Elemzőkkel becsültettük meg a forint jövőbeli mozgását 

Elemzések2023. feb. 7.Dajkó Ferenc Dániel

Idén 385 forintot és 400 forintot is ért már egy euró. A mozgás nagynak tűnhet, de a tavaly őszi 430 forint körüli értékek már messze vannak. Milyen irányban indul el a magyar deviza a következő hónapokban? Banki elemzőket kérdeztünk.

Erste: 400 forint alatt marad az euró

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy vélekedett, mostanra érett be a Magyar Nemzeti Bank szigorú monetáris politikája, elsősorban a rendkívül magas kamatoknak köszönhetően.

Mint mondta, a forint javára szóló magas kamatkülönbözetnek köszönhető, hogy az utóbbi időben az euró-forint árfolyama 400 forint alatt stabilizálódni tudott, mi több onnan is egy jelentős erősödést mutatott.

Mivel úgy gondoljuk, hogy a jegybank monetáris politikája a következő hónapokban is rendkívül óvatos lesz és csak nagyon óvatosan lépnek majd ki ebből a rendkívül magas kamatkörnyezetből, így mi nem várjuk azt, hogy 400 fölé visszagyengülne a forint az euróhoz viszonyítva

fogalmazott.

Ezen túl azt is figyelembe vesszük, hogy az idei évben lassan a statisztikákban is megmutatkozik a külső egyensúlyra vonatkozó problémák fokozatosan enyhülése.

Összességében szerintünk képes lesz az árfolyam 400 alatt stabilizálódni – húzta alá.

ING: 370-375 forint el elképzelhető egy euróért

Fontos elmondani, hogy továbbra is sok külső tényező befolyásolja a forint árfolyamát – vélekedett Virovácz Péter, az ING Bank makrogazdasági elemzője.

Az elmúlt napokban ezt közvetlenül is érzékelhettük, hiszen amikor megjelent egy rendkívül meglepő amerikai piaci adat, a dollár hirtelen erősödésnek indult, ami visszafordította a feltörekvő piaci kedvező folyamatokat. Emiatt láthattuk a forint értékvesztését, de ugyanúgy gyengült a lengyel zloty és cseh korona is. A globális folyamatok tehát továbbra is mozgatják a régiós devizaárfolyamokat - ismertette.

Ugyanakkor továbbra is azt gondoljuk, hogy ez a fajta dollár erő nem lesz tartós

fogalmazott.

Ez azért említésre méltó, mert alapvetően, amikor dollárgyengülésre utaló környezet alakul ki a világban, akkor rendszerint a tőke inkább kifelé mozog az amerikai piacokról. Ilyenkor felerősödik a kockázatvállalási kedv, ebből pedig a feltörekvő piacok szoktak profitálni – hangsúlyozta.

Én úgy gondolom, hogy a most látott amerikai munkaerő-piaci adat csak egy egyszeri esemény és tartósabban egy gyengébb dollár alakulhat ki. Most az euró-dollár árfolyam 1,07-1,08 körül mozog, várakozásaink szerint azonban ez a következő hónapokban akár 1,15-ig tud majd emelkedni. Ez egy olyan környezetet teremthet a feltörekvő piaci devizáknak, amelyben sokkal könnyebb és egyszerűbb lesz erősödniük. Épp ezért annak ellenére, hogy most épp gyengül a forint, én továbbra is kitartok amellett, hogy globálisan nézve egy kedvezőbb időszak következik a régióban, ez pedig segítheti a forint erősödését – húzta alá.

Lokálisan nézve továbbra is azonosíthatóak kockázatok – tette hozzá.

Mindemellett inkább úgy vélem, hogy ebben is javulás várható a következő hónapokban. A forintot nagyon komolyan befolyásolja befektetői szempontból az infláció, a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg és a devizatartalékok alakulása

sorolta.

Mint mondta, az inflációval kapcsolatban arra számítanak, hogy a következő hónapokban valamikor megérkezik végre a várt fordulat és január-februárban tetőzhet az infláció, majd szépen lassan csökkenésnek indulhat. Ez azt mutathatja, hogy mégiscsak sikerült valamelyest gátat szabni az inflációnak és működik a monetáris politika, illetve kedvezőbbek lehetnek a kilátások. Ez mindenképpen erősítheti a forintot.

Szintén jó hatással lehet a forintra, hogy a következő hónapokban vélhetően a piacok azzal szembesülnek majd, hogy a külső egyensúly is javulásnak indul - vélekedett. Ennek elsősorban az az oka, hogy az elmúlt 1-2 negyedévhez képest most beszakadtak az energiaárak. Emiatt kevesebbet kell majd költeni az energiaszámlára ez pedig segítheti a külső egyensúly helyreállását. Ennek következtében egyrészt kevesebb deviza áramlik ki az országból, másrészt Magyarország befektetői megítélése is javulhat.

