Hat dolog, amit csinálni kell a gazdagságért!

Siker2019. máj. 25.Növekedés.hu

A meggazdagodás tanulható dolog – véli Steve Siebold amerikai self-made milliomos, az „Ahogy a gazdag emberek gondolkodnak” című könyv szerzője. Tanácsai alapján a CNBC hat tippet gyűjtött össze, ami segítheti a gazdaggá válást.

Gazdaggá válni ugyanolyan dolog, mint jónak lenni bármi másban, például megtanulni egy újabb nyelvet, vagy lefogyni a kívánt súlyra

– véli Steve Siebold, aki évtizedeken át tanulmányozta a leggazdagabb emberek világát. Azt vallja, a legtöbb ember számára a meggazdagodás, hasonlóan egy új nyelv elsajátításához, nem egyik napról a másikra történik, azért folyamatosan tenni kell.

A CNBC Siebold könyve alapján hat olyan életmód-változtatási tippet sorol fel, amelyek a self-made milliomosok, milliárdosok esetében beváltak, és amelyek akár egy átlagember számára is segíthetnek a gazdaggá válás folyamatában.

1. Ne ragaszkodjunk a fix havi fizetéshez!

Siebold tapasztalatai szerint a gazdag emberek jellemzően önmagukat foglalkoztató vállalkozók, miközben az átlagember általában nem mer kockáztatni, és egy biztos alkalmazotti állásra törekszik, ahonnan minden hónapban megérkezik számlájára a havi fix összeg.

A leggazdagabbak tudják, a saját vállalkozás a nagy vagyonhoz vezető leggyorsabb út

– véli Siebold. De persze ez nem azt jelenti, hogy azonnal fel kell mondanunk, a fix állásunk mellett is el kezdhetjük folyamatosan kiépíteni a saját vállalkozásunkat.  

2. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból!

Ha többet akarsz keresni, vagy előrébb akarsz jutni az életben, akkor ki kell lépned a komfortzónából

 – szól Siebold tanácsa. A legtöbb sikeres, vagyonos ember megtanulta, miként maradhat kiegyensúlyozott az állandó bizonytalanság állapotában is. A komfortzónából való kilépést jelentheti például, ha olyan állást vállalunk el, amiről amúgy korábban kishitűen azt gondoltuk, hogy arra nem vagyunk elég képzettek. De egy új szakma, képesítés megszerzésével, elsajátításával járó plusz munka is jelentheti a komfortzónából való kilépést.  

3. Alkudjunk ki megfelelő fizetést!

Ha nem érjük el, hogy az érdemeink szerint fizessenek meg minket, akkor az hozzájárulhat ahhoz, hogy nem tudunk egyről a kettőre jutni. Persze mielőtt azonnal fizetésemelést kérnénk a főnökünktől, gondoljuk át előtte alaposan, hogy miként akarunk tárgyalni, és mivel indokoljuk a fizetésemelési kérésünket. A CNBC szerint Suzy Welch HR-guru ezirányú tanácsai igen hasznosak lehetnek.

4. Ne kérkedjünk a vagyonunkkal!

Addig nem vettem meg az első luxusórámat, luxusautómat, amíg a vállalkozásaim és befektetéseim nem hoztak sokszorosan elegendő pénzt. Még milliomosként is egy Toyota Camry-m volt. A munkamorálod miatt, és ne az összevásárolt cuccaid miatt legyél ismert.

– írta könyvében Grant Cardone self-made milliomos, akinek egykor a napi megélhetés is gondot jelentett, mielőtt hétszámjegyű összegeket keresett volna. 

Az is ismert, hogy a Bloomberg legfrissebb adatai szerint a világ negyedik leggazdagabb emberének számító Warren Buffett rendszeresen reggelizik McDonald’s-ban, ahol sosem költ 3,17 dollárnál többet egy szendvicsért.

5. Legyünk készek használni mások pénzét!

Ha egy gazdag embernek egy nagy ötlet jut az eszébe, amit nem tud finanszírozni, akkor mástól kér kölcsönt, hogy a projektjét megvalósíthassa.

A gazdagok tudják, hogy az nem egy releváns kérdés, hogy az adott pillanatban nincs elegendő pénzük az ötletük megvalósítására. A valódi kérdés az, hogy az adott projekt valóban megéri-e a befektetést. Ha igen, akkor azt is jól tudják, hogy pénz mindig rendelkezésre áll, hiszen más gazdag emberek is mindig keresik a lehetőséget egy jó befektetésre

– írja Siebold. Ez a megközelítés működött például Spike Lee filmrendező, producer esetében is.

6. Vállaljunk kockázatot, ne féljünk hibázni!

A CNBC „The Profit” című műsorának házigazdája, a self-made milliomos Marcus Lemonis szerint túl sok embert a félelem tart vissza fontos döntések meghozatalától. „Kit érdekel, ha hibázol?” – mondja. Úgy véli, a kockázatokra ne félelemmel tekintsük, hanem a lehetőséget lássuk benne.

Richard Branson a Virgin dollármilliárdos alapítója is azt vallja:

senki nem tud elsőre mindent. Az üzlet olyan, mint egy hatalmas sakkjáték, gyorsan kell tanulni a hibáinkból. A sikeres vállalkozók nem félnek hibázni, tanulnak abból, és tovább mennek útjukon.