Warren Buffett: Három csodás cég már több is annál, mint amire egy befektetőnek szüksége van

Elemzések2019. ápr. 23.Növekedés.hu

Az amerikai befektetési guru szerint, ha valaki megfelelően tudja elemezni a cégeket, részvényeket, akkor őrültség lenne 30-50 részvényből álló portfoliókat kiépíteni. Warren Buffet szerint az átlag befektetők számára viszont tökéletes megoldás indexalapokba invesztálni.

A befektetések diverzifikálásának mértéke az egyik leginkább vitatott kérdésnek számít a befektetők körében. Rupert Hargreaves pénzügyi szakújságíró a gurufocus.com portálon megjelent írása szerint egyfelől vannak azok a befektetők, akik szerint nincs szükség diverzifikálásra, ha alapos kutatást, elemzést végzünk a befektetéseinknél. Szerintük a diverzifikáció csak egyfajta felmentést ad azoknak, akik nem akarnak extra munkát végezni a befektetési döntéseknél. Másrészről ismerni olyan befektetőket, mint Ray Dalio (Trades, Portfolio), akik több milliárd dollárt keresnek maguknak, illetve befektetőinknek azzal, hogy igen nagy mértékben diverzifikált portfoliókat alkalmaznak a kereskedési stratégiájuk keretében.

Warren Buffett amerikai befektetési guru az első kategóriába esik.

A Berkshire Hathaway befektetési társaság vezérigazgatójának sosem volt különösebben diverzifikált portfoliója, mindig néhány kiemelt célpontba összpontosította forrásait.

A Forbes legfrissebb felmérése szerint a világ harmadik leggazdagabb emberének számító, 82,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Warren Buffett 1996-ban azt mondta a Berkshire Hathaway részvényeseinek, hogy a diverzifikálás

a nem megfelelő mértékű tudással szembeni védelmet

jelenti, mivel ha az ember be akarja biztosítani magát, hogy semmi rossz ne történjen vele a piacokon, akkor mindenből bevásárol.

Ezzel nincs is semmi gond. Ez a megközelítés ugyanis tökéletesen átgondolt módszer annak, aki nem tudja elemezni megfelelően a különböző cégeket

folytatta.

Hargreaves szerint Buffett mindig is arra törekedett, hogy világossá tegye: szerinte az átlag befektetőnek inkább indexalapba kell invesztálnia, minthogy megpróbál saját maga kiválasztani valamilyen céget befektetési célpontként, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel a stratégiával egy átlagos befektető nem tud sikeres lenni. Ha azonban valaki megfelelően tudja elemezi a cégeket, részvényeket, akkor őrültség lenne 50,40, vagy 30 részvényt is birtokolni – mondta Buffett.

Ilyen sok csodás céget egyetlen egy ember sem tud megfelelően értékelni

– tette hozzá.

Az alapos kutatás, elemzés az egyik legjobb módja a befektetési kockázatok csökkentésének. A megfelelő kutatáshoz pedig az kell, hogy az ember csak olyan iparágakban elemezzen cégeket, amelyet kellően ismer.

Három csodás cég már több is annál, mint amire egy befektetőnek szüksége van ahhoz, hogy elboldoguljon

– mondta Buffett. Ez a megközelítés azonban csak a befektetői közösség egy szűk rétegénél lehet érvényes – véli Hargreaves. Aki nem tud megfelelő elemzést végezni, az jobban teszi, ha indexalapba fektet. Ugyanez igaz azokra is, aki nem viselik jól a volatilitást.