Még a legnagyobb elmék is együttműködnek másokkal - mi igaz a magányos zseni mítoszából?

Siker2021. máj. 2.B.F.

A magányos zseni mítosza alapján a világ legnagyobb elméi egyedül felelősek a legjobb ötletekért. Ugyanakkor egy kutató páros ennek az ellenkezőjét állítja, azaz az emberi kreativitás legnagyobb eredményei együttműködések gyümölcsei. Mennyi igazságalapja van magányos zseni mítoszának?

Michelangelo, Picasso, Mondrian – a legtöbbször úgy gondoljuk ezekről a művészekről, hogy magányos géniuszok, akik a jelentőségteljes művészi bravúrokért, vagy a legnagyobb ötletekért egymaguk felelősek – olvasható a BBC Worklife cikkében.

A magányos zseni mítosza szerint a történelem legsikeresebb elméi az áttöréseket mások segítsége nélkül vitték véghez. Ugyanakkor sokan állítják, hogy ez egyáltalán nem így van.

Michelangelo például egy csoport asszisztenssel dolgozott a Sixtus-kápolna mennyezetének kifestésével kapcsolatos szédítő logisztika kidolgozásában.

De nem csak a művészet területén érvényes az előbbi megállapítás. A technológiai iparban, a vállalkozások világában, és szinte minden más olyan területen is, ahol egyes egyének szellemi nagysága van csak kiemelve.

Alfonso Montuori és Ronald E Purser kutatók még 1995-ben rombolták le a magányos zseni mítoszát.

Tanulmányukban rámutattak "a kreativitás hiper-individualista megértésének problematikus természetére." Szerintük ugyanis történelmileg a kreativitást olyan képességnek tekintettük, amellyel csak kevés született tehetség rendelkezett, különösen a "fehér, angolszász férfiak."

De még Einstein, a történelem talán legikonikusabb zsenije sem egymaga felelős az összes nagy ötletéért.

Míg a svájci szabadalmi hivatalnál dolgozott, évekig elemezte és szabadalmakat rendelt hozzá mások találmányaihoz.

Ez lehetővé tette számára, hogy mások munkájára építsen, megmutatva, hogy a zsenik "tudományos környezetük és koruk termékei.”

A kreativitás nem egy egyemberes törekvés, hanem együttműködés is jellemezheti. A másokkal való interakció pedig még hatékonyabbá teheti a folyamatot - állítja Montuori és Purser.

A történelem során a legnagyobb eredmények sokszor együttműködésből fakadtak, a csapatmunka megléte nagyban hozzájárult az egyes ötletek sikeréhez.

Mindez az utóbbi időkben azért került előtérbe, mert a világjárvány kitörése óta a legtöbben otthonról dolgoznak, a lezárások pedig sokakat megfosztottak annak lehetőségététől, hogy a munkatársai inspirálják őket, és közösen álljanak elő előremutató ötletekkel.