Nehéz döntés: fogadják-e a gazdag oroszok gyerekeit az amerikai magániskolák?

Siker2022. márc. 28.B.F.

Drasztikusan megnőhet azoknak a gazdag orosz gyerekeknek a száma, akik az elit amerikai iskolákba szeretnének felvételt nyerni. Szakértők szerint az iskolák vezetőinek a jelenlegi politikai légkör fényében kell mérlegelniük az orosz oligarchák gyerekeinek fogadásának következményeit.

Amanda Uhry, a Manhattan Private School Advisors alapítója, ahol kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy a szülőknek adnak tanácsot, hogy a gyerekeiket melyik versenyképes iskolába írassák be. Uhry elmondása szerint

az utóbbi időben megszaporodtak az orosz szülők hívásai, akik a gyerekeiket az Egyesült Államokba küldenék tanulni, elsősorban az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása miatt.

Uhry évek óta kapcsolatban áll az orosz szülőkkel, de az orosz-ukrán háború miatt még inkább megnőtt az amerikai oktatás iránti vágy – írja az Insider.

Mindenekelőtt ők is szülők, és aggódnak a gyermekükért. Most elsősorban a biztonság miatt szeretnék amerikai intézményekbe íratni a gyerekeket.

Kérdéses, hogy maguk az iskolák fogadják-e őket.

Az orosz oligarchákat számos ország sújtotta súlyos szankciókkal az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul, abban a reményben, hogy ez meggyőzi Vlagyimir Putyin orosz elnököt és tanácsadóit az invázió leállításáról. A szankciók elsősorban a több millió dollárt érő otthonokat és luxusjachtokat célozzák.

A kialakult helyzet semmiképp nem előnyös az iskoláknak, amelyek nem akarnak belekeveredni a geopolitikai harcba, még akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy nem kapnak több pénzt az oligarcháktól. Az orosz milliárdosok arról ismertek, hogy nagy összegeket adományoznak azoknak az iskoláknak, ahová gyerekeiket küldik.

Rengeteg olyan gyerek van a New York-i magániskolákban, akik orosz milliárdosok fiai és lányai.

– tette hozzá Uhry.

Az Open Doors adatai szerint a 2020–21-es tanévben a nemzetközi hallgatók száma 15 százalékkal csökkent az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeiben az előző évhez képest. A 2019–2020-as tanévben körülbelül 1,07 millió tanuló volt, számuk most körülbelül 914 ezerre tehető.

Egy oktatási szakértő eközben a már Egyesült Államokban élő orosz diákkliensei miatt aggódik, mert az „inváziót követően túl nagy lett a csend”.

Furcsa, hogy ezek a hallgatók az elmúlt hetekben egyáltalán nem válaszoltak nekünk

– szólalt meg Christopher Rim, a Command Education oktatási és főiskolai tanácsadó cég alapítója. A cégnek maroknyi orosz ügyfele van, akik bentlakásos iskolákban tanulnak.

Észrevették például, hogy van olyan orosz diák, aki eddig nagyon aktív volt a közösségi médiában, most mégis szinte üres az Instagram-fiókja. Egy másik orosz tanuló pedig attól tart, hogy a politikai helyzet fényében nem fogják figyelembe venni a jelentkezését az egyetemekre.

"Az egyik ügyfél az egész nyarat egy jachton tölti. A szülők nem engedik a gyereküket semmilyen szakmai gyakorlatra vagy hasonlóra" – mesélte egy bentlakásos iskolában tanuló kilencedikes diákról.

Egy New York-i anyuka azt mondta az Insidernek, hogy két magániskolában tanuló gyermekének több orosz barátja is van, akik oligarchák és szupergazdagok utódai.

Évek óta létezik egy orosz-Upper East Side-i közösség. Mindannyian ismerik az Abramovicsokat

– utalt az orosz milliárdosra és a Chelsea Football Club tulajdonosára, akinek vagyonát már zárolták.

Jelenleg nincs oroszellenes érzelem azok iránt, akik már integrálódtak a közösségbe

– tette hozzá.

Dana Haddad, a New York Admissions oktatási tanácsadó cég alapítója szerint viszont több orosz gyereket bántalmazták már a kialakult helyzet miatt.

Orosz vagy: rossz vagy. Nem jöhetsz erre a bulira. Nem akarunk veled lenni egy társaságban.

– emelt ki egy példát.

Ezalatt egyre több felszólítás érkezik arra vonatkozóan, hogy vonják vissza az orosz oligarchák gyerekeinek diákvízumát az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. A szakértők azt mondják, erre valószínűleg nem fog sor kerülni.

A külügyminisztérium mindig is nagyon idegenkedett attól, hogy az apa bűneit a fiú bűneivé tegye.

– mondta el Reuel Gerecht, a Foundation for Defense of Democracies nonprofit szervezet munkatársa.

Szerinte ugyanakkor valószínű, hogy a jelenlegi helyzet egy ideig befolyásolja majd a felvételi bizottságok döntéseit.