Jön a Mikulás, irány a tőzsde?

Pénzügyek2017. dec 3.Növekedés.hu

Van egy világszerte jól ismert tőzsdei fogalom a Mikulás-rally. A tapasztalatok szerint december elején jellemzően emelkedik a tőzsdeindex. Tavaly Budapesten például valóban így történt, de azért a trend az elmúlt években egyáltalán nem volt általános. Van-e alapja ennek a fogalomnak? A tőzsdék világa tele van furcsa megfigyelésekkel. Mivel dollármilliókról van szó, a statisztikusok, az elemzők, a fizikusok tényleg mindenből számolnak trendeket, összefüggéseket. Elsősorban természetesen az Egyesült Államokban, ahol a legtöbb és a leghosszabb adatsorok állnak rendelkezésre.

Ilyen ciklus, olyan ciklus

A legkülönfélébb megfigyeléseknek olykor lehet alapja. Jó időben felfelé, borús időben inkább lefelé megy a börze. Ez például lehet logikus, hiszen az emberek derűlátását miért ne befolyásolhatná az időjárás? Az adatsorok pontosan elmondják, hogy az amerikai elnöki ciklusokhoz hogy viszonyul a börze, mi van a választási években, mi a trend előtte, mi utána?

Hétfő és nyolcas

Hétfőn inkább megy az index, pénteken inkább ereszkedik. Végül is miért ne? A hétvége után tele életkedvvel visszatérnek a befektetők és a brókerek, belevetik magukat a vásárlásba. Pénteken pedig már leeresztenek, elvágyódnak. Kínában tényleg tökélyre viszik a furcsa összefüggéseket, nem mindegy, hogy a patkány, vagy a disznó éve , illetve nagyon fontos a számmisztika, a szerencseszám, vagyis a 8-as. Ha egy cég ticker-kódjában több a nyolcas, azt a babonás kínaiak inkább megveszik.

Santa Claus

Santa Claus is coming to stock exchange. Vagyis a Mikulás a tőzsde felé tart. A Mikulás bácsi és a tőzsde összefüggése nagyon régi megfigyelés. Ha jön a Mikulás, akkor jön a tőzsdei drágulás. November 26. és december 6. között van tíz olyan nap, amely a számsorok alapján a tőzsdetörténelem legjobb 10 napos időszaka. Ilyenkor minden szárnyal. Na de miért?

Önbeteljesítő

A tőzsdéken uralkodó sokféle hiedelem nem feltétlenül megalapozott, de ha sokan számolnak vele, akkor akár önbeteljesítővé válhat. Kicsit ilyennek tűnik a Mikulás-rally is. December elején mindig sokan kalkulálnak már áremelkedésre, ami ezek után rendszerint be is jön. Tavaly például Budapesten is bejött, de azért ha a legutóbbi hat évet nézzük, csak 3-3 az arány, három évben emelkedés, három évben viszont enyhe esés volt az ominózus 10 napban.

Lehet benne valami

Valami alapja persze lehet a kereslet emelkedésének. Gondoljunk például a Black Fridayre. Ha november 24-én (idén erre a napra esett a fekete péntek) egy vagon pénz lecsapódik a kereskedőknél, abból miért ne jelenhetne meg egy adag a tőzsdén. Hiszen a cégek betehetik valamilyen kollektív befektetési formába a bevételeiket, amelyek a tőzsdén keresnek megtérülést maguknak. A karácsony előtti időszak mindig elég nagy forgalmat generál a kereskedelemben. Ráadásul hiába költekeznek ki a családok az ajándékokra és a vendéglátásra decemberben, náluk is lehet likviditási felesleg, Hiszen megérkeznek a bónuszok, a 13. havi bérek. Mindezek akár okkal is hajthatják az árakat. Ráadásul a tőzsde világa is a magasabb árakban érdekelt.  Év végén a portfólió-kezelők szívesen húzzák fel vásárlásokkal az árfolyamokat, hogy az éves teljesítményük után járó bónuszuk magasabb legyen. Ezek mind-mind valódi és ésszerű hatások, de azért az alapvető jó tanács így szól: a Mikulás-rally egy érdekesség, egy megfigyelés, de azért pusztán erre a tapasztalatra ne alapozzunk befektetési döntéseket!

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.