Az Egyesült Államok büntető intézkedéseket tervez az Északi Áramlat-2 vezeték megvalósítói ellen

Hírek2019. márc 14.Növekedés.hu

Washington büntető intézkedéseket készít elő a Németországba irányuló Északi Áramlat-2 gázvezetéket európai finanszírozói ellen - olvasható a thenews.pl hírportálon.

A portál a Wall Street Journal cikkére hivatkozik, aki értesüléseit egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőtől szerezte. Hasonló intézkedéseket vezethetnek be a csővezeték építésében részt vevő vállalatok ellen is.

Az 1,200 kilométer hosszú Északi Áramlat-2 vezeték, amely a tervek szerint 2019-ben készül el, várhatóan évi 55 milliárd köbméter földgázt szállít majd Oroszországból a Balti tengeren át Németországba, megkerülve Lengyelországot, a balti államokat és Ukrajnát.

A Wall Street Journal németországi tudósítója, Bojan Pancevski cikkének címe: „Hogyan ver éket az orosz gázvezeték az Egyesült Államok és szövetségesei közé”. A cikk szerzője szerint az orosz-német gázcső projekt a legnagyobb vitás kérdés Berlin és Washington között,

amely azzal fenyeget, hogy Európa legnagyobb gazdasága túlságosan nagy mértékben függ majd az orosz energiától.

“Az amerikai diplomácia hosszú éveken át próbálta rábeszélni a német kormányt a projekt feladására. Most Washington büntető intézkedések előkészítésén dolgozik” írja a tudósító. Idéz egy amerikai biztonságpolitikai tisztségviselőt, aki azt mondta: Donald Trump az Északi Áramlat-2-őt összeegyeztethetetlennek tartja az Európa védelmét szolgáló amerikai katonai pajzzsal. Donald Trump Bojan Pancevski szerint azt a kérdést tette fel magának:

Ha azt akarják, hogy megvédjük őket a vadállattól, miért etetik?

Az Északi Áramlat 2 szankciói kiegészítik azokat az intézkedéseket, amelyeket az amerikai Kongresszus 2017-ben elfogadott, „Büntetéseket tartalmazó törvényi válasz Amerika ellenfeleivel szemben” (CAATSA) elnevezésű jogszabály tartalmaz.

Az Egyesült Államok kormány-szóvivője tavaly márciusban kijelentette: ellenzik az Északi Áramlat 2 projektet, mivel az aláásná Európa energia-ellátásának biztonságát, a kontinens egyensúlyát és ellentétes az Egyesült Államok érdekeivel is.

Azok a vállalatok, amelyek részt vesznek a vezeték finanszírozásában és építésében, büntető intézkedések célpontjai lehetnek.

Ellenezte a vezeték megépítését amerikai Képviselőház decemberben hozott határozata is.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök májusban azt mondta: az Északi Áramlat 2 „egy új hibrid fegyver” az Európai Unióval és a NATO-val szemben. A lengyel elnök, Andrzej Duda októberben arról beszélt, hogy az EU tagállamok jóváhagyása nélkül épülő gázvezeték az ország-csoporton belüli szolidaritás hiányának bizonyítéka.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.