szinten mozgott. Szombat reggel a forint-dollár árfolyam 419 forint 50 fillér körül alakult.

A dollár erősödésének oka a Fed újabb 75 bázispontos emelése, így az amerikai alapkamat 3,25 százalék, és Jerome Powell, a Fed elnökének szavai alapján újabb kamatemelésekre kell számítani az infláció letörése miatt.

Az Egyesült Államokban augusztusban 8,3 százalék volt az infláció, annak ellenére, hogy az üzemanyagárak - az olajárak csökkenése miatt - már olcsóbbak lettek.

Másrészt a forint gyengülésésben közrejátszott, hogy az euróövezetben ma a gazdaság gyengülő teljesítményéről jöttek ki adatok, amely az euró gyengülését hozták.

Szeptemberben ugyanis a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye, sorban már a harmadik hónapja jelezve annak zsugorodását az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérésének adatai alapján.

Harmadrészt a forint árfolyamának alakulásában meghatározó az augusztusban mért 15,7 százalékos infláció - ami a Balti országok mellett az egyik legmagasabb az Európai Unióban - , valamint a költségvetés hiánya is. A hazai infláció 20-23 százalék körül tetőzhet a negyedik negyedévben - az eddigi elemzői előrejelzések szerint. 

A Magyar Nemzeti Bank alapkamata 11,75 százalék, és újabb kamatemelés várható.

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteki bejelentése szerint az idei államháztartási hiány a tervezettnél magasabb, 6,1 százalék lehet a gázvásárlások miatt. Az eredeti hiánycél 4,9 százalék volt.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban az európai tőzsdék ma gyengén teljesítettek, a BUX-index is 2,2 százalékot gyengült, a legnagyobb mértékben, közel 3 százalékkal az OTP papírok jegyzése került lejjebb.

Az észak-amerikai vezető tőzsdeindexek is csökkenést mutatnak.

A recessziós félelmek felerősödése miatt pénteken több mint 5 százalékot csökkent az olaj ára: 80 dollár alá esett a WTI olaj hordónkénti ára, a Brent olajé pedig 85 dollár körül alakult péntek koradélután.