Még mindig nyugaton élnek a leggazdagabbak

Siker2019. márc. 14.D. P.

Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos is lesz – a magyarok egyelőre a lista végén vannak.

A folyamatos milliárdos versenyben Amerikán kívül szinte minden kontinens vesztett, a legtöbbet Ázsia. Ez utóbbi részesedése, - minthogy 2019 márciusában 49 kínai milliárdossal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, - Európával, a Közel-Kelettel és Afrikával együtt csökkent.

Amerika súlya továbbra is elsöprő. A világ ötszáz leggazdagabb emberéből 196-an amerikaiak, azaz több mint negyven százalékot képviselnek, noha az USA világgazdasági részesedése mintegy tizenöt százalékot tesz ki. Az Ötszázak közül 25-en oroszok (5 százalék), bár Oroszország része a világgazdaságban mindössze 3 százalék.  

A képet kiegészítheti a Forbes milliárdos-lista összeállítóinak megállapítása, hogy a világon 2019 márciusában számon tartott 2153 milliárdossal szemben egy évvel korábban, 2017-ben még 3008 milliárdost jegyeztek. Ebbe az exkluzív klubba olyanok tartoznak, akiknek a vagyona amerikai dollárban meghaladja az egymilliárdot.

A milliárdosklub tagjai a 2019. március 5-i állapot szerint legalább négyszáz milliárd dollárral – azaz a Világbank számításai szerint Magyarország tavalyi GDP-jének csaknem háromszorosával - szegényebbek lettek, mint amilyenek 2018-ban voltak.

Idén március elején 994 milliárdos, a klubtagok 46 százaléka vesztett vagyonából a tavalyi esztendő egészéhez mérten. Ebben elsősorban a tőzsdék árfolyammozgásainak volatilitása, a kiszámíthatatlanabbá váló, romló nemzetközi politikai-gazdasági-katonai helyzet lecsapódása játszott szerepet. Talán az is jelzi, hogy a világgazdaságban nőnek a problémák, hogy 2009, a nagy globális pénzügyi válság óta nem tapasztaltak ilyen mértékű negatív változásokat a milliárdosklub tagjai körében.

Két magyar van a milliárdos listán, Csányi Sándor, aki 1.1 milliárd dolláros vagyona alapján, a 2019. március eleji állapot szerint a milliárdoslista 1941. helyezettje és Mészáros Lőrinc, aki egymilliárd dolláros vagyonával a 2057. helyen áll. A Forbes sajátos társítási rendszere szerint Csányit összeköti az OTP-bank Megdet Rahimkulovval, a 2008-ig Magyarországon élt orosz milliárdossal (1717. helyezett 1.3 milliárd dollárral). Az amerikai hetilap Mészáros Lőrincet kapcsolatba hozza Csányival (mivel honfitársak) és a nálánál 31-szer gazdagabb kínai-hongkongi Li Ka-shinggel, az ötmilliárdot érő fülöp-szigeteki ifj. John Gokongweivel, az indiai négy Hinduja-testvérrel (összvagyon 17 milliárd dollár) és az ugyancsak fülöp-szigeteki, négymilliárdos Jaime Zobel de Ayala-val. A sokat idézett amerikai hetilap szerint Mészárost a felsorolt ázsiai milliárdosokkal a vagyon eredetének „diverzifikált” módja köti össze. Ide írom angolul is, hátha valaki megérti a Forbes-logikát: „origin of wealth: diversified”.

V4-tagtársunknál, a cseheknél nyolcan szerepelnek a milliárdosklubban, a két legismertebb és leggazdagabb Petr Kellner (15.5 milliárdjával a világranglista 73.helyén) és a cseh Donald Trumpnak nevezett Andrej Babis kormányfő, aki 3.5 milliárdjával a 617. helyen áll. Románia egy milliárdossal büszkélkedhet, Ion Tiriaccal (1.2 milliárd), aki saját luxusautó-gyűjteményével tűnik ki. Szlovákiát két milliárdos képviseli, Ivan Chrenko, 1425.helyezett, akit az ausztrál Harry Treguboffal, orosz szülők Kínában született, ma 86 éves leszármazottjával, milliárdossal társítják, mert mindketten építőipari szakemberek. A másik szlovák Jaroslav Hascak, egyik alapítója a cseh-szlovák Penta Investmentnek, a régió egyik legnagyobb, a hadiiparban is érdekelt vállalkozásának. Társával, a csehek listáján szereplő Mark Dospivával Pekingben diákoskodtak együtt, ott fundálták ki közös vállalkozásukat, jövőjüket.

Ausztriából kilencen tagjai a milliárdosklubnak. Közülük a legvagyonosabb az 53. helyet elfoglaló Red Bull milliárdos, a 18.9 milliárd dollárt érő Dietrich Mateschitz. Ő egyébként a szomszédországainkban élő milliárdosok leggazdagabbja. Tavaly annyi Red Bullt adtak el, hogy abból a föld csaknem minden lakójának jutott volna egy dobozzal.

Közvetlen szomszédaink legszegényebbje, Ukrajna hét milliárdossal büszkélkedhet, közülük a legnagyobb hatmilliárdos vagyonnal a világranglista 272.-ik helyezettje, Rinat Akhmetov. Szerfelett érdekes pályafutása, a háttere. Egy szegény, Donyeckben élő volgai tatár eredetű bányászcsaládban született. Ma is gyakorló iszlámhitű és a kelet-ukrajnai válságban középutas, kompromisszumos megoldást szorgalmaz, ezért mindkét oldal támadja. Övé London legdrágább belvárosi lakosztálya, vagyona nagyrészt Kelet-Ukrajna nehéziparára épül. Hogy a katonai-politikai-gazdasági káoszban hogyan tartja fenn, gyarapítja vagyonát – rejtély. A legvagyonosabbak a szomszédos Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából nem érték még el az egymilliárdos küszöböt.