Sokat spórolhatunk az új zöld hitellel: kiszámoltuk, mennyi a törlesztőrészletek különbsége

Pénzügy2021. júl. 28.HP

Hiteltípustól függően 10 millió forintonként évente nagyságrendileg 100-200 ezer forintot is megtakaríthat az, aki hagyományos jelzáloghitel helyett az MNB által indított zöld lakáshitelt veszi fel. A kedvezményes hitelt a lakossági ügyfelek vehetik fel olyan új lakás vásárlásához vagy építéshez, amely minimum BB energetikai besorolással rendelkezik.

Az energiahatékonyság és a környezeti fenntarthatóság szempontjából a lakóingatlan-állomány megújítása kiemelt jelentőségű. Emiatt az MNB a zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében október elejétől elindítja a Zöld Otthon Programot 200 milliárd forintos keretösszeggel.

A kedvezményes hitelek futamideje maximum 25 év, a felvehető maximális hitelösszeg 70 millió forint. Az ügyfél által fizetendő fix kamat pedig maximum 2,5 százalék a teljes futamidő alatt. A devizanem forint.

Mennyire vonzó?

A zöld hitelek kamata rendkívül vonzó a jelenleg elérhető jelzáloghitelek kamataihoz képest.

Ha például megnézzük az elterjedtebb 20 éves futamidejű 10 éves fix kamatperiódusú hiteleket, akkor azt látni, hogy több mint 1 százalékponttal kedvezőbb kamatot kínálnak a jegybank által indított zöld hitelek.

Másképpen megfogalmazva 10 millió forintonként évente nagyságrendileg 100 ezer forintot is megtakaríthat az, aki hagyományos hitel helyett zöld hitelt vesz fel.

Hagyományos jelzáloghitelek, hitelösszeg 10 millió forint, futamidő 20 év, 10 éves fix kamatperiódus

Gránit Bank

3,52

MKB Bank

3,53

UniCredit Bank

3,54

CIB Bank

3,78

Raiffeisen Bank

3,99

Átlag

3,67

Forrás: money.hu, növekedés.hu

Hasonló kamatok érhetők el a 25 éves futamidejű hagyományos hiteleknél is.

Hagyományos jelzáloghitelek, hitelösszeg 10 millió forint, futamidő 25 év, 10 éves fix kamatperiódus

MKB Bank

3,53

UniCredit Bank

3,54

CIB Bank

3,78

Raiffeisen Bank

3,99

Átlag

3,71

Forrás: money.hu, növekedés.hu

Azt azonban látni kell, hogy a 10 éves fix kamatperiódusú hitelek estében a tízedik évnél kamatlábkockázatot futnak az ügyfelek, hiszen az akkor érvényes kamatlábakat fixálja be a bank a következő 10 évre például egy 20 éves lakáshitelnél.

Pozitívum, hogy ez a kockázat kisebb, mint az első években. A hitel annuitásos jellege miatt minél több idő telik el, annál kisebb a kamatfizetés és annál több a tőketörlesztés mértéke.

Ha valaki teljesen ki szeretné szűrni a kamatlábkockázatot, annak a teljes futamidő végéig fix kamatozású jelzáloghitelt kell felvennie.

Az MNB zöld hiteleinek kamata mellesleg a teljes futamidő alatt fix 2,5 százalék.

A hagyományos 20 éves futamidejű, 20 éves fix kamatperiódusú lakáshitelek kamatai jellemzően 2 százalékponttal magasabbak az MNB zöld hitelének kamatánál. Tehát ez esetben 10 millió forintonként évente durván 200 ezer forintot spórolhatunk az MNB zöld hitelével.  

Hagyományos jelzáloghitelek, hitelösszeg 10 millió forint, futamidő 20 év, 20 éves fix kamatperiódus

CIB Bank

4,49

UniCredit Bank

4,52

Budapest Bank

4,79

Takarékbank

4,79

K&H Bank

5,09

Átlag

4,74

Forrás: money.hu, növekedés.hu

A teljes hiteldíj mutató (THM) a táblázatokban szereplő kamatoknál valamelyest magasabb, illetve egyes bankok a fenti kamatokért cserébe extra vállalásokat kérhetnek. Például esetenként a jövedelmet a hitelnyújtó bankhoz kell utalni, illetve az adott bank más szolgáltatásait igénybe kell venni.

Kik vehetik fel?

A kedvezményes hitelt a lakossági ügyfelek vehetik fel olyan új lakás vásárlásához vagy építéshez, amely minimum BB energetikai besorolással rendelkezik.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az éppen épülő új lakásoknak nagyságrendileg fele olyan, ami energetikai hatékonyság szempontjából megfelel a kritériumoknak.

Az új, zöld hitelekre azért is volt szükség, mert jelenleg a bankok nem veszik figyelembe a környezeti szempontokat a lakáshitelek árazásánál.

Emellett a megfelelő energiahatékonyságú, azaz legalább BB minősítésű lakások aránya Magyarországon csupán 2,5 százalék, melyen környezeti fenntarthatósági okok miatt is javítani szeretne a Magyar Nemzeti Bank.