Sikeres akar lenni? – Ne így próbálkozzon

Siker2018. szept 16.Növekedés.hu

Ha a következő karrier-mítoszokban elkezdünk hinni, hamar a sikeresség felé vezető út ellenkező irányában találjuk magunkat, túlterhelten, alulfizetetten és boldogtalanul. De melyek ezek a mítoszok, és miben kellene hinni helyettük?

  1. Ha jól teljesítünk a munkahelyünkön, automatikusan előléptetnek

Ha keményen dolgozunk, megérdemeljük az előléptetést – gondolja mindenki. De a munka világa nem mindig működik eszerint az elv szerint, Lori Scherwin karrier tanácsadó szerint. Azt tanácsolja, hogy mindenki saját magát promótálja, annak érdekében, hogy kitűnjön a többi munkatársa közül. Sokszor azért, mert valaki jó abban, ami a szakmája, még nem jelenti azt automatikusan, hogy a karrierjét is jól tudja irányítani.
  1. Fiatalon kezdjünk, különben elkéstünk 

Ha már hosszú évek óta dolgozunk és még mindig nem értük el a kívánt pozíciót a munkahelyünkön, ne az jusson először eszünkbe, hogy elkéstünk volna valamivel. Shefali Raina vezetői tanácsadó véleménye szerint, ha hiszünk ebben a felfogásban, hamar olyan helyzetben találhatjuk magunkat, hogy ígéretes lehetőségeket utasítunk el, csupán azért, mert úgy érezzük már túl késő a megvalósításukhoz. A siker nincs korhoz kötve, gondoljunk csak Martha Stewartra, az amerikai háziasszonyok „királynőjére” vagy a híres divattervezőre, Vera Wangra. 
  1. Túl kell hajszolnunk magunkat a siker érdekében

A sikeres emberek gyakran hangoztatják, hogy a stressz a mindennapok velejárója, fontos tényezője a sikeresség felé vezető útnak. De az, hogy valakinek a stressz folyton jelen van az életében, még nem egyenlő azzal, hogy sikeres – figyelmeztet Lori Scherwin karrier tanácsadó. Sokszor elviseljük a túlórákat, teljesítjük az utolsó pillanatban beérkező kéréseket, mintha kötelezőek lennének. Csak azért, mert túlhajtjuk magunkat, még nem biztos, hogy az ilyenkor elvégzett munka a haladást fogja szolgálni, sőt. Tanuljunk meg nemet mondani, és mindenképp tartsunk „énidőt” a munkanap végén, így elkerülhetjük a kiégést.
  1. Mindig részt kell vennünk az irodai hatalmi játékokban

Nem kedveljük a politikai játszmákat, főleg nem a munkahelyünkön, mégis csináljuk, mert azt hisszük muszáj. De Shefali Raina vezetői tanácsadó óva int a játszmáktól. Szerinte szinte már teljesen beépült a köztudatba, hogy a siker érdekében bizonyos vetélkedésben részt kell vennünk a munkahelyünkön. De, akik ebbe a hibába esnek, sokszor elfelejtik az önmegvalósítás és a kapcsolatépítés fontosságát, mert félnek, hogy mindez irodai politikának tűnhet. A túléléshez nem muszáj hatalmi játékokkal felépíteni a páncélt, azzal is biztonságban tudhatjuk a munkánkat, ha például erősítjük a személyes márkánkat és networkingelünk, azaz a közösségi hálók használatával személyes kapcsolatokat építünk ki.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.