Kódolj, mint a profik!

Siker2019. jún. 2.Növekedés.hu

A néhány hónapja 3,5 millió eurós, azaz több mint 1,1 milliárd forintos befektetést leakasztó Codecool napjaink egyre égetőbbé váló munkaerő-problémájára kínál megoldást. A cég kezdőknek oktat gyakorlatban is jól használható programozói ismereteket, és diákjainak közel száz százalékát egy füst alatt munkához is juttatja. A Codecool-t a Budapest Értéktőzsde beválogatta a BÉT50 című, hazai sikervállalatokat bemutató kiadványába.

Bár a jól képzett, egyetemről kijövő fiatal informatikusok száma az utóbbi években nem csökken, sőt épp ellenkezőleg, a vállalatvezetők hétköznapi tapasztalata mégis az, hogy szinte lehetetlenné vált megbízható fejlesztőket szerződtetni.

Mivel ma már a gazdaság szinte minden területén elengedhetetlenné vált az informatikai tudás, a képzett munkaerő sokkal jobban „szétszóródik”, mint akár néhány éve, s ennek köszönhetően gyakorlatilag nincs olyan szektor, amelyben megfelelő számú programozó szakember dolgozna.

Aki ma nem próbál előnyt kovácsolni magának a digitalizációból, az szükségszerűen lemarad – legyen szó bármely ágazatról. Ilyen nagyságrendű munkaerőigényt a felsőoktatás nem képes kielégíteni, sem itthon, sem a világ más pontjain

– mutat rá a Codecool egyik alapítója, Boda József.

A Codecool arra a felismerésre alapozta működési modelljét, hogy a munkaerő iránti keresletet nem kizárólag egyetemi szintű szakmai ismeretekkel lehet kielégíteni; a feladatok többségét gyakorlatias szemléletű, alapismeretekre koncentráló képesítéssel is el lehet végezni. A felsőoktatásban elvárt matematikai és hardverelméleti háttértudás az informatikai pozíciók többségében jellemzően nem szükséges a mindennapi munkavégzéshez, ellenben sok munkáltató épp azokat a soft skilleket hiányolja, amelyekre az iskolákban kevés hangsúlyt helyeznek.

A munkaerőpiacon nem számítástechnikai tudományos főmunkatársakra van szükség, hanem olyan szakemberekre, akik képesek csapatban gyakorlati problémákat megoldani és folyamatosan lépést tartani a programnyelvek, technológiák fejlődésével

– foglalja össze a Codecool cégvezetője.  

A cég olyan oktatási módszertant dolgozott ki, mely a valós munkahelyeken várható problémákat, élethelyzeteket szimulálja, és rávezeti a hallgatókat a feladatok leghatékonyabb megoldására.

Ennek érdekében a tanárok nem hagyományos, frontális oktatás során adják át a tananyagot, hanem egy-egy jellemző példán keresztül, csoportmunka keretében.

Az alapítók szerint a mindennapi munkában kiemelt jelentősége van a folyamatos önképzés képességének, ezért erre a területre is nagy figyelmet szentelnek. Bár maga a képzés inkább csak a programozói munkához szükséges alapokat teremti meg, a volt hallgatók előtt a szakma magasabb szintjei is nyitva állnak, hiszen az oktatás révén képessé válnak tájékozódni és önállóan fejlődni a saját területükön.

Az utóbbi években nem csak itthon, hanem a világ minden régiójában jellemző problémává vált az informatikai munkaerő hiánya. Ennek köszönhetően egyre nagyobb befektetéseket kapnak a programozói utánpótlást képző programok, és maguk a munkaadók is egyre fogékonyabbak az oktatási együttműködésekre

– mondja Boda József. A cégvezető szerint fontos, hogy az informatikai munkaerőt foglalkoztató vállalatok átgondolják, aktualizálják a toborzási technikáikat, hiszen a régi módszerek mára elvesztették a hatékonyságukat. A jövőben egy vállalat egyre kevésbé engedheti meg magának, hogy tétlenül várja a beérkező állásjelentkezéseket, mivel a piac csak az aktív, cselekvő szereplőket díjazza.

A Codecool a 2015-ös indulása óta Miskolc és Budapest mellett Varsóban és Krakkóban is nyitott kampuszt – de már küszöbön áll a romániai terjeszkedés is. Mivel az oktatási programot eleve úgy alakították ki, hogy egyszerűvé tegye a bővülést, a cég magabiztos célokat tűzhetett ki maga elé: három éven belül tíz új oktatási központot nyitnának, és 2023-ra Európa egyik meghatározó oktatási szolgáltatójává válnának az informatika területén.

A Codecool a 2017-es 1,3 millió eurós árbevétele után tavaly már 3,2 millió eurót könyvelt el.