Ők a leggazdagabb üzletasszonyok

Siker2019. nov. 17.Növekedés.hu

A CeoWorld globális menedzser magazin összegyűjtötte azokat az üzletasszonyokat, akik nettó vagyonuk alapján a leggazdagabbak, és akik leginkább helytállnak az üzleti világban.

Laurene Powell Jobs

Forrás: Flickr.com

Steve Jobs egykori felesége a világ egyik leggazdagabb embere, ezen kívül a világ 100 legbefolyásosabb nőinek listáján is helyet kapott. Több jótékonysági cselekedet is fűződik a nevéhez: Emerson Collective néven például létrehozott egy alapítványt 2002-ben, amely az oktatás reformját és a szociális problémák kezelését tartja legfőbb feladatának. Az 56 éves Laurene nettó vagyonát 24 milliárd dollárra becsülik.

Dagmar Dolby

A Dolby Systems alapítójának (Ray Dolby) özvegye, Dagmar Dolby a társaság mintegy 38 százalékát birtokolja. A Dolby Laboratories-t 1965-ben alapította néhai férje, amely jelenleg a világ egyik vezető cége a hangzás és a technológia területén. A 77 éves hölgy nettó vagyonát 4,3 milliárd dollárra becsülik.

Judy Faulkner

A 76 éves Faulkner még 1979-ben alapította az Epic System nevű vállalatot. Az orvosi adatbázisokat kezelő szoftver gyártásával foglalkozó társaság mára több millió beteg adatait kezeli. Ezenkívül rengeteg pénzt áldoz jótékony célokra. Vagyona körülbelül 3,7 milliárd dollár.

Meg Whitman

A most 63 éves hölgy 1998. márciusában csatlakozott az eBay-hez, amikor annak csupán 30 alkalmazottja és 4 millió dolláros árbevétele volt. A cégnél az ügyvezetőként eltöltött ideje alatt a vállalat 15 000 fősre duzzadt, és 2008-ra évi 8 milliárd dolláros bevételre tett szert. Tagja volt a Hewlett-Packard vállalat igazgatótanácsának is. Nettó vagyonát 3,5 milliárd dollárra becsülik.

Zhou Qunfei

A 49 éves Zhou a Lens Technology nevű kínai vállalat alapítója. A cég az üvegbeszállítója olyan informatikai cégeknek, mint az Apple, a Samsung, az LG és a Microsoft. A hölgy remek példa arra, hogyan lehet önerőből egy sikeres céget létrehozni. Nettó vagyona körülbelül 6,7 milliárd dollár.

Sheryl Sandberg

Az 50 esztendős Sheryl 2008-tól dolgozik a Facebooknál, ahol jelenleg ügyvezető igazgató, előtte 6 évet töltött a Google alelnökként, ahol az online hirdetési programokat fejlesztette. Megalapította a Lean In nevű nonprofit céget, amely a nők támogatására jött létre, és írt egy könyvet a gyászról és annak feldolgozásáról is. Nettó vagyonát 1,7 milliárd dollárra saccolják.

Gina Rinehart

A 65 éves Gina Rinehart egy bányászati mágnás, az apja által alapított Hancock Prospecting elnöke, amely egy magántulajdonban lévő ásványkitermelő és -kivonó cég. A vállalatot még 1992-ben örökölte meg, két évtized alatt pedig annyira sikeres lett, hogy a hölgy Ausztrália leggazdagabb embere lett. A körülbelül 24,1 milliárd dolláros nettó vagyonával Gina mára világ egyik leggazdagabb embere is.