Több mint háromszázezer forintot fizetnek egy nyaralós képért a turisták

Siker2023. júl. 18.Áldott Rebeka

A turistaszezonban ismét elöntötték a közösségi média felületeket a nyaralós képek. A szélben szálló hosszú ruhában pózoló turisták posztjai mára egy egész iparágat teremtettek meg. Egy-egy profi fotózásért Szantorini, vagy Dubaj látványos övezeteiben akár háromszázezer forintot is elkérhetnek a vállalkozások.

A mára szabvánnyá vált fehérre meszelt, kék kupolás házak előtt hosszú ruhában pózoló képek népszerűsége hozta létre a Flying Dress Photo vállalkozást is. A cég teljesen az Instagramra posztolható, nyaralós képekre specializálódott és négy hónap alatt csaknem félmillió dollár bevételre tett szert, írja a Bloomberg beszámolója. Az itt dolgozók a nyaraikat a Szantorini szigetére érkező turisták fényképezésével töltik. Naponta átlagosan nyolc fotózásra kerül sor, ezekért óránként 550 eurót számolnak fel.

Még a luxusszállodák is beszálltak a fotózási őrületbe. Az ötcsillagos szantorini szálláshelyek, mint például a Katikies, a Canaves és az Andronis, mind a Flying Dress Photo szolgáltatásait ajánlják a vendégeiknek.

A körülbelül kétszázezer forintos ár azonban csak a fotózást fedezi. Az ügyfeleket emellett kiegészítő szolgáltatásokkal is várják. A forgatás helyszínére történő transzfer szállítás további 90 euróba, a smink és hajformázás 300 euróba, a ruha beállításáért felelős személyi asszisztens fogadása pedig 50 euróba kerül. A fotósorozaton viselt ruhát azonban a vásárlók térítésmentesen megtarthatják, kivéve, ha több öltözetben készülnek a képek, ezekért további 120 eurót számolnak fel.

A magas árak ellenére a szolgáltatások egyre kelendőbbek, hiszen a turistákat kárpótolja a posztolt képeik népszerűsége.

„Voltak olyanok, akik csak a fotózásuk miatt utaztak”, mondja Chrisan Hunter, a HerDress Jamaica fotószolgáltatás alapítója. „Három napra jönnek, aztán haza is mennek." Ez bevett gyakorlatnak számít az olyan mérföldköveket megörökítő fotózásoknál, mint a terhes és esküvői fényképezések.

A HerDress Jamaica „soha nem készít harmincnál kevesebb sorozatot havonta”, teszi hozzá Hunter. „Lényegében minden nap dolgozunk, egész évben.” Ez az óránként kiszabott 350-450 dollár közötti árakkal számolva átlagosan 10,500 dolláros havi árbevételt jelent, amit a résztvevő szolgáltatók egymás között osztanak fel.

Néhány hónapban azonban több mint 100 fotózásra kerül sor, ami megháromszorozza a bevételt. Júniusban például 118 turista foglalt le csoportos fotózást az utazási irodájuk javaslatára.

Hunter ügyfelei leggyakrabban Instagramon, Facebookon és TikTokon találják meg, de szájról-szájra is terjed a fotósorozatai híre. „Jelenleg nem folytatunk marketing kampányt, mégis minden egyes hónapban teljesen lefoglalják a szolgáltatásainkat.”

És nem csak a szálló ruhás képekre specializálódott fotóstúdiók dübörögnek a világjárvány óta. A kanadai székhelyű Flytographer felületén keresztül az utazók több, mint 300 városban foglalhatnak le fotózásokat. A Flytographeren keresztül lefoglalt fotózások 385 dollár/óra áron kezdődnek.

2023 májusában a vállalat 1 millió dolláros havi árbevételről számolt be. Ezt az értéket a pandémia előtt sem sikerült elérniük, amikor 400,000 dolláros megrendeléssel dolgoztak. A Washington Post tudósításából az is kiderült, hogy idén a három legnépszerűbb fotózási célpontjuk között Párizs, Maui és Honolulu szerepel.

„Az emberek szünetet tartottak az utazás során, és sok mindent felfüggesztettek”, mondja Nicole Smith, a Flytographer alapítója és vezérigazgatója. "Ez az az év, amikor végre sokan utaznak, és ezeket az élményeket meg is szeretnék örökíteni."

Egy hasonló indonéz cég, a Sweet Escape, 8000 fotóssal dolgozik, akik 500 városban vállalják a sorozatok elkészítését. A cég óránként 130 és 300 dollár közötti árat számol fel a szolgáltatásaiért. Alapítója, David Soong arról számolt be, hogy vállalkozása majdnem visszatért a járvány előtti szintre, különösen most, hogy az ázsiai turisták elkezdtek visszatérni.