Új események a négy vezető részvénynél

Pénzügy2019. szept. 22.F. T.

A részletekről Miró József, az Erste Befektetési Zrt vezető elemzője, részvénystratégája beszélt a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Richter

A Richter engedélyt kapott, hogy Japánban forgalmazzon egy bioszimiláris gyógyszert. Ezt Európában múlt hónapban kezdte forgalmazni a cég, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy ez nem jelent hatalmas árbevételt a cégnek, de mégiscsak elindult egy új irányban.

A Richter leginkább generikus gyártó, ebben azonban nagy a verseny és az indiai gyártók lenyomják a piacot. A bioszimililáris gyógyszerek jövedelmezőbbek mint a generikusok: egyrészt nem mindenki tudja gyártani, aki a generikusokat igen, emellett komolyabb feltételeknek kell megfelelni. A generikus gyógyszereket le kell gyártani, majd próba után engedélyeztetni, a bioszimilárisoknál ugyanolyan kisérletek vannak, mint az originális, vagyis saját fejlesztésű gyógyszereknél.

A Richter egyetlen, jól futó originális készítménye a cariprazin, és idővel annak is lejár a szabadalma, azonban Miró József szerint több irányú kutatás folyik a cégnél, ezekből lehetnek új szabadalmak.

Magyar Telekom

A Telekom piacának legfőbb eseménye, hogy a Digit kizárták az 5G pályázatból. Ez 10-20 milliárd forintot jelenthet a Telekomnak alapesetben, mivel olcsóbb lehet a frekvencia. A Digi sokat költött a mobilhálózat kiépítésére, de így sem tudott teljeskörű szolgáltatást nyújtani, ezért arra lehetett gondolni, hogy mindenáron megpróbálnak frekvenciát venni, drágítva az árat, így azonban ez a hatás kiesik.

A Telekom 10-11 forintot emelkedett a hírre, ami nagyjából reális is az említett 10-20 milliárd körüli várható megtakarítással összevetve.

Ugyancsak friss hír, hogy az állam bevásárolna a Telenorba, bár a szóba került 25 százalékos tulajdonrész értelme kétséges, a többségi részesedésnek lenne értelme, ez így csak egy blokkoló kisebbségi részesedés. Mindenesetre így tovább csökken annak a realitása, hogy az állam megjelenhetne komoly vevőként a Telekom esetében.

Mol

A szaúdi merényleteket követő olajáremelkedés a Mol részvénye esetében is emelkedést hozott. Ezen meg is lepődött az elemző, miután a Mol esetében nem olyan nagy az árfüggőség, sokkal lényegesebb a finomítói marzs. A nagy áremelkedés inkább pszichológiai hatás lehetett a mol esetében. Az ÖMV esetében viszont jogos volt, hisz a cég lényegében mindent kitermel, amit finomít, így mindenen nyer, ha emelkedik az olajár. A PKN viszont ennek pont az ellenkezője: nem termel ki, csak finomít, neki kedvezőtlen az olajáremelkedés.

Miró József szerint jövőre alacsonyabb lehet az olajár és szűkülhet a finomítói marzs is a piacon megjelenő új kapacitások miatt, így az elemzők is visszavehetik a Mol céláraikat, amik egyelőre jóval 3000 forint fölött vannak.

OTP

Az OTP esetében az érdekesség a szlovákiai bank eladása lehet, miután az eurózónában a túl alacsony marzs megviselheti a bankokat. A stratéga szerint olcsó az OTP, miközben az Erste célárfolyama 12 500 forint, az aktuális árnál alacsonyabb, a többieknél viszont 14 ezer körüli. Miró szerint elaludt a szektorelemzőjük, tavaly év végén nézte utoljára a céget. Van azonban elemzői függetlenség, nem sürgethetik, ő dönti el mikor, melyik céget értékeli.

A teljes adás itt hallgatható meg.