Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál

Pénzügy2022. nov. 29.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.

Közzétette a július és szeptember közötti időszakról szóló tőzsdei jelentését az MKB Csoport, amelyben az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank, illetve a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány számai is szerepelnek.

A bankcsoport 43,3 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott eredménnyel zárta a harmadik negyedévet és 149,8 milliárd forint eredménnyel az első három negyedévet, amely az üzleti teljesítménynek, a szigorú költséggazdálkodásnak és a hozamkörnyezetnek egyaránt köszönhető, ugyanakkor már tükrözi a lassuló gazdaság miatt megemelkedett kockázati költségeket. Az extraprofitadó, a kamat maximálás és a bankfúzióval kapcsolatos egyszeri költségek negatívan hatottak a számviteli eredményre, de a bank így is megőrizte stabil eredménytermelő képességét.

A mérlegfőösszeg az elmúlt évben 17%-kal nőtt, elsősorban az ügyfélhitelezési aktivitásnak köszönhetően, így szeptember végére elérte a 10 940 milliárd forintot. A bankcsoport egy év alatt 13,1%-kal növelte nettó ügyfélbetét állományát, míg az ügyfélhitel állomány 16%-kal gyarapodott. A gazdasági növekedés és a bankcsoport stratégiája szempontjából kiemelt területeken, így az agrár hitelezésben 25%-kal emelkedett éves szinten a kihelyezett állomány, az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelei 26%-kal emelkedtek, míg a kisvállalatok számára is 13%-kal nagyobb volt a hitelállomány szeptember végén az egy évvel korábbihoz képest.

Az MKB Csoport a fúzió révén hatékonyabban tudott működni és ügyfeleink bizalmának köszönhetően tovább növekedtünk, így változatlanul stabil pénzügyi partnerként segítünk ügyfeleinknek és építjük tovább a jövő bankját

– nyilatkozta Dr. Barna Zsolt, az MKB Bank és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

A szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően a bank kumulált korrigált működési költségei csupán 13%-kal, vagyis a maginflációnál is alacsonyabb mértékben növekedtek. A bank saját tőkéje a harmadik negyedévben 27,5 milliárd forinttal nőtt, ami hozzájárult az MKB Csoport stabil tőkeszerkezetének fenntartásához.

Az eredményekből kirajzolódik, hogy sikeresen tudjuk érvényesíteni a fúzióból származó szinergiákat és értékesítési képességeinket is erősíteni tudtuk. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a gyorsan változó gazdasági környezet, ügyfeleink pénzügyi helyzetének alakulása, valamint a pénzpiacok likviditási bőségének várható szűkülése jövőbeni eredménytermelő képességünkre is kihatnak majd. Mindezek alapján a bank számára különösen fontos időben megkezdeni a tartalékképzését, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk az év hátralévő részében

mondta Martzy Antal, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.