Egy kereskedelmi háború véres mindennapjai...

Tech2018. máj 1.Növekedés.hu

Az Aliexpress shopot is üzemeltető, ismert Alibaba-csoport pár napja kínai chipgyártót vásárolt, mely az IoT megoldásokban erős. A dolog azért elképesztően érdekes, mert nemrég tiltotta meg a Trump-kormányzat, hogy az amerikai cégek chipeket adjanak el a kínai ZTE telekom vállalatnak. Ilyenek az Egyesült Államok  és Kína között kibontakozó kereskedelmi háború véres mindennapjai... A nemzetközi beszállítókra építő, amúgy is nehézségekkel küzdő, telefonjairól ismert kínai gyártónak a halálos ítéletét jelentheti az, hogy egy amerikai hatóság (a U.S. Commerce Department’s Bureau of Industry and Security, azaz a BIS) nem kevesebb, mint hét évre eltiltotta az amerikai chipgyártókat attól, hogy a kínai vállalatnak chipeket adjanak el. Miután a kínai cég állítólag rendszeresen félrevezető adatokat közölt, ilyen gyakorlatot folytatott – egyszerűbben, a sorok közt olvasva: védett technológiákat másolhatott.

Nem csak lopnak, kémkednek is!?

A hosszú előtörténet egy másik leágazása: az amerikaiak félnek attól is, hogy a ZTE és a Huawei telefonok kémkednek utánuk, hiszen olyan kínai nagyvállalatokról van szó, melyeknél erős az állami ráhatás. Ezt persze nagyon hevesen és hihetően cáfolja mindkét cég, és más megvádolt kisebb gyártók is. Ez a mostani tiltás végső soron tehát csak egy újabb felvonása annak, hogy a technológiák elszipkázása és a digitális kémkedés vádjai mellé valamilyen büntetést is kitaláljanak. Egyértelmű és nyilvános bizonyíték ugyanis sem a kémkedésre – sem persze annak hiányára – nincsen. Az amerikai tiltás inkább az állami-politikai keménykezűség számlájára írható, viszont a hírek szerint ellehetetlenítheti az amúgy is bajban lévő ZTE vállalatot.

Legjobb védekezés, a saját gyártás

Talán csak látszólag függ össze ezzel egy másik, talán még fontosabb hír. E szerint Kína legnagyobb e-kereskedő mamutja, az Alibaba-csoport teljes egészében megveszi a Hangzhou C-SKY Microsystems nevű, vezető kínai chiptervező vállalatot. (Az Alibabát itthon inkább az Aliexpress applikációról és/vagy weboldalról ismerjük, de például a Taobao is hozzájuk tartozik és tavalyi éves összbevételük 6000 milliárd forint felett volt!) A chiptervező C-SKY azért különleges, mert nem nagy számítógépekhez, hanem kifejezetten a kisebb készülékekhez, telefonokhoz, okos szenzorokhoz, autókhoz, háztartási gépekhez tervez kisebb teljesítményű, úgynevezett beágyazott (embedded) processzorokat. Márpedig a jövőt üzletileg is ez jelenti, a hétköznapi szerkezeteink felokosítása. A kereskedelem, a raktárak, a gyárak, az összeszerelő üzemek felokosítása.

Mire repülnek rá a kínaiak?

Márpedig a befektetők, a pénz is a nagy növekedési lehetőségeket keresi. Ez pedig most az IoT, illetve az ipar 4.0 trendekben van. Ezekhez pedig chipekre szükség lesz, és nem is kevésre: 2025 táján a becslések szerint akár 50 milliárd netre kötött eszköz lesz a világon, ami hozzávetőleg hatszorosa a föld lakosságának. És ma már a kínai nagy gyártók nem a másolásra, a „buta tömegtermelésre” mennek rá, annak egyre nagyobb részét exportálják a környező, szegényebb államokba; hanem arra, hogy a jövő legnagyobb ígéreteit megfogják. Tajvan, szinte már-már Kína „legnyugatibb, legdemokratikusabb csücske” már hosszú évtizedek óta lenyúlta a processzor és lapkagyártó nagyhatalom címet, de most úgy tűnik, a következő évtizedben kicsavarhatják a kezdeményező szerepet akár az olyan nagyok kezéből, mint az Intel. E gép is gyárt kisebb, beágyazott chipeket, de piaci súlyához képest lassan, komótosan halad a fejlesztésekkel. Például okostelefonjaink és tabletjeink igen kis részében ketyeg Intel lapka, már ezt a multi számára természetes piacot is mások nyúlták le. Nem beszélve a kávéfőzőkről, a mosógépekről, a fél-okos gyerekjátékokról, de végső soron szinte minden, árammal működő fogyasztási cikkről, sőt ipari, műszaki berendezésről. Mert immár az égvilágon mindent komputerek vezérelnek, lassan csak a „régi” villanykapcsolókban nincs chip, de a mozgásérzékelős lámpákban viszont az van. Persze Made In China felirattal....