A jövőt építi a MATE és a Tungsram - Egymilliárd ember ellátása a cél

Siker2021. jún. 7.Dajkó Ferenc Dániel

Közös kutatóintézetet és tanszéket hozott létre az egyetem és a magyar nagyvállalat. Jövőképükben hazánk akár egymilliárd embert látna el élelmiszerrel a vertikális beltéri termesztési technológiák által.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram multinacionális, magyar vállalatcsoport egy új közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapítottak, melyek neve, MATE-Tungsram Élelmezésbiztonsági Kutatóintézet, valamint MATE-Tungsram Élelmezésbiztonsági Tanszék lesz.

Már meg is kezdték a működésüket

Mind a tanszék, mind a kutatóintézet tulajdonképpen már meg is kezdte a működését, és most az együttműködés bemutatása és formális véglegesítése is megtörtént. Az ebből az okból tartott sajtóeseményen Gyuricza Csaba, a MATE rektora, és Jörg Bauer a Tungsram elnök-vezérigazgatója ünnepélyesen aláírta az erről szóló szerződést.

Jörg Bauer, kiemelte, hogy ez egy mindkét fél részére rendkívül fontos lépés. Elmondta, hogy nagyon örül, hogy Közép Európa legnagyobb agrár fókuszú egyetemével együtt dolgozhatnak a jövő élelmiszerbiztonságán.

Az első lépés a vertikális farm volt

Ismertette, hogy ők már megtették az első lépést ebbe az irányba azáltal, hogy Újpesten megnyitották a régió legjelentősebb kutatási célú vertikális farmját.

Fontos az élelmiszer önellátás

Kihangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartják az élelmezési önellátást/ élelmezési autonómiát, ami fontos eszköze a klímaváltozás negatív hatásainak és a jövő élelmiszerellátási problémáinak a leküzdésének.

A legutóbb a koronavírus járvány is ennek fontosságára hívta fel a figyelmet – mutatott rá. Azokban a régiókban, ahol a Tungsram is jelen van, mint a Közel-Keleten, vagy Észak-Afrikában, az élelmezésbiztonság egy elsődleges fontosságú kérdéssé vált az elmúlt időszakban, olyannyira, hogy olyan ország is volt, amelyik élelmezésbiztonsági minisztereket is kinevezett – húzta alá. Épp ezért ő úgy látja, hogy a Tungsramnak és Magyarországnak jó esélyei vannak rá, hogy segítsenek a fentebbi régiók élelmezési problémáit megoldani.

Megduplázódik a tejtermékek iránti igény

Elmondta, hogy 10 éven belül ötven százalékkal több élelmiszerre, ezen belül 100 százalékkal több tejtermékre lesz szükségünk.

Az élelmiszer hiány ráadásul főleg olyan országokban áll fenn, ahol rendszerint más problémák is sújtják az ott élőket, mint például a vízhiány – tette hozzá.
Épp ezért ők, a Tungsram vállalatnál úgy gondolják, hogy beltéri farmokra van szükség, hogy azokkal a magas technológiai szinten folytatott kültéri gazdálkodást kiegészítsék – ismertette.

A vertikális farmok sokféle növény termesztésére alkalmasak

vertikális farmA Tungsram vertikális farmja; forrás: facebook.com/tungsramgroup/

Kihangsúlyozta, hogy a beltéri farmokon nem csak a szokásos zöldségek hanem rengeteg féle növény termeszthető, ezek közül nagyon fontosnak tartja a takarmánynövények termesztését, ami ráadásul egy gyakorta háttérbe szorított témakör – tette hozzá.

A Tungsram nem válik élelmiszerellátóvá

Mindemellett megjegyezte, hogy a Tungsram nem akar maga élelmiszerellátóvá válni, az ő céljuk a technológiai háttér biztosítása az élelmiszer termelők számára.

Új gondolkodásmódra van szükség

Úgy véli, hogy valamennyire szakítanunk is kell azzal a felfogással, ahogyan most gondolunk az élelmiszerekre.Figyelembe kell vennünk olyan fontos táplálékforrásokat, mint az algák, vagy a rovarok, baktériumok, mivel a fontos alapanyagok kinyerése ezekből hatékonyabb, mint a hagyományos élelmiszerek esetében – mondta.

Kisebb ráfordítással nagyobb hozam

A két intézmény között elinduló közös kutatás rendkívül praktikus célkitűzéseket állított fel. Azt szeretnék elérni, hogy kevesebb ráfordítással (energia, föld, víz) nagyobb kibocsátást, például terméshozamot érjenek el – ismertette. Azt is hozzátette, hogy ebben fontos szerepe van a különböző eddig fel nem használt melléktermékek hasznosításának is.

A gyermekeink jövőjét is megalapozhatjuk

Kiemelte, hogy véleményük szerint ez az egész ország számára nagy lehetőség, mivel ha 10-15 millió magyar, képes lesz akár 1 milliárd embert ellátni élelmiszerrel az biztos jövőt fog jelenteni még a gyermekeinknek is – zárta mondandóját.

Ezután Gyuricza Csaba a MATE rektora mondta el köszöntő beszédét.

Több hónapos munka gyümölcse

Elmondta, hogy több hónapos előkészítés előzte meg a szerződés aláírását. Kiemelte, hogy az idén februárban létrejött óriás egyetem, a MATE elsődleges céljának tekinti a fejlődés segítését, és azt, hogy a diákjainak minél naprakészebb tudást tudjanak szolgáltatni.

Úgy fogalmazott, hogy ezáltal –

A jövőt áruljuk egyúttal.

A földnélküli növénytermesztés a jövő

Olyan generációt szeretnének felnevelni, akik a 21. század mezőgazdaságát tudják majd építeni. A hagyományos gazdálkodást folytatók számára meghökkentőek lehetnek ezek a fejlemények, azonban már ma sem evidencia, hogy feltétlen földben termesztjük a növényeinket – hívta fel rá a figyelmet.

A különböző kertészetekben napjainkban teljesen bevett dolog a talaj nélküli termesztés – húzta alá. Erre jó  példa, hogy amikor szezonon kívül paradicsomot, vagy paprikát vásárolunk, az rendszerint nem szabad földben termett. Az így termesztett zöldségek azonban mind egészségesek és vegyszermentesek – hangsúlyozta.

Adottak a lehetőségeink

Jörg Bauerhez hasonlóan szintén elmondta, hogy a járvány rámutatott, hogy nagyon fontos az élelmiszer önellátás. Kiemelte, hogy hazánknak minden képessége megvan, hogy ezt elérjük, de pillanatnyilag ezek csak lehetőségek, adottságok, amiket még nem tudtunk kihasználni – mondta.

Kisebb földterületről kell ellátni sokkal több embert

Azt kell látnunk, hogy világszerte csökken a megművelhető földterület, miközben a népesség folyamatosan növekszik, így tehát ezen a zsugorodó területen kell egyre több embert ellátnunk, ez pedig olyan paradoxon, amit a hagyományos módszerekkel nem lehet megoldani, tehát új utakat kell találnunk, amihez az innovatív, úttörő piaci szereplőknek és a kutatásokat, fejlesztéseket folytató egyetemeknek gyakorlatilag kötelező szövetséget kötniük – húzta alá. Épp ezért ő nagyon örül, hogy egy olyan céggel működhetnek együtt, mint a Tungsram.

Termékeny együttműködés

Szerinte a közös munka biztosan termékeny lesz, hiszen a Tungsram már letette a névjegyét a vertikális növénytermesztés terén és az országban a MATE rendelkezik a növénytermesztés illetve a kertészettudományok tekintetében a legnagyobb tudásbázissal – ismertette.

Jó példa más intézményeknek

Elmondta, hogy a közös kutatások sikerre vitele mellett fontos céljuk, hogy jó példát is szolgáltassanak más felsőoktatási intézmények számára, mivel korszerű, modern tudást csak akkor tud adni egy egyetem, ha a piaci szereplőkkel is szoros együttműködésben képes dolgozni.

Az új campus építésébe is bevonnák a Tungsramot

Most egy új campust építenek Gödöllőn, ahol szintén szeretné ha partnerük lenne a Tungsram – tette hozzá. Tehát hosszú távon egy a jelenleginél is komplexebb szövetségben gondolkoznak.

Más egyetemekkel is tárgyal a Tungsram

A sajtóesemény végén Jörg Bauer még ismertette, hogy hosszú távon a Debreceni Egyetemmel és a Győri Egyetemmel is terveznek együttműködést, azonban az első és elsődleges partnerük a MATE lesz.