Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek

Siker2019. márc 16.Tóth Zsófia

Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta. Csak ajánlani tudjuk.

A Rossz versek Reisz Gábor új filmje, akinek a mára újgenerációs kultfilmnek számító VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant is köszönhetjük. A Monte Carlo-i fesztivál idén a 16. alkalommal díjazta a legjobb nemzetközi vígjátékokat. (Korábban egyébként a Szex és más semmi című filmben nyújtott alakításáért Schell Judit megkapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést Monte Carlo-ban.)

Reisz Gábor diplomafilmje, a VAN… 2014-ben került a mozikba és örvendeztett meg minket, de nem csak a közönség, hanem kritikusok nagy kedvence is lett. Ennek gyümölcse, hogy a Cannes-i filmfesztivál rezidensprogramja keretében Reisz Gábor Párizsban dolgozhatott több hónapig a Rossz versek forgatókönyvén. Új filmje ismét egy szakítás történetét dolgozza fel, bár itt a rendező már merészebben nyúlt a témához.

A történet szerint Tamás (a forgatókönyvírás és a rendezés mellett a főszerepet is vállaló Reisz Gábor) meglátogatja barátnőjét Párizsban, az utazás azonban fordulatot vesz, amikor Anna (Nagy Katica) szakít vele, így Tamás egyedül tér haza. Felteszi magának a kérdést: hol rontotta el.

Tamás sorra veszi „eddigi énjeinek” történetét, és mindenkit számon kér. Az érzés azonban kölcsönös, ugyanis ők is számon kérik a harmincas évei elején járó Tamást, hogy mit valósított meg gyermekkori álmaiból.

Így alakul ki az idősíkokat váltogató film, az időbeli ugrálás azonban nem megy a történetmesélés rovására. A kritikák között néha szerepel, hogy ez az asszociatív időbeli ugrándozás nehezen követhető, így azoknak ajánljuk a filmet, akik nem ragaszkodnak a lineáris történetvezetéshez.

Olyan filmet akartam készíteni, amelyből rá lehet ismerni a valóságra, melyben Magyarországon élünk - nyilatkozta a rendező.

És ez sikerült is, bár nemzedékének krízise inkább globális méreteket ölthet, ezért is lehetett ilyen elismert a film nemzetközi szinten is. A budapesti harmincasok megélhetési problémái nem is olyan magyarosak, mint gondolnánk, ugyanis nyugatabbra is egyre nagyobb nehézséget jelent önállósodni. A saját ingatlan megszerzése, vagy a saját szakterületen való elhelyezkedés már-már tündérmese számba mennek és akkor még nem említettük a párkapcsolatok, de úgy önmagukban véve az emberi kapcsolatok válságát.

Mégis vitathatatlan, hogy Reisz megújította a magyar film fogalmát, mert anélkül lett tükre a mai fiatalságnak, hogy túlságosan elamerikanizálódott volna, illetve úgy maradt magyar, hogy nem a megszokott Üvegtigris- és Mucsi-feelinget hozza.

Reisz ismét egy igazi keserédes vígjátékot alkotott, amiben kellően friss és fergeteges humorral oldja fel ezt az egyébként sokszor nyomasztó életérzést. Fontos számára a játékosság, és ez remekül megmutatkozik a filmben, például a hétéves Tamás saját gyereknyelvében, a hacikumában is.

A rendező talán legbátrabb lépése, hogy a forgatókönyvírói és a zeneszerzői feladatok ellátása mellett még a főszereplőt is ő alakítja, ami ráadásul nem is sült el rosszul:

a csetlő-botló, kissé amatőrnek látszó alakítás tökéletesen passzol a karakterhez,

ami igazából nem véletlen, tekintve, hogy saját élményeit dolgozta fel a filmben. A másik veszélyzónát a gyerekszínészek játéka szokta rejteni, azonban a filmben ez is nagyon jól működött. A hétéves (Prukner Barna), a 14 (Prukner Mátyás) és a 17 (Seres Donát) éves Tamást alakító színészek élethűen tudták átadni az életkoruk sajátságos dilemmáit. A szülőket játszó Takács Kati és Kovács Zsolt most is brillírozott, és Monori Lili minden vásznon töltött pillanatát is öröm nézni.

Első ránézésre a központi téma nem lehet más, mint a szerelem, azonban, ahogy halad előre a film, rádöbbenünk, hogy ez csak az a pont, ahol felvesszük „vörös madzagot”, ami visszavezet Tamás gyerekkorába. A film legkülönlegesebb eleme abban rejlik, hogy

minden emlékben megfigyelhető a torzítás, ahogy az évek alatt elhalványulnak a részletek és csak egyes érzések maradnak meg tisztán.

Például családtagjai életkora ugyanannyi marad minden idősíkon, illetve úgy mutatja be a történteket, ahogy azt éppen annyi idősen megélte. Ez jó rendezői fogásnak bizonyult abból a szempontból is, hogy megmutathatta, milyen szabadon tud mozogni olyan stílusok között, mint a film noir, vagy a telenovellák jól ismert világa.

A film lezárásával azonban kevésbé lehetünk kibékülve: nem éppen kerek, vagy indokolt, de ezért maradéktalanul kárpótol a film első 90 perce. A végén mindenesetre ki-ki eldöntheti magában, hogy hisz-e Vali néninek, aki szerint a szerelem egy csoda, a csodák pedig nem múlnak el.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.