Több mint két évtized után ismét nagyot lépett az amerikai jegybank

Pénzügy2022. máj. 5.Sz.A.
A rovat támogatója:

Az amerikai jegybank tegnapi kamatdöntő ülésén 50 bázispontos emelést hajtott végre, ami az elemzői várakozásokhoz képest kisebb mértékű szigorítás. A jegybank elnöke a kamatdöntés után óvatos, 25 bázispontos emeléseket helyzetett kilátásba, ami szintén megnyugtatta a piacokat. A hírre megugrottak a New York-i tőzsdeindexek, és a távol-keleti tőzsdéken is jó hangulatú a kereskedés.

Fél százalékpontos emelést jelentett be tegnap este az amerikai jegybank, ilyen mértékű szigorításra 2000 óta nem került sor.

A negyven éves rekordon álló infláció miatt lépéskényszerben volt az amerikai jegybank, és az elemzők többsége 75 bázispontos emelésre számított.

A kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón Jerome Powell, a Fed elnöke bejelentette, hogy nem számolnak 75 bázispontos emeléssel, és a bank mérlegét csökkenteni szeretnék.

A bank 9 ezer milliárd dolláros állampapír és jelzálog hátterű kötvényeinek fokozatos eladását tervezik, de ez csak nagyon lassú, óvatos lépésekben zajlik.

Az eredeti tervek szerint június elseje után havi 47 milliárd dollár értékben csökkentik a kötvényállományt, majd fokozatosan emelik ezt az összeget havi 90 milliárd dollár fölé év végéig.

A kamatdöntés egyhangú volt.Így jelenleg 0,75 % és 1 % közötti sávban van a Fed alapkamata, és év végéig további, de a mostaninál kisebb mértékű, 25 bázispontos emelésekre kerülhet sor elemzői várakozások szerint.

A jegybanknak nehéz a feladata, úgy kell egyensúlyozni a kamatemelésekkel, hogy megfékezzék a 8,5 százalékos inflációt, és ne fojtsák meg a gazdasági növekedést.

Elemzők szerint év végére 2,5 százalékra mehet fel az alapkamat a magas infláció miatt.

A Fed eddigi közlése szerint a jövő év elejére előreláthatólag 3 százalékra szeretnék leszorítani az inflációt.

A jegybank a járvány ideje alatt nulla százalék körül tartotta az alapkamatot, a tegnapi a második kamatemelés volt idén.

A bank a mérlegfőösszegét is jelentősen növelte az elmúlt két évben, hogy pénzt pumpáljon a gazdaságba, és segítse a helyreállást.

Az amerikai gazdaság tavaly az utolsó negyedévben 6,9 százalékkal bővült, de idén az első negyedévben már 1,4 százalékos visszaesést mértek, ami az elemzői várakozásoknál rosszabb adat, igaz, ez részben a magasabb bázishatásnak is köszönhető.

Tavaly éves szinten az amerikai gazdaság 5,7 százalékos bővülést ért el hat százalékos infláció mellett. Ebben a jó teljesítményben az előző év alacsony bázisa is benne van, 2020-ban 3,5 százalékkal esett vissza a GDP a járvány miatt.

A tegnapi Fed kamatdöntés után szárnyaltak a Wall Street-i tőzsdék, az S&P 500-as index 3 százalékkal emelkedett. A távol-keleti tőzsdeindexek többsége ma reggel feljebb került a kamatdöntés hírére.