Alig akad női vezető az 500 legnagyobb amerikai vállalat élén

Elemzések2019. szept. 24.Sz.A.

Míg Európában már sokat javultak az arányok, a legnagyobb tőzsdei amerikai vállalatok vezetői között még mindig hatalmas a nemi egyenlőtlenség. Sőt, 2015 óta inkább romlott a helyzet. Egy új kutatás döbbenetes adatokkal szolgál: az 500 legnagyobb tőzsdei cég mindössze 5,6 százalékát irányítja nő. A pénzügyi szektorban az arány még ennek a csak a fele.

Míg a világon a gazdaságilag aktív lakosság közel fele nő, és az utóbbi időben több kulcsfontosságú pozícióba is női vezető került (pl. IMF, Európai Központi Bank, Európai Bizottság) mégis, minél nagyobb és nevesebb amerikai cégről van szó, annál kisebb számban vannak jelen a női cégvezetők az életében. A diszkrimináció már a személyzeti gyakorlatnál tetten érhető, eleve csak a nagyon képzett, illetve sok szakmai tapasztalattal rendelkező nőket veszik fel, és közülük egyre kevesebben jutnak fel a rangsor tetejére.

A Visualcapitalist a BoardEx kutatását mutatja be, amelyben 2000 és 2019 között követték nyomon az 500 legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai vállalat (S&P 500) női vezetőinek sorsát. Kiderült, hogy

majd húsz év alatt mindössze 70 nő került vezérigazgatói vagy ahhoz hasonló posztra, és jelenleg csak 28-an vannak ilyen pozícióban.

Ami a szektorok közötti megoszlást illeti, a vizsgálat kezdetétől számítva a kiskereskedelemben 14, a technológiai szektorban 10, a pénzügyi szektorban pedig 9 nő jutott a ranglétra legmagasabb fokára. 

Összességében tehát az 500 legnagyobb tőzsdei cég mindössze 5,6 százalékát irányítja nő, ami ráadásul némi visszaesést jelent a 2015-ös 6 százalékhoz képest.

Ez az 5,5 százalék nevetségesen alacsony arány, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a női cégvezetők uniós átlaga – a legalább tíz fős vállalkozások esetében – 33,8 százalék volt 2017-ben.

Pedig egyes női vezetők igen hosszú időt töltöttek egy-egy cég élén: az első helyen Marion Osher Sandler áll, aki 27 éven át – 1980 és 2006 között – irányította a Golden West Financial Corp. céget. Vezetése alatt a vállalat kapitalizációja 125 milliárd dollárra nőtt. A második helyre Debra Cafaro került, aki 20 éven keresztül vezette a Ventas egészségügyi ingatlanokkal foglalkozó befektetési trösztöt, és sikerét jelzi, hogy a Ventas 1999 óta összesítve több mint kétezerszeres hozamot ért el, miközben az S&P 500 átlaga 215 százalék volt.

A vizsgált időszakban mindössze két női vezető tűnt fel több mint kétszer valamely vállalat élén.

Meg Cushing Whitman az Ebay elnök-vezérigazgatója volt 1998 és 2008 között, majd a Hewlett Packard vezérigazgatójának posztját töltötte be 2011-től hat éven át. Whitman összességében 16 éven állt az 500 legnagyobb amerikai vállalat valamelyikének élén. De 17 évvel Carol Ann Bartz-nak sincs miért szégyenkeznie: 1992-től 2006-ig töltötte be az Autodesk cég elnök-vezérigazgatói posztját, majd a Yahoo élére került 2009 és 2011 között.

Talán ismertebb név Julie Spellman Sweet-é, aki szeptember 1-e óta vezeti az Accenture globális tanácsadó vállalatot, és a Fortune magazin három éven át neki adományozta az üzleti élet legbefolyásosabb női vezetője címet.

Sweet szívén viseli a nők sorsát, ezért cégénél arra törekednek, hogy 2020-ra az igazgatók 25 százalékát adják a nők.

Több kutatás is állítja egyébként, hogy egy vállalatnak csak jót tesz, ha férfiak és nők vegyesen irányítják. Több elemzés szerint idén az amerikai női vezetők több mint fele jobb pénzügyi teljesítményt ért el az általa vezetett cégnél, mint az 500 legnagyobb tőzsdei vállalat átlaga.

Ennek ellenére különösen a pénzügyi szektorban erős a diszkrimináció: a Nemzetközi Valutaalap tavalyi felmérése szerint a pénzügyi intézmények vezérigazgatói között kevesebb mint 2 százalék volt a nő, míg a menedzsmenttagokon belül belül kevesebb mint 20 százalék.