Vagyonának felét eladományozza a világ leggazdagabb emberének exfelesége

Siker2019. máj. 29.Növekedés.hu

MacKenzie Bezos csatlakozott a Giving Pledge nevű kezdeményezéshez, amelyben vagyonos emberek azt vállalják, hogy vagyonuk felét jótékony célokra adományozzák. Jeff Bezos exfeleségének vagyona jelenleg 37 milliárd dollárt tesz ki, így 18,5 milliárd dollárt érint a felajánlás.

MacKenzie Bezos közölte, a várhatóan júniusban lezáruló válás után megillető mintegy 37 milliárd dolláros vagyon felét eladományozza, miután csatlakozott a Giving Pledge nevű kezdeményezéshez – számolt be a BBC.

Mint ismert, április elején jött létre a megállapodás arról, mekkora vagyon illeti meg Jeff Bezos exfeleségét a heteken belül lezáruló válásuk után. Az egyezség szerint a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos által alapított – a világ legnagyobb online áruházának számító – Amazon 4 százalékos részesedése illeti majd meg Mackenzie Bezost.

Ennek a részvénypakettnek a jelenlegi értéke 37 milliárd dollárt tesz ki, vagyis 18,5 milliárd dollárra vonatkozik a felajánlás.

A Giving Pledge szervezet Warren Buffett befektetési guru, illetve a Microsoft-alapító Bill Gates kezdeményezésére jött létre 2010-ben. Akkor elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez Michael Bloomberg, New York korábbi polgármestere, de később olyanok is felajánlották vagyonuk felét a Giving Pledge keretében, mint 2015-ben Mark Zuckerberg, illetve felesége Priscilla Chan.

Ők akkor arra tettek ígéretet, hogy összességében a kezükön lévő Facebook-részvények 99 százalékát fogják jótékony célokra fordítani fokozatosan az életük során.

Emellett tagja a Giving Pledge-nek a Virgin alapítója, Richard Branson is. A kezdeményezéshez eddig 204 ember, házaspár csatlakozott a világ 23 országából. Ami Jeff Bezost illeti, ő nem tagja a Giving Pledge-nek. A Bloomberg szerint vagyonának jelenlegi értéke 114 milliárd dollárt tesz ki. 

MacKenzie Bezos a 37 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb nője lesz. A Forbes magazin szerint csupán a L’Oreal örökösnője, Francoise Bettencourt Meyers (54 milliárd dolláros vagyon), illetve Alice Walton, a Walmart-alapító néhai Sam Walton lánya (44 milliárd dollár) előzi meg.