Nagy fordulat előtt a hazai tőzsde?

Pénzügy2020. máj. 22.Harsányi Péter

Jelentős emelkedés előtt állhat a BUX index. Az OTP Bank, a MOL, a Richter Gedeon és a Magyar Telekom kilátásairól beszélgettünk Cinkotai Norberttel, a KBC Equitas vezető elemzőjével.

Jelentős eséseket lehetett látni február végén és márciusban az európai részvénypiacokon. A befektetőket fájdalmas leckére tanította meg a koronajárvány következtében látott jelenség. A bikapiac, vagyis az árfolyamok növekedése ugyanis több mint 10 éve tartott már és egyre kevesebben emlékeztek a 2008-2009-es emlékekre.

Az elmúlt időszakban derült égből villámcsapásként jöttek a negatív fejlemények, és nem biztos, hogy sokan kellően fel voltak készülve – fejtette ki Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

A főbb indexek nagyjából egy hónapon keresztül szenvedtek és értékük nem kis részét elveszítették az ezeket alkotó főbb vállalatok. Azóta viszont kibontakozott egy pozitív korrekció és a részvénypiacoknak sikerült a visszakapaszkodni valamelyest. Igaz a mérték merőben eltér a főbb tőzsdeindexek között.

Míg a sok technológiai céget tömörítő Nasdaq index már az idei évet nézve is pluszban áll, addig a világ talán legismertebb tőzsdeindexe az S&P 500 10 százalékos visszaesést mutat. A szintén jól ismert Dow Jones 15 százalékkal van alacsonyabb szinten.

Európában ennél is nagyobbak az esések. A német DAX index 16 százalékos, a magyar BUX index pedig már 23 százalékos mínuszban áll. A felsorolást sokáig lehetne folytatni, az osztrák ATX index 33 százalékos mínusza szintén elég látványos. Meglehetősen nagy a szórás az részvényindexek között.

Hazai parkett

A hazai piac legnagyobb papírjai közül míg a Richter idén pluszos, addig az OTP és a Mol 30 százalék körüli, vagy annál is nagyobb mínuszban áll. A Magyar Telekom 10 százalékot veszített idén értékéből. A magyar blue chip-ek, nagyobb részvények között is nagy tehát a szórás.

A kilátások azonban közel sem biztos, hogy ennyire negatívak lennének – fejtette ki Cinkotai Norbert. Már csak azért sem, mert a tőzsdei ismeretek alapján egy érezhetőbb visszaesés közép-hosszú távon inkább felfelé szokta javítani az előretekintő eredményeket, néhány százalékkal legalábbis mindenképpen.

OTP

Az OTP igencsak erősen érintve volt az utóbbi hetekben és a nagypapírok közül a leggyengébben teljesített. A visszacsúszással 3 év emelkedését adta vissza a papír a tőzsdéken. A bankszektor ilyen helyzetekben a befektetőknél a makropapír kategóriába esik, így a gazdasági kilátások vélt vagy valós romlása esetén nem szokott jól teljesíteni a szektor. Az európai bankindex például 50 százalékos mínuszt hozott össze pár hét alatt. Ehhez képest az OTP relatíve nem is tartja magát rosszul.

Közben a kilátások sem tűnnek annyira rossznak, a legfrissebb hitelezési becslések szerint áprilisban a jelzáloghiteleknél 12 százalékos a visszaesés.

Ez annyira nem tűnik drasztikus csökkenésnek, bár sok van még az évből, és a májusi adatok sem ismertek, ahol szintén érezhető lehet a koronavírus hatása.

Ráadásul az OTP technikai képe is egyre szebben fest, sikerült fordulni a 8-9 ezres szintekről, és már az 50 napos mozgóátlaga fölé került a bankpapír, ami pozitív jelzésnek számít. Ha a gazdasági újranyitás jó úton halad a későbbiekben is, akkor a félelmek egy része kiárazódhat, ami segíthet a bankpapírnak.

MOL

A Mol élete sem volt könnyű az utóbbi hetekben-hónapokban, legalábbis a részvénypiaci befektetőké semmiképp. Néhány hete a negatív olajár sokkolta a piaci szereplőket. Nem csak a kereslet csökkenése, hanem a kínálati oldalon látható viták is hozzájárultak a nagyon nyomott olajárakhoz.

A Mol ettől a környezettől nem tudott nagyon függetlenedni, de a finomítói marzsok például kedvezően alakultak, ami pozitívum.

Az olajárak látszólagos stabilizálódása is segíthet, a Brent típusú kőolaj már bőven a 30-40 dolláros sáv közepénél van, ami a Mol árfolyamára is nyugtató hatású lehet, és a bizalom lassú javulásához vezethet az olajcégekkel szemben is. Az utóbbi napokban látszik az energiaipari vállalatok relatív ereje, ez pedig a Mol számára sem kedvezőtlen.

Richter Gedeon

A Richter kicsit kivétel a nagyobb papírok közül, mivel a gyógyszergyártó árfolyama idén pluszban áll. A jó teljesítmény persze nem mostanában kezdődött, már 2019 negyedik negyedévében is lehetett látni felülteljesítést a többi nagypapírhoz képest. A koronavírus következtében ez a hatás nem szűnt meg, bár az európai gyógyszercégek sem szerepelnek rosszul, a Stoxx Europe 600 alindexeiből csak ez mutat egyedül pluszt az idén.

A Richter egyébként egy első negyedéves jelentésével sem okozott csalódást, szépen sikerült javítani a bevételeket és a profitot is.

Igaz persze, hogy a valamivel gyengébb forint is segítette az exportcéget, de a Vraylar gyógyszereladások is nagyon erősen alakulnak, és feltehetően a következő időszak kilátásai sem rosszak.

Ez alapján, ha marad az európai gyógyszercégek relatív ereje, akkor a Richter árfolyama is egyre magasabbra szökkenhet.

Magyar Telekom

A Telekom kapcsán a fentiekhez hasonló talán a kép, bár a részvény „sebessége” valamivel elmarad az OTP-Mol-Richter hármasától, valamivel defenzívebbnek tekinthető. Az persze tény, hogy a koronavírus kapcsán az online kommunikáció felértékelődött, de ennek monetizálása azért nem annyira egyszerű, mint amire sokan gondolnak.

Ettől függetlenül a Telekom tud ebből profitálni hosszabb távon, rövidtávon pedig stabilan teljesített a gyorsjelentés alapján. A technikai kép is mutatja, hogy lassan javul a megítélés a piacon, így továbbra is jók lehetnek a cég és az árfolyam kilátásai.

Összegzés

Összességében tehát a nagyobb papírokkal kapcsolatban javulnak a kilátások Cinkotai Norbert szerint. Az egyszeri negatív hatások kezdenek elmúlni, ez pedig segítheti a magyar tőzsdét is, hogy behozza hátrányát akár a német DAX indexhez, vagy akár más nagyobb indexekhez képest.

Innen szép tehát fordítani, legalábbis a mondás szerint, de a kilátások alapján erre azért bőven van esély.