Az Egyesült Államok büntető intézkedéseket tervez az Északi Áramlat-2 vezeték megvalósítói ellen

Hírek2019. márc 14.Növekedés.hu

Washington büntető intézkedéseket készít elő a Németországba irányuló Északi Áramlat-2 gázvezetéket európai finanszírozói ellen - olvasható a thenews.pl hírportálon.

A portál a Wall Street Journal cikkére hivatkozik, aki értesüléseit egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőtől szerezte. Hasonló intézkedéseket vezethetnek be a csővezeték építésében részt vevő vállalatok ellen is.

Az 1,200 kilométer hosszú Északi Áramlat-2 vezeték, amely a tervek szerint 2019-ben készül el, várhatóan évi 55 milliárd köbméter földgázt szállít majd Oroszországból a Balti tengeren át Németországba, megkerülve Lengyelországot, a balti államokat és Ukrajnát.

A Wall Street Journal németországi tudósítója, Bojan Pancevski cikkének címe: „Hogyan ver éket az orosz gázvezeték az Egyesült Államok és szövetségesei közé”. A cikk szerzője szerint az orosz-német gázcső projekt a legnagyobb vitás kérdés Berlin és Washington között,

amely azzal fenyeget, hogy Európa legnagyobb gazdasága túlságosan nagy mértékben függ majd az orosz energiától.

“Az amerikai diplomácia hosszú éveken át próbálta rábeszélni a német kormányt a projekt feladására. Most Washington büntető intézkedések előkészítésén dolgozik” írja a tudósító. Idéz egy amerikai biztonságpolitikai tisztségviselőt, aki azt mondta: Donald Trump az Északi Áramlat-2-őt összeegyeztethetetlennek tartja az Európa védelmét szolgáló amerikai katonai pajzzsal. Donald Trump Bojan Pancevski szerint azt a kérdést tette fel magának:

Ha azt akarják, hogy megvédjük őket a vadállattól, miért etetik?

Az Északi Áramlat 2 szankciói kiegészítik azokat az intézkedéseket, amelyeket az amerikai Kongresszus 2017-ben elfogadott, „Büntetéseket tartalmazó törvényi válasz Amerika ellenfeleivel szemben” (CAATSA) elnevezésű jogszabály tartalmaz.

Az Egyesült Államok kormány-szóvivője tavaly márciusban kijelentette: ellenzik az Északi Áramlat 2 projektet, mivel az aláásná Európa energia-ellátásának biztonságát, a kontinens egyensúlyát és ellentétes az Egyesült Államok érdekeivel is.

Azok a vállalatok, amelyek részt vesznek a vezeték finanszírozásában és építésében, büntető intézkedések célpontjai lehetnek.

Ellenezte a vezeték megépítését amerikai Képviselőház decemberben hozott határozata is.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök májusban azt mondta: az Északi Áramlat 2 „egy új hibrid fegyver” az Európai Unióval és a NATO-val szemben. A lengyel elnök, Andrzej Duda októberben arról beszélt, hogy az EU tagállamok jóváhagyása nélkül épülő gázvezeték az ország-csoporton belüli szolidaritás hiányának bizonyítéka.

BIZTOSÍTÁS
A rovat támogatója:
Így vásároljunk tudatosan használtautót
Nem egyszerű a használtautó-vásárlás menete, viszont érdemes megfontoltan cselekedni, bonyolult az utólagos reklamáció. A legjobb biztosítási ajánlat sokat segíthet.
Biztosítás2020. okt 17.
A Groupama az Év Biztosítója
Negyedik alkalommal, az idén is elnyerte a Groupama Biztosító a MoneyMoon Awards-on az Év Biztosítója elismerést. A biztosítási eszközalap kategóriában a társaság hat eszközalapja is az első helyen végzett. Megkapták a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjat is.
Biztosítás2020. okt 26.
Egy szakterületi rangsor alapján az SE a világ 250 legjobb egyeteme közé került
A Times Higher Education (THE) szerdán megjelent szakegyetemi világrangsora szerint a Semmelweis Egyetem (SE) az orvos- és egészségtudományi területen a világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került.
Hírekegy napja
Koronavírus - Meghalt 43 beteg, 2291-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 43, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2291 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.
Hírek2020. okt 28.