Nem rettent meg a banki problémáktól, kamatot emelt az amerikai jegybank

Pénzügy2023. márc. 22.Sz.A.

Kamatot emelt az amerikai jegybank, 25 bázisonttal 5 százalékra. A bankrendszer stabil és ellenálló, az inflációpedig lassú ütemben csökken, miközben a munkaerőpiac stabil - véli a Fed.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet mai kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank. Ezzel 5 százalékra emelte az irányadó rátát, ami 15 éves rekordszintnek felel meg.

A Silicon Valley Bank csődje és több más bank megingó pénzügyi helyzete ellenére is szigorított a Fed, tehát az infláció letörését helyezte előtérbe.

Amerikában jelenleg hat százalékos az infláció, és lassan csökken a 10 százalék körüli csúcsról, a Fed inflációs célja két százalék. Ezért van szükség a kamatemelési ciklusra, amely tavaly kezdődött, és viszonylag gyorsan emelte az irányadó rátát 5 százalékra nulla százalék körüli szintről a Fed.

Azért is döntöttek újabb szigorítás mellett, mert a munkaerőpiaci adatok erősek, az infláció viszont ragadós, és csak lassú ütemben mérséklődik.

Most kiadott előrejelzésében a Fed az eddig becsült 4,6 százalékról 4,5 százalékra csökkentette a munkanélküliség idei várható rátáját, a jövő évit 4,6 százalékon tartották.

Az amerikai munkanélküliségi ráta alakulása 2018-2023 január (%, tradingeconomics)

Az amerikai munkanélküliségi ráta alakulása 2018-2023 január

A Fed közlése szerint "az amerikai bankrendszer szilárd és rugalmas."

Elemzők szerint a monetáris szigorítás és a banki problémák miatt várhatóan csökken a hitelezés üteme, amely a gazdaság teljesítményén is meglátszódik, és a nagybankok lehetnek a mostani helyzet nyertesei, mert a kisebb, regionális bankokból a nagyobb bankokhoz teszik át a betéteket a befektetők.

A Fed alapkamat alakulása 2018-2023 március (%,, forrás: tradingeconomics)

A Fed alapkamat alakulása 2018-2023 március

A Fed szerint az amerikai bankrendszer ellenállóképessége stabil, de a közelmúlt bankbotrányai, pénzpiaci eseményei miatt a hitelezési feltételek szigorúbbak lehetnek.

Az infláció idén 3,3 százalék lehet éves szinten, jövőre pedig 2,5 százalék, a gazdasági növekedés a korábban jelzettnél minimálisan kisebb, 0,4 százalékos lehet idén, jövőre 1,2 százalék várható a Fed becslése szerint.

A GDP növekedés üteme 2020 január - 2023 január (%, forrás: tradingeconomics)

A GDP növekedés üteme 2020 január - 2023 január

Az infláció februárban 6 százalékra lassult, ezzel a 2021 szeptemberi szintre mérséklődött, és a 6,4 százalékos januári szinthez  képest is szelidült a drágulás üteme.

Az infláció alakulása az Egyesült Államokban (%, forrás: tradingeconomics)

Az infláció alakulása az Egyesült Államokban

Az élelmiszerárak 9,5 százalékkal, a használt autók 13,6 százalékkal drágultak, az energiaárak 5,2 százalékkal kerültek többe, az üzemanyag drágulása 9,2 százalék volt.

A maginfláció februárban 5,5 százalékra mérséklődött. A Fed inflációs célja két százalék, vagyis a jelenlegi inflációs ütem ennek a háromszorosa.

A jegybank nyíltpiaci bizottsági tagjainak többsége szerint jövőre a kamatszint 4-4,25 százalékra csökken.  

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói a Fed kamatemelésének hírére. 

A kamatbejelentés előtt az eurót 1,0794 dolláron jegyzeték, fél órával később az euró 1,0860 dollárra drágult. Eközben a forint az euróval szemben a 387,22 -es szintről 385,87 forintra erősödött, miközben a dollár 358,68 forintról 354,92 forintig gyengült.