A Zoom alapítója hat számjegyű fizetést hagyott ott, mert nem volt boldog a munkahelyén – ma már dollármilliárdos

Siker2020. aug. 29.Növekedés.hu

A koronavírus miatti korlátozások emberek millióit kényszerítette rá, hogy átálljanak otthoni munkavégzésre, a Zoom videókonferenciás alkalmazás pedig hamar a mindennapok részévé vált világszerte. Összeszedtünk pár kevésbé ismert, de annál fontosabb érdekességet a Zoom alapítójáról, az 50 éves kínai-amerikai milliárdos Eric Yuan-ról.

Nyolc alkalommal elutasították, kilencedik próbálkozásra kapott csak amerikai vízumot

Yuan már egész fiatalon eldöntötte, hogy a Szilícium-völgyben a helye. Bill Gates egyik előadása inspirálta arra, hogy Kínából végül Amerikába menjen.

Két éven át próbált vízumot szerezni, összesen nyolc alkalommal utasították el, végül a kilencedik próbálkozásra, 1997-ben sikerült megszereznie az amerikai vízumot. 27 éves volt ekkor.

Bár nem beszélt angolul, de azt tudta, hogyan kell számítógépes kódot írni, nem sokkal később már mérnökként dolgozott egy nagy cégnél.

Először a WebEx videokonferenciás megoldásokat nyújtó cégnél dolgozott

Yuan mérnöki munkát végzett a WebEx nevű cégnél, amelyet egy évtizeddel később egyébként 3,2 milliárd dollárért eladtak a Cisco-nak, a platform ma már Cisco Webex néven ismert. Yuan lett a tech-óriás cég „mérnöki alelnöke”, és hat számjegyű fizetést kapott mellé.

Vállalta a kockázatot, és kilépett a jól fizető állásából, mert nem volt boldog 

Dacára a hat számjegyű fizetésnek, Yuan nem volt boldog a WebEx cégnél.

„Amikor reggelente felébredtem, nem éreztem magam nagyon boldognak. Még az irodába sem akartam bemenni dolgozni”

- mondta a CNBC Make It-nek. Noha az első pár év a cégnél elmondása szerint remek volt, az idők során észrevette, hogy amikor az ügyfelekkel beszélt a videokonferencia-termékről, „nem látott egyetlen boldog ügyfelet sem.” Yuan szerint a terméket nem fejlesztették elég gyorsan, így az ügyfelek számára fárasztó volt a használata.  

Úgy érezte, hogy az okostelefonok és a táblagépek fejlődése új lehetőségeket teremtett, a telefonos videókonferenciák egyre hozzáférhetőbbé váltak. Miután az ötleteit a munkahelyén nem támogatták kellő mértékben, 2011-ben kilépett, és létrehozta saját vállalatát.

Döntéséről így nyilatkozott: „Egyrészt valóban nagy kockázat otthagyni egy nagyon jól fizető alelnöki posztot” Fel is tette magának a kérdést: miért akar kilépni? „Viszont a másik oldalról nézve, nem voltam boldog. Mentálisan így nem volt túl nagy kockázat.” 

Megalapította a Zoom-ot, ami egyre sikeresebb

Miután otthagyta a Cisco-t, elkezdte fejleszteni a saját videókonferencia-platformját, közben anyagi támogatást próbált szerezni a cég indításához, ami végül sikerült is neki. A Zoom egyre népszerűbb és egyre többen használják. A vállalat ma már közel 2000 embert foglalkoztat, tavaly pedig szinte megduplázta bevételét, ami több mint 620 millió dollár volt.

A koronavírus-járvány miatt a társaság részvényállománya az idei év eleje óta több mint kétszeresére nőtt, így a Zoom piaci értéke körülbelül 42 milliárd dollárra tehető. Yuan 22 százalékos részesedéssel bír a cégében.