Elon Musk most éppen karriertanácsokat osztogat

Siker2022. júl. 28.B.F.

Amikor nem űrprogramról, az önvezető autókról és a szólásszabadságról tesz közzé bejegyzést a Twitteren, Elon Musk praktikus karriertanácsokat oszt meg, amelyek még jól jöhetnek a fiataloknak.

Egy podcastbeszélgetés során a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója a következőt javasolta a fiataloknak:

soha ne az alapján válasszanak karriert, hogy az híressé teheti-e őket.

Azt mondta, inkább a következőre koncentráljanak:

olyan munkát keressenek, amely területen jól tudnának teljesíteni, de fontos az is, hogy a munka illeszkedjen az évek során felépített készségeikhez is.

Az 51 éves Musk szerint senki ne próbáljon azért vezetői pozícióba kerülni, hogy aztán elmondhassa magáról, hogy ő vezető tisztséget tölt be.

Sokszor, akiket vezetőnek akarnánk, azok nem is akarnak vezetők lenni

– tette hozzá.

Azt, hogy a hataloméhes emberekből nem lehet hatékony vezető, tudományos kutatások is alátámasztják: a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói megállapították, hogy az erősen nárcisztikus vezetők rossz hatással lehetnek a munkahelyi csapatokra.

Egy másik tanulmány pedig azt állapította meg, hogy az alázatos és empatikus vezetők ezzel szemben gyakran javítják a csapat teljesítményét.

Ahhoz, hogy alázatos és empatikus vezetővé váljanak, Musk azt tanácsolta a fiataloknak, hogy a közvetlenül előttük álló munkára összpontosítsanak – és bízzanak abban, hogy ebben a szerepkörben azzal, ha a lehető legjobban teljesítenek, feljebb juthatnak a ranglétrán.

A reflektorfénybe kerülés vágya ugyanakkor nem segít

– tette hozzá.

Musk kezdetben nem tech-vállalkozónak készült: miután 1997-ben megszerezte diplomáját, jelentkezett a Netscape-hez, egy Szilícium-völgyben működő szoftvercéghez, de nem vették fel.

Musk szerint valószínűleg azért nem kapta meg az állást, mert nem volt informatikai végzettsége, ez pedig lényegében vállalkozói pályára kényszerítette, mivel ez volt az egyetlen módja annak, hogy műszaki területen szerezzen munkát.

Testvérével, Kimbal Muskkal 1999-ben nagyjából 300 millió dollárért adták el első webszoftver-cégüket, a Zip2-t. Musk ebből a pénzből indította az X.com-ot, amelyből végül a PayPal lett.

Úgy tűnhet azonban, hogy Musk az elmúlt években nem fogadta meg a saját tanácsát: többször előfordult, hogy a cégek alapításakor rögtön magát ültette a vezérigazgatói székbe. Musk azonban többször is úgy nyilatkozott, hogy nem azért vezérigazgató több cégnél is, mert a reflektorfény iránti szenvedély vezetné, hanem az a szándéka, hogy „hasznos” legyen – ahogyan szerinte a fiataloknak is erre kell törekedniük.