Sokat gyengült a forint hétfőn

Pénzügy2023. feb. 6.Sz.A.

A reggeli 388-as szintről 395 forint fölé került a forint-euró árfolyam az esti órákra. A dollár erősödött ma, egy dollárért 368 forintot kellett fizetni a bankközi devizapiacon este 8-kor.

Gyengült ma a forint árfolyama: az euróval szemben reggel óta 1,8 százalékos veszteséget könyvelt el este 8 óráig. Több fontos szintet is átvitt a jegyzés: a forint-euró árfolyam a reggeli 388-as szintről 395 forint 50 fillérig gyengült.

A dollárral szemben ennél nagyobb mértékben, 2,3 százalékkal esett vissza a forint értéke, este 368 és 369 foint között mozgott a forint-dollár kurzus.

Az árfolyammozgás mögött az amerikai dollár erősödése és a vártnál rosszabb hazai kiskereskedelmi adatok állnak, továbbá a nyugat-európai tőzsdéken ma amúgy is kedvezőtlen volt a befektetői hangulat.A milánói tőzsdeindex kivételével mindenhol süllyedtek a mutatók.

A decemberi hazai kiskereskedelmi adatok a lakossági fogyasztás visszafogását jelzik, ami egyrészt a gazdasági növekedés fékeződésére utal, másrészt az infláció mérséklődését hozhatja a kereslet visszaesése.

A dollár erősödésének oka, hogy erős munkaerőpiaci adatok érkeztek az Egyesült Államokból még pénteken, ezért a befektetők arra számítanak, hogy a vártnál tovább tarthat az amerikai jegybank kamatemelési ciklusa. Jelenleg 4,75 százalékon áll a Fed alapkamata, legutóbb a múlt héten emeltek 50 bázispontot. Az Európai Központi Bank betéti kamata 2,5 százalék, így a kamatkülönbözet is a dollárt támogatja.

A Budapesti Értéktőzsde ma mínuszban zárt, 44 793 ponton, ami 1,3 százalékos veszteségnek felel meg. A vezető részvények ára csökkent, a legtöbbet a MOL papírok vesztettek értékükből, több mint két százalékos eséssel.