Fontos azonban szót ejteni az európai uniós forrásokról is – fogalmazott Virovácz Péter.

Ezzel kapcsolatban az első negyedév végén várható egy újabb mérföldkő. Én azt gondolom, hogy a kormányzat sikeresen egyezségre jut majd Brüsszellel, ami mindenképpen segíti a befektetői megítélés javulását. Abban az esetben pedig, ha tényleg elkezdenek áramlani a források az országba, az ismételten egy forintot erősítő tényező lehet. Bár ez nem megszokott, de most akár az is előfordulhat, hogy a kormány nem a jegybanknál adja le a megkapott devizát, hanem a piacon váltja azt forintra. Utóbbi azonban csak egy lehetőség. Ezen túl, ha érkeznek az uniós pénzek, akkor az adósságfinanszírozással kapcsolatos kérdések is hátérbe szorulnak, megnő a költségvetés mozgástere – mondta az ING Bank elemzője.

Kiemelte azonban, hogy a hitelminősítőkhöz kapcsolódóan is beszélhetünk még egy kockázatról. A Moody’s még nem nem mondott ítéletet Magyarországról idén, így ez márciusban lesz esedékes. Rendkívül érdekes kérdés, hogy milyen döntést hoz a Moody’s, és hogy arra a piac hogyan reagál. Jelenleg van esély rá, hogy stabilról negatívra rontja az ország kilátásait, ez persze átmenetileg ronthatná a forint megítélését, azonban az sem kizárható, hogy addigra érkezik néhány olyan számunkra pozitív hír, aminek hatására a Moody’s eláll attól a szándékától, hogy rontsa a stabil kilátást. Ez szintén lökést adhatna a forintnak.

Mindent összefoglalva bár vannak komoly kockázatok, de mi arra számítunk, hogy mind globális, mind nemzeti tekintetben inkább a pozitív kockázatok valósulnak meg és inkább kedvező fordulatokra számítunk. Így a következő hetekben, hónapokban forint erősödéssel kalkulálunk. Egyértelműen úgy véljük, hogy 400 alatt maradhat az euró-forint árfolyam, a mostani 385-391 közötti szintről pedig inkább egy lassabb, fokozatosabb erősödési trenddel számolhatunk. Abban az esetben viszont, ha a fentebb vázolt pozitív trendek bekövetkeznek, akkor akár az is elképzelhető lehet, hogy egy 370-375 közötti euró-forint árfolyamot is láthatunk – ismertette a bank prognózisát.

K&H: 400 forint körüli árfolyam várható

Láthatóan egy nagyon jelentős forinterősödésen vagyunk túl – szögezte le Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Mint mondta, ezt számos pozitív tényező befolyásolta, kezdve a magas kamatokkal és a csökkenő energiaárakkal, emellett alapvetően a piac is pozitívan kezdte az évet, a befektetők körében kockázatvállalóbb hangulat uralkodott.

Nemzetközi szinten az infláció is csökkenésnek indult, Magyarország esetében még nem volt meg az inflációs fordulat. A jövőben egyébként ez is befolyásolhatja a forint árfolyamát – tette hozzá.

Kiemelte, fontos szót ejteni arról, hogy épp most volt a FED és az EKB legutóbbi kamatemelése. Legközelebb 6 hét múlva, március közepén lesz újabb kamatdöntés. Addig érdemi új információ az amerikai jegybanktól és az Európai Központi Banktól csak a döntést megelőző hetekben várható majd. A forint szempontjából ez lesz majd egy izgalmas időszak – hangsúlyozta.

Emellett az is kérdéses, hogy meddig maradhat fent globálisan a kockázatkeresés

vélekedett.

Részben olyan folyamatok is megfigyelhetőek, hogy az USA-ban egyelőre nagyon szoros a munkaerőpiac, a kereslet emiatt továbbra is jó a kereslet, ez pedig azt mutatja, hogy a középtávú inflációs kilátások romlanak - sorolta.

Emiatt egyelőre az infláció fékezése érdekében maradhat a szigorúbb amerikai monetáris politika. Így nagy kérdés, hogy meddig marad fenn a jegybanki szigor és akár arra is van esély, hogy nem csökkent kamatot idén a FED. A kamatpolitikával kapcsolatos várakozások pedig a következő egy-két hónapban biztosan befolyásolni fogják a forint árfolyamát – húzta alá.

Márciusban az Európai Unióval folytatott tárgyalások alakulása is kiemelt jelentőségű, illetve az hogy a vállalásainkat képesek leszünk-e tartani. Ez egy specifikus kérdés, ami akár borzolhatja is a kedélyeket a piacokon, hiszen a hitelminősítők is ehhez kötötték, hogy a jövőben milyen döntést hozna Magyarországgal kapcsolatban – fogalmazott.

Szintén számításba kell venni, hogy most a tél egy hidegebb szakaszába léptünk át. Ilyenkor gyorsabban fogynak a tározókból a földgáz tartalékok. Utóbbival kapcsolatban az is bizonytalan, hogyan alakul majd Oroszország háborúja Ukrajnában, és az orosz fél hogyan viszonyul majd a tározók újratöltéséhez, mennyi földgázt szolgáltat majd ehhez. Utóbbi tényező inkább a nyár folyamán jelenhet meg a forint árfolyamában, de szintén hordoz magában kockázatokat - vélekedett.

Mint mondta, az sem mellékes, hogy az amerikai szubvenciós politikára hogyan reagál Európa, fogunk-e esetleg támogatásokat bevezetni. Ebből akár politikai feszültségek is kialakulhatnak, ami ronthatja a befektetői hangulatot.

Véleményem szerint kissé túl optimista lett a piac, én kissé óvatosabb lennék és a következő 1-2 hónapban akár nagyobb volatilitást és akár egy kisebb korrekciót is el tudok képzelni a forint árfolyamában. Várakozásaink szerint a forint akár tesztelheti a 400 körüli szinteket, arra azonban nem számítunk, hogy ismét a 420-430 körüli tartományba szökjön az árfolyam. Az látszódik, hogy az MNB a magas kamatokkal tudja támogatni a forint árfolyamot. Megfigyelhető, hogy egy-egy eladási hullámban kialakul egy forint gyengülés, de azt követően elég gyorsan erősödik is a magas kamatnak köszönhetően. Összességében én magasabb volatilitású mozgásokra számítok, amelyben 380-382 körülinek tűnik a sáv alja, és 405 körülinek a teteje – húzta alá.

Bankholding: 400 forint alatt várjuk az eurót

Még tavaly év végén jelentkeztünk a legutolsó prognózisunkkal, amelyben 390-es euró forint árfolyamot vártunk, azóta azonban jelentősen javult számos háttérfeltétel – mondta Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

Ezek egyike az energiaárak, kiváltképp a gázárak csökkenése – tette hozzá. Ennek hatására jelentősen fog javulni idén a folyó fizetési mérleg, a külkereskedelmi mérleg. Bár erre semmilyen garancia nincsen, de ha ezeken a szinteken stabilizálódik a földgáz, az elektromosáram és az uráli típusú kőolaj ára, akkor az számunkra rendkívül kedvező lesz és hatalmasat fog javulni a cserearány a tavalyi romlás után. Emiatt akár 7-8 milliárd euróval is csökkenhet a külkereskedelmi hiányunk, fontos azonban leszögezni, hogy ezen a téren még sok a bizonytalanság. Ezek a tényezők jelentősen tovább erősíthetik a forintot – vélekedett.

Mivel most a korábban várt év végi szint alatt vagyunk és innen is további erősödést várunk, így mi arra számítunk, hogy az erősödés tovább fog folytatódni. Nyilvánvalóan ez nem azt jelenti, hogy ez az erősödés folyamatos lesz, hiszen épp most február 6-án is gyengült kicsit a forint, de a fenti tényezők önmagukban is javítani fogják az árfolyamot

– fogalmazott.

Az amerikai jegybank kamatemeléséről szót ejtve elmondta, hogy a tetőzésének az időpontja még kérdéses, az azonban bizonyos, hogy valamikor bekövetkezik. Az pedig javítani fogja a forint pozícióját. Általánosságban a dollár gyengülésére lehet számítani, bár az utóbbi két napban épp erősödött, ám ez inkább csak egy korrekció, ami mögött egy-két erősebb amerikai adat áll. Ha az euró-dollár keresztárfolyam továbbra is az euró erősödését mutatja, az szintén támaszt adhat a forintnak. Emellett az is erősíteni fogja a magyar fizetőeszközt, ha majd le tudjuk hívni a függőben lévő uniós forrásokat – hangsúlyozta.

Összességében elmondható, hogy minden, ami tavaly gyengítette a forintot, az most épp ellenkező hatással van a magyar devizára. Mi összességében a forint erősödésére számítunk kisebb kilengésekkel. Lehetnek természetesen olyan események, amelyek ideiglenesen negatív irányba lendítik ki a forint árfolyamát, de ezek már úgy tűnik, nem akadályozzák a forint erősödését. 400 feletti árfolyammal alapvetően csak nagyon szélsőséges esetben számolunk, sokkal inkább az erősödést tartjuk valószínűnek – ismertette a várakozásait Suppan Gergely.