Ő volt a történelem leggazdagabb embere

Siker2019. márc. 16.Növekedés.hu

A világ leggazdagabb emberének Jeff Bezos számít 114 milliárd dolláros vagyonával. Az Amazon alapítójának vagyona azonban számítások szerint csupán a harmadát teheti ki a valaha élt leggazdagabb ember, vagyis Músza mansza vagyonának.

A Mali Birodalom, XIV. századi uralkodója hatalmas bőkezűségéről volt híres, amivel azonban egy időre bedöntötte az akkor a mamelukok által uralt Egyiptom gazdaságát.

A Celebrity Net Worth amerikai portál 2012-ben 400 milliárd dollárra becsülte Músza mansza (a mansza a mali birodalom uralkodói címe volt) vagyonát, azonban gazdaságtörténészek egyetértenek abban, hogy lehetetlen pontosan számszerűsíteni gazdagságának mértékét.

Músza uralkodása alatt (1312-1337) a Mali Birodalom területe jóval nagyobb volt, mint a mai Malié. A királyság fennhatósága a mai Szenegál, Mauritánia, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea és Elefántcsontpart területére terjedt ki. Gazdagságát a területén található arany- és sóbányák biztosították.

A Mali Birodalom az akkor ismert világ aranykészletének felével rendelkezett.

A hatalmas aranyvagyon ellenére azonban a birodalom nem volt eléggé ismert a külvilág számára egészen addig, míg Músza hithű muszlimként el nem zarándokolt Mekkába. Természetesen kellően megadta ennek a módját: 60 ezer fős karavánnal szelte át a Szaharát és Egyiptomot, hogy eljusson a muzulmánok szent helyére. A teljes királyi udvara, katonák, kereskedők mellett 12 ezer rabszolga is tagja volt kíséretének. Karavánja így egy sivatagban vándorló város képét mutatta, amelynek minden lakója, egészen a rabszolgákig arannyal átszőtt brokátba, perzsa selyembe volt öltöztetve. Emellett több száz teve kísérte a karavánt, amelyek mindegyike arannyal volt megrakva.

Músza karavánja különösen mély nyomott hagyott Kairóban, ugyanis a mali uralkodó olyan bőkezűen osztogatott aranyvagyonából a helyieknek, hogy a három hónapig tartó ottani tartózkodása miatt a nemesfém ára tíz évre bezuhant az akkor a mamelukok által uralt országban, illetve a szélesebb régióban is.

Az amerikai SmartAsset.com számításai szerint az arany leértékelődése miatt Músza zarándokútja mintegy 1,5 milliárd dolláros kárt okozott szerte a Közel-Keleten. Mekkából hazafelé tartva Músza karavánja ismét áthaladt Egyiptomon. Egyes források szerint ekkor a mali uralkodó azzal kísérelte meg helyreállítani a helyi gazdaságot, hogy visszavásárlásokkal próbálta csökkenti a forgalomban lévő nemesfém mennyiségét – írja a BBC.

Annyiban mindenképpen hasznos volt a zarándokút, hogy az egész világon híre ment a mali uralkodó mesés vagyonának. A birodalom központi városa Timbuktu, az afrikai El Doradóvá vált számos európai kincskereső és felfedező szemében. Ez a misztikus kép még a XIX. században is élt a városról.  

Músza 57 éves korában hunyt el. Királyságát fiai örökölték meg, de ők nem tudták egyben tartani a birodalmat.