Optimista a CIB a forint árfolyamát illetően: ennyi lehet az euró idén és jövőre

Pénzügy2024. márc. 26.Sz.A.
A rovat támogatója:

Kiemelkedő nyereséggel zárta az évet a CIB Bank: mérlegfőösszege, hitelállománya és bevételei is jelentősen emelkedtek. A 2023-as üzleti évet 63,929 milliárd forint nyereséggel zárták, ami 77,1 százalékos emelkedés az előző évhez képest – hangzott el a CIB Bank mai sajtótájékoztatóján. A forint/euró árfolyam éves átlaga idén 386, jövőre 384 lehet a bank előrejelzése szerint.

A mérlegfőösszeg 3.315.812 milliárd forintot tett ki, ami éves alapon 7,2 százalékos emelkedést jelent. Az ügyfél-betétállományban 12,3 százalék volt a bővülés, a konszolidált bruttó ügyfélhitel állománya 9 százalékkal nőtt.

A lakossági hitelezésben többek között a babaváró hiteleknél és a vállalati hitelezésben is emelkedett a bank piaci részesedése.

A csoport által fizetett bankadó az extraprofitadóval együtt 20,15 milliárd forinttal járult hozzá a költségvetéshez.

Jelentősen bővült a vállalati hitelállomány, miközben a portfolióminőség továbbra is jó, a 90 napon túli késedelemben lévő portfolió aránya 0,6 százalék.

A digitális ügyfélarány a hazai piacon az egyik legmagasabb, 84,1 százalékra emelkedett.A bank várakozása szerint idén 2,5 százalék lehet Magyarországon a GDP-növekedés, az infláció csökkenő pályán marad, idén a forint/euró árfolyam éves átlaga 386, jövőre 384 lehet átlagosan. 

Simák Pál elnök-vezérigazgató kiemelte: négyéves stratégiai ciklusokban gondolkodnak, ennek a második évét zárták. Ennek több pillére:

 • digitalizáció,
 • növekedés a hitelezésben és a díjbevételekben,
 • nagyobb ügyfélbázis, ügyfél és növekedésközpontú stratégiai építkezés
 • digitalizáció, ESG – az új hitelezésben egyre nagyobb az ESG aránya
 • hitelportfolió stabilan jó maradjon
 • IT infrastruktúrák fejlesztése

A legsikeresebb év volt a tavalyi, a leggyorsabban növekvő nagybank volt a CIB, messze a piaci átlag felett növekedtek

– tette hozzá Simák Pál elnök-vezérigazgató.

A CIB Csoport bevételei 25,1 százalékkal emelkedtek, miközben a költségnövekedés az inflációs szint alatt volt. A bankcsoport jelenleg 456 ezer ügyféllel rendelkezik, az ügyfélszám 4 százalékkal bővült.

Összességében 4-5 százalékkal emelkedett azoknak az ügyfeleknek a száma, akiknél elsődleges bank a CIB.

Szabó Balázs vezérigazgató-helyettes kiemelte: az egymilliárd forint árbevétel feletti, új bankszámlát nyitó cégek arányát tekintve is előrelépés történt a CIB piaci részesedésében, emellett meghaladta az ezer milliárd forintot a vállalati kihelyezett hitelek összege.

A megtakarításoknál 21,9 százalék, a hitelezésnél 11,4 százalék volt a bővülés - ismertette Szabó Balázs.

Mint mondta, idén stagnáló, minimálisan növekvő vállalati hitelvolumennek számolnak. A lízingpiacon az új kihelyezések valószínűleg az idei szinten maradnak, a piaci részesedésük stagnálhat.

Összességében dinamikus hitelezéssel, a piaci átlag feletti növekedéssel és a piacrész további növekedésével kalkulál a bank.

A háztartási hitelezésben 4 százalékkal nőtt a bank ügyfeleinek száma, sok fiatal választja a CIB-et, jelenleg 12 százalék feletti a fiatal, 24 év feletti ügyfelek aránya - mondta Simák Pál vezérigazgató.

A Babaváró hiteleknél a bank piaci részesedése 1,5 százalékkal emelkedett.

A legmagasabb wallet aktivitásért a Visa rangsorában az első helyet kapta a bank.

A pénzügyi edukáció és a csalásmegelőzés továbbra is kiemelt fókusz a banknak - tette hozzá.

A kisvállalatok esetében

 • az infláció normalizációja,
 • a feszített munkaerőpiac,
 • a gazdasági élénkülés,
 • a megtakarítások hozamtermelő termékekbe befektetése és
 • a digitális folyamatok fejlesztése várható.

A vállalati hitelekkel kapcsolatban Szabó Balázs vezérigazgató-helyettes elmondta: visszafogottak az idei várakozások, erre utalnak az első két hónap adatai is.

A támogatott lakossági hiteleknél az év második negyedévére várnak emelkedést a CSOK Plusz felfutásával párhuzamosan.