Sikersztori: Arcukra fagyott a mosoly

Siker2018. szept 2.Növekedés.hu

Egy korában újszerű ötletre, számos jó időben végrehajtott beruházásra és némi szerencsére is szükség volt, hogy a MIRELITE Mirsa mára a fagyasztott élelmiszerek piacának egyik legerősebb szereplőjévé váljon. A cég egyike a Budapesti Értéktőzsde BÉT50 című kiadványában bemutatott ötven sikercégnek. „A jövő a fagyasztott termékeké” – jelölte ki az irányt a ’70-es évek végén Losó József, mikor frissen végzett mérnökként kikérték a véleményét Közép-Európa legnagyobb csonthéjas gyümölcsösének betakarítási és feldolgozási munkáival kapcsolatban.  Az albertirsai központú gazdaságban pár évvel később létrejött az első fagyasztóüzem, a fiatal mérnökből pedig előbb gyárigazgató, majd a rendszerváltást követően részvénytársasággá alakuló vállalat vezérigazgatója lett. Bár a történet végét jól ismerjük, a sikerhez vezető út korántsem volt olyan akadálymentes, mint amilyennek az első évek alapján tűnhet.

A MIRELITE Mirsa ma a fagyasztottzöldség-piac legerősebb hazai szereplője, mely négy gyárából több mint 60 országba exportál.
A ’90-es évek elejének gazdasági átalakulása rögtön komoly nyomást helyezett – az ország minden más vállalatához hasonlóan – tőkehiánnyal küzdő társaságra. A működés fenntartása és különösen a piaci terjeszkedés csak új tulajdonos bevonásával tűnt lehetségesnek, így éppen kapóra jött, hogy ekkoriban jelent meg és kezdett intenzív terjeszkedésbe Magyarországon a német családi tulajdonban lévő Schöller. Az albertirsai társaság ’92-ben olvadt be a fagyasztott termékekben utazó holdingba, s ez – ma már látszik – a későbbi MIRELITE Mirsa történetének egyik legszerencsésebb fordulata lett. A tulajdonosváltás jelentőségének megértéséhez tudni kell, hogy a magyar mezőgazdaság évtizedek óta világviszonylatban is jelentős exportőre a feldolgozott zöldségeknek, az értékesítés célpiaca viszont a rendszerváltás után még szinte kizárólag Oroszország volt. A kiszolgáltatott hazai konzerviparnak így finoman szólva sem tett jót, mikor ’98-ban beütött a nagy orosz válság, és egyik pillanatról a másikra nullára esett a kereslet. Míg az ország legtöbb zöldség és gyümölcsfeldolgozója csődbe ment, az albertirsai gazdaság számára épp ezek az évek hozták el a megerősödést. A tulajdonosváltástól fogva a társaság egyre inkább Nyugat-Európa felé orientálódott, a Schöller szárnyai alatt egyre kiterjedtebb piacot építve magának, így mikor eljött az orosz összeomlás, a Mirsa meg tudta őrizni stabilitását. A gazdaság ekkoriban erősödött meg annyira, hogy mikor 2001-ben a Nestlé felvásárolta a Schöllert, Losó József két évvel később saját tulajdonába tudta venni a vállalatot.
A nyugati irányú elköteleződés azonban hamar veszíteni kezdett szépségéből: az EU-s csatlakozás nyomán megnyíló piacon pillanatok alatt megjelentek a tőkeerős nagyvállalatok, a hazai tulajdonú cégek pedig a túlkínálat miatt ismét rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. 
„A mi forgalmunk is jelentősen visszaesett, sokan nem is értették, miért épp ilyenkor vásároltuk meg a második gyárunkat. Pedig világos: üzemet akkor kell venni, amikor lehet” – emlékszik vissza a domoszlói hűtőház megvásárlására Losó József.   A terjeszkedés ráadásul ezzel nem is ért véget: a Mirsa két évvel később megszerezte a Miskolci Hűtőipari Vállalatot, ahol 2012-ben húsfeldolgozó üzemet alakítottak ki, 2016-ban pedig Cegléden nyitottak meg egy újabb egységet. A társaság időközben megvásárolta a világ második legrégebbi gyorsfagyasztott termékekkel foglalkozó brandjét, a múlt század közepe óta létező „eszkimós” MIRELITE márkanevet. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a vállalat elérte, hogy ma már nincs kiszolgáltatva a különböző ágazati válságoknak vagy a mezőgazdasági termelésből fakadó szezonalitásnak. „A zöldségfeldolgozásban egy kevésbé erős vállalatnak komoly gondot okozhat, hogy az üzemeket csak a betakarítási idényekben tudják teljes mértékben kihasználni. Mi részben ezért terjesztettük ki az érdekeltségünket a teljes zöldség és gyümölcskínálatra, majd a húsfeldolgozásra és a tésztagyártásra” – magyarázza a cégvezető. A MIRELITE Mirsa várhatóan a jövőben is kitart eddigi stratégiája mellett, és minden ésszerű lehetőséget megragad majd hazai gyártókapacitása növelésére, illetve újabb piacok meghódítására. Ennek egyik várható irányát sejteti, hogy a társaság vezérigazgatója ma már egyre inkább támaszkodik gyermekeire, Losó Adriennre és Losó Viktorra, akik közül utóbbi kifejezetten a távol-keleti kapcsolatokra specializálódott. A Mirelite Mirsa 2017-es nettó árbevétele 3 milliárd 328 millió forint volt, míg adózás előtti eredménye 31 millió 444 forint.

A Mirelite Mirsa a Budapesti Értéktőzsde: BÉT 50 - Ötven hazai sikervállalat 2017 kiadványban is szerepelt.

L.V.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.