Tungsram: Vagy most bocsátanak el ezerhatszáz embert, vagy jövőre háromezret, és lehúzzák a rolót 

Elemzések2022. máj. 5.Kovács Dániel

Nem a hagyományos világítástechnikára alapozta a jövőjét a Tungsram, négy éve gőzerővel dolgoznak új, innovatív üzletágak felépítésén. Ha nem szól közbe a koronavírus, az energiaválság és a háború, pár év alatt sikerült volna az átmenet, így viszont drasztikus lépésre volt szükség - legalábbis ezt állítja a cég.

Felszámolja a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, emiatt 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig - derült ki a múlt héten.

A nagy múltú magyar cégről a bejelentés után a keresztvizet is leszedte a média, leginkább azt hánytorgatva  fel, hogy a vállalategy halálraítélt üzletág megmentésére költöttek el állami forrásokat, noha lehetett tudni, hogy az elavult izzók iránt már nem sokáig lesz igény.

Megkerestük a céget, hogy fényt derítsünk a bezárások hátterére. Válaszukból kiderült, hogy

a Tungsram nem a most megszüntetni tervezett hagyományos világítástechnikára alapozta a jövőjét,

hanem már 2018-ban, a cég önállóvá válásának pillanatában fejleszteni kezdte innovatív üzletágait, amelyek mára életképes, stabil üzletágakká nőtték ki magukat.

Ezek a Solution, amely energiahatékonyságon alapuló világításkorszerűsítési projekteket és programokat hajt végre, a Components and Services amely akkumulátor komponensek, energiatermeléshez vagy egészségügyi berendezésekhez kapcsolódó alkatrészek gyártásával foglalkozik, és a Lighting amelynek a célterülete a LED-alapú kültéri, ipari, alagút világítások vagy energiatakarékos beltéri felújítási programok okos irányítási rendszerekkel és képességekkel ötvözve.

Éppen ezeknek a felfuttatására fordították a kormányzati forrásokat is, ilyen például a tavaly bemutatott, 50%-os állami támogatással épített vertikális farm, amely a jövő élelmiszertermelésének módszereivel kísérletezik.

Jörg Bauer, elnök-vezérigazgató

Több időre lett volna szükség

Jörg Bauer kivásárlása révén tudott a Tungsram egyáltalán megmenekülni az azonnali és biztos bezárástól, de a terv kezdettől fogva az volt, hogy a hagyományos gyártást felváltó, modern technológiákra épül majd, és mint látható, ez a munka sikereket is hozott

mondja a Növekedés.hu-nak Mehlhoffer Tamás, a Tungsram kommunikációs igazgatója, aki szerint idővel az új üzletágak képesek lettek volna helyettesíteni az elavult gyártást.

Ám ehhez jóval több nyugodt évre lett volna szükség, mint ami a Tungsramnak jutott. A 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, amikor beütött a koronavírus-járvány, ami miatt leálltak a megrendelések. Aztán jöttek a globális ellátási problémák, a dráguló fuvardíjak, alapanyaghiány. Ezekből még talán talpra tudott volna állni a cég.

Az idő és szaporodó sikereink azt mutatják, hogy a kezdeti, egyébként előre látott, nehézségek ellenére jó úton járunk, van egy tervünk, stratégiánk, amely működik, és hamarosan eredményekben is tükröződni fog

nyilatkozta nem kevés optimizmussal a Növekedés.hu-nak szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt Jörg Bauer. Csakhogy a helyzet tovább romlott, azóta elszálltak az energiaárak, és kitört az orosz-ukrán háború, ezek együttes hatása pedig teljesen ellehetetlenítette a Tungsram működését.

Ráadásul az Egyesült Államokban – a halogénlámpák megmaradt utolsó piacán – is elkezdték kivezetni ezt a termékcsoportot, aminek következtében a fennmaradó hagyományos világítótest-gyártásunkat is le kellett állítani 2022-ben.

Így, noha vélhetően a legjobb forgatókönyv megvalósulása esetén is elengedhetetlen lett volna valamennyi dolgozó elbocsájtása, bizonnyal jóval puhább lett volna a landolás, mint így, hogy a folyamat kellős közepén kell pillanatok alatt végigvinni az elkerülhetetlen technológiai váltást.

Tungsram

Csak így lesz megmenthető 1500 munkahely

Papíron a Tungsram eredményei nem éppen fényesek, a tulajdonosváltás óta eltelt négy évben nem hogy nyereséget nem termelt, inkább veszteségesen működött évről évre.

2019-ben az adózás után bevételeknél 9 milliárdos volt a hiány, 2020-ban pedig 8 milliárd.

Sokkal különb a tavalyi év sem lehetett, ha számolunk a fentebb leírt körülményekkel. Ez pedig egyértelműen a hagyományos világítástechnika-gyártásnak köszönhető, amely ballasztként húzta le a cég teljesítményét. A döntés tehát így szólt:

ha most nem lépnek, akkor ideig-óráig megmaradt volna 1600 munkahely, viszont arra valószínűleg a Tungsram is ráment volna egy éven belül,

és azt 3000 dolgozó bánhatta volna, valamint a nem kevés kkv-ból álló beszállítói körük.

Mehlhoffer Tamás úgy látja, az elbocsátások után megmaradó 1500 fős, tehát kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb Tungsramot el tudják tartani majd az új üzletágak.

A számok tükrében ez nem is tűnik kincstári optimizmusnak, ugyanis

a Solution 2021-ben 6 milliárd forint árbevételt realizált, a Components and Services tavaly több mint 10 milliárd forint árbevételt ért el

és innovációs díjat nyert például a volfrám szálat hasznosító fejlesztése, a Lighting pedig kifejezetten nagyszabású, nemzetközi infrastrukturális tenderekre fókuszál, amire még a GE korszakában sem volt példa. Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban kiemelt sikerrel indul tendereken.

Ománba például a teljes magyar export 30 százalékát, Szaúd-Arábiába pedig 20 százalékát a Tungsram termékei jelentik, tehát ezekben az országokban a Tungsram a legnagyobb magyar exportőr.