BHE Bonn – Határ a csillagos ég

Siker2018. ápr 19.Növekedés.hu

A Made In Hungary felirat a legmagasabb minőség záloga a 27 éves társaság hírközlési elektronikai berendezésein, amelyekért indiai, dél-koreai, orosz, német vagy éppen amerikai vevők állnak sorba, és a nemzetközi űrállomásra is eljutottak.

Kazi Károly
fotó: Kőhalmi Péter

Neve alapján németnek gondolhatnánk a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft.-t, ám a nevük valójában onnan jön, hogy a rendszerváltás idején Solymosi János közös céget alapított a Bonn Elektronik GmbH-val. A beígért megbízások ugyan elmaradtak, de csatlakozott hozzá Kazi Károly és Mirk Zoltán, vállalkozói munkára cserélve akadémiai kutatói állásukat.
Bíztak magukban és a magyar mérnöki tudásban, s ez be is vált, de munkáért messzire kellett menni: leginkább Indiában, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban leltek megrendelőkre. 
A rádiós hírközlési eszközök spektrumának jelentős részét le tudták fedni termékeikkel, amelyeknek a polgári, védelmi ipari s űrkutatási piacokon is nagy értéke volt. A lelkes mérnökcsapatnak sikerült az első évek nehézségeit leküzdeni, és 1996-tól több lépcsőben kivásárolták az addig többségi tulajdonos német vállalatot. Az együttműködés ugyanakkor megmaradt, kölcsönösen értékesítik egymás gyártmányait.
A BHE Bonn a magyar űripar legnagyobb cégévé vált, termékei több műholdon és a Nemzetközi Űrállomáson is ott vannak, 
továbbá az indiai Mars-szonda több százmillió kilométerről érkező jeleit is magyar berendezések fogadják. A kezdetektől egyetértés alakult ki a tulajdonostársak között abban, hogy inkább lassabban, de biztonságosan növekedjenek. Az első 20 évben nem vettek fel hitelt, később is csak ingatlanfejlesztésre. Így sem volt mindig egyszerű dolguk a pénzintézetekkel: amikor a hőskorban amerikai partnerüktől egy csekket kaptak az elvégzett munka után, és karácsony előtt néhány nappal ebből szerették volna kifizetni a dolgozókat, kellemetlen meglepetés várta őket. Bankjuk csak három hónapra akart fizetni, ezért saját megtakarításukat kellett letétbe helyezni.

Ez jellemző a gondolkodásukra: inkább ők tettek be a cégbe, mint hogy kivegyenek.

A folyamatosan újra befektetett nyereség, a megfelelő szintű tartalék a válság éveiben különösen jól jött. Míg más a túlélésért küzdött, ők technológiai központot építettek, ez az egyetlen fejlesztés, amelyre hitelt vettek fel. Az El-Tech Center 2010-re készült el, ide maguk köré gyűjtöttek más elektronikában és űriparban érdekelt vállalatokat is. Nem az ingatlanfejlesztés motiválta őket, inkubátorként tekintenek az irodára: a többi céggel együttesen használják a drága berendezéseket, mérőeszközöket, és közös innovációkon dolgoznak. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a partnerekre is igen jó benyomást tesz a színvonalas környezet. Korábban sok ezer átjátszóberendezést szállítottak a hazai s más európai GSM-hálózatok kiépítéséhez. A távol-keleti vállalatokkal azonban ezen a téren nem könnyű versenyezni, ezért a portfólióban nagyobb hangsúlyt kaptak a vészhelyzeti kommunikációs rendszerek. Ehhez jóval magasabb biztonsági és rendelkezésre állási elvárásokat kell teljesíteni. A magyar Tetrával megszerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy nagyobb megbízásokat nyerjenek el a nyugat- és az észak-európai országok digitális vészhelyzeti rendszereinél.
A cég a határok védelmére is felkészült: az éjjellátó kamerákkal és szenzorokkal felszerelt ballonjukkal 5-8 kilométeres szakaszt lehet eddig nem látott pontossággal megfigyelni. 
A megoldás iránt már az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex is érdeklődik. Egy korábbi K+F programjuk keretében egy másfél órás repülésre képes drónt fejlesztettek, ennek a gyors és megbízható élő adatkapcsolat az igazi különlegessége. Az UAV-portfóliót a BHE Robotics spin-off cégbe vitték ki, ennél a föld-levegő kommunikáció mellett elsősorban a fedélzeti szenzorok fejlesztésére s piacra vitelére koncentrálnak. Speciális funkcionalitású jelismétlő hálózati berendezéseik fejlesztéséért az Irinyi Terv keretében a napokban vehették át a Magyar Kormány erkölcsi és anyagi megbecsülését kifejező Támogatói Okiratot és a vele járó támogatási összeget.
Céltudatos munkájuk eredménye, hogy nem csak Budapest, hanem több más világváros (pl. Berlin, Brüsszel, Rotterdam) metróvonalait is a BHE Bonn Hungary kommunikációs berendezései szolgálják ki.
Egyik legújabb, ígéretes védelmi- és biztonságipari fejlesztésük a MIMO / Mesh adatrádió, amely öngyógyító, önkonfiguráló intelligens rendszerként lehetővé teszi a megbízható, kódolt, nagy mennyiségű adatforgalmat infrastruktúra nélküli ill. zavarokkal, reflexiókkal erősen terhelt környezetben is. A társadalmi biztonság magasabb szintre emelését segítő fejlesztéseik egyik jelentős eredménye a pilóta nélküli légi járművek – közkeletű nevükön drónok – elhárító rendszerének kifejlesztése. Sokéves K+F munkájuk hozadékaként önálló tevékenységeik mellett felkéréseket kapnak és sikeresen szerepelnek nemzetközi konzorciumokban is, ahol nagy súlyú és prioritású kihívások megoldásához fejlesztenek ki élvonalbeli műszaki megoldásokat.

A BHE Bonn bevételi adatai

EBITDA (millió Ft)
2013: 183,89
2014: 89,48
2015: 456,25
2016: 689,17
Árbevétel (milliárd Ft)
2013: 1,09
2014: 1,07
2015: 1,88
2016: 2,41

A BHE Bonn a Budapesti Értéktőzsde: BÉT50 – Ötven hazai sikervállalat kiadványában is szerepelt (2016